
Nu blir det ett inlägg fullproppat med bilder! För någon månad sedan fick jag höra talas om tävlingen Cake it Away som anhålls av baka.se och Dr. Oetker. Jag brukar inte vara den som vågar vara med i tävlingar men det kändes som en rolig utmaning som jag gärna ville ta mig an.
—
Okay, so here comes a post filled with pictures! About a month ago I heard about the competition Cake It Away who is arranged by baka.se and Dr Oetker. I tend not to be the one who dares to participate in competitions, but it felt like a fun challenge!

Tävlingen går ut på att baka en tårta på 1-100 bitar och man måste använda minst en produkt ut Dr.Oetkes dekorationssortiment. Min tårta är ca 12 bitar och jag använde deras chokladhjärtan samt sugar fondant som jag färgat svart för att dekorera tårtan med. Alla dekorationer är fästa med kristyr/royal icing.
—
The competition is about to bake a cake of 1-100 pieces and you have to use at least one product out Dr.Oetkes decoration collection. My cake is about 12 pieces and I used their chocolate hearts and sugar fondant that I dyed black to decorate the cake with.

Den gigantiska cupcakeformen som jag har hemma är så rolig att baka med och jag ville gärna göra det igen. Så jag bestämde mig för att sätta dit ett litet koppöra på sidan och vips blev det en snygg chokladig lattekopp!
—
The gigantic cupcake mold that I have at home is so fun to bake with and I wanted to do it again. So I decided to bust a cup handle on the side and suddenly it became a nice cup of chocolaty latte.

Koppörat är gjort i guldfärgad sugar paste som är införskaffat från bästa Cake & Design. Koppen är vit choklad och texten är gjord av Dr. Oetkers sugar fondant som jag färgat svart.
—
The cup handle is made of gold colored sugar paste that is got from the best Cake & Design. The cup is white chocolate and the text is made of Dr. Oetker sugar fondant that I dyed black.

Insidan består av en saftig chokladkaka smaksatt med kaffe och fylld med en krämig mjölkchokladfrosting. På toppen hade jag chokladglasyr som rinner över kanterna, vispad grädde, marshmallows och kakao. Som vanligt delar jag med mig av receptet nedan.
För att göra det vita chokladskalet behöver du 250 g vit choklad och en stor cupcakeform i silikon. Ställ cupcakeformen i kylskåpet. Smält först hälften av chokladen och låt svalna. Täck hela formen med chokladen och ställ i kylskåpet. Smält resten av chokladen och låt svalna för att sedan bygga upp skalet med ytterligare ett lager choklad. Ställ formen i kylskåpet. Du vet att skalet är klart när det börjat släppa från kanten på formerna.
Ingredienser (chokladkaka):
75 g smör
0,5 tsk vaniljsocker
1 dl kallt snabbkaffe
1,5 dl mjölk
1 ägg
3 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
2,5 dl strösocker
0,5 tsk vaniljsocker
1 dl kallt snabbkaffe
1,5 dl mjölk
1 ägg
3 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
2,5 dl strösocker
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smält smöret i en kastrull.
3. Tillsätt vaniljsocker, vatten, mjölk och ägg till smöret.
4. Blanda mjöl, kakao, bikarbonat, bakpulver och socker, och sikta ner i smörblandningen.
3. Vispa till en slät smet.
4. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter eller tills kakan är helt genomgräddad.
4. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter eller tills kakan är helt genomgräddad.
5. Låt kakan svalna i kylskåpet innan du delar den.
Ingredienser (mjölkchokladfrosting):
100 g mjölkchoklad
100 g philadelphia ost
25 g smör
25 g florsocker
100 g philadelphia ost
25 g smör
25 g florsocker
Gör såhär:
1. Smält chokladen i vattenbad eller i mikro med 30 sekunders intervallet mellan vilka du rör om.Låt svalna ordentligt.
2. Vispa ihop färskost, smör och florsocker.
3. Rör ner den avsvalnade chokladen och vispa upp till en fluffig frosting.
4. Dela kakan i två delar. Lägg botten i den vita chokladformen, Bred ut frostingen och lägg på andra kakhalvan.
Ingredienser (chokladglasyr):
50 g mörk choklad
25 g smör
vispgrädde, kakao och marshmallows till garnering.
Gör såhär:
1. Hacka chokladen grovt och dela smöret i bitar. Lägg allt i en värmetålig skål och värm i mikro med 30 sekunders intervallet mellan vilka du rör om. Låt svalna ordentligt. Den ska tjockna lite men fortfarande ha en rinnig konsistens.
2. Dekorera tårtan med chokladglasyren. Ställ tårtan i kylskåpet tills glasyren stelnat helt.
3. Dekorera sedan med vispgrädde, kakao och marshmallows.
—
The inside consists of a moist chocolate-flavored coffee cake filled with a creamy milk chocolate frosting. At the top, I had chocolate icing flowing over the edges, whipped cream, marshmallows and cocoa. As usual, I share with you the recipe below.
To make the white chocolate shell, you need 250 g white chocolate and a large cupcake silicone mold. Set the mold in the refrigerator. Melting first half of the chocolate and let cool. Cover the entire mold with the chocolate and place in the refrigerator. Melt the rest of the chocolate and let cool, then build up the shell with another layer of chocolate. Place the mold in the refrigerator. You know that the shell is ready when it started to let go of the edge of the mold.
Ingredients (chocolate bar):
75 g butter
0.5 teaspoon vanilla
1 dl cold instant coffee
1.5 dl milk
1 egg
3 dl flour
1 dl cocoa
1 teaspoon baking soda
1 teaspoon baking soda
2.5 dl granulated sugar Do this:
1. Preheat the oven to 175 degrees celsius.
2. Melt the butter in a saucepan.
3. Add the vanilla sugar, water, milk and eggs to the butter.
4. Mix the flour, cocoa, baking soda, baking powder and sugar, and sift down into the butter mixture.
3. Whisk until smooth.
4. Bake in the lower part of the oven for about 40 minutes or until cake is completely well baked
5. Allow the cake to cool in the refrigerator before you cut it. Ingredients (milk chocolate):
100 g of milk chocolate
100 g Philadelphia cheese
25g butter
25g icing sugar
Do this:
1. Melt the chocolate in a water bath or in the microwave at 30 second interval between which you stir om. Let cool thoroughly.
2. Whisk together the cream cheese, butter and powdered sugar.
3. Stir in the cooled chocolate and beat up to a fluffy frosting.
4. Divide the cake in two. Add the ground in the white chocolate mold, Spread frosting and add other half. Ingredients (chocolate glaze):
50 g dark chocolate
25 g butter whipped cream, cocoa and marshmallows for garnish. Do this:
1. Chop the chocolate coarsely and divide the butter in pieces. Put everything in a heatproof bowl and heat in microwave at 30 second interval between which you stir. Let cool thoroughly. It will thicken a bit but still have a runny consistency.
2. Decorate the cake with chocolate icing. Place the cake in the refrigerator until the frosting solidified completely.
3. Decorate with whipped cream, cocoa and marshmallows.
75 g butter
0.5 teaspoon vanilla
1 dl cold instant coffee
1.5 dl milk
1 egg
3 dl flour
1 dl cocoa
1 teaspoon baking soda
1 teaspoon baking soda
2.5 dl granulated sugar Do this:
1. Preheat the oven to 175 degrees celsius.
2. Melt the butter in a saucepan.
3. Add the vanilla sugar, water, milk and eggs to the butter.
4. Mix the flour, cocoa, baking soda, baking powder and sugar, and sift down into the butter mixture.
3. Whisk until smooth.
4. Bake in the lower part of the oven for about 40 minutes or until cake is completely well baked
5. Allow the cake to cool in the refrigerator before you cut it. Ingredients (milk chocolate):
100 g of milk chocolate
100 g Philadelphia cheese
25g butter
25g icing sugar
Do this:
1. Melt the chocolate in a water bath or in the microwave at 30 second interval between which you stir om. Let cool thoroughly.
2. Whisk together the cream cheese, butter and powdered sugar.
3. Stir in the cooled chocolate and beat up to a fluffy frosting.
4. Divide the cake in two. Add the ground in the white chocolate mold, Spread frosting and add other half. Ingredients (chocolate glaze):
50 g dark chocolate
25 g butter whipped cream, cocoa and marshmallows for garnish. Do this:
1. Chop the chocolate coarsely and divide the butter in pieces. Put everything in a heatproof bowl and heat in microwave at 30 second interval between which you stir. Let cool thoroughly. It will thicken a bit but still have a runny consistency.
2. Decorate the cake with chocolate icing. Place the cake in the refrigerator until the frosting solidified completely.
3. Decorate with whipped cream, cocoa and marshmallows.
Hehe, här sitter jag och fastar (åt lite mager fisksoppa till lunch) och så ramlar jag in på just denna blogg… Oh, kakao + vispgrädde… Det ser väldans gott ut 😛
Gud så gott det ser ut!