Grov formfranska

Även om filmjölksbröd och liknane fyllna med nötter och torkad frukt, ligger mig varmt om hjärtat så är det aldrig fel med omväxling. Typ rostat bröd eller toast men brödet som är anpassat för det i butik är sååå VITT haha. Jag vet att det finns en grov variant à la storföretag men den va slut när jag skulle handla så det var bara att ställa sig och baka. Inget mig emot hehe.
Det här receptet ger två hela limpor. Så mycket bröd med så lite ingredienser!
 
Ingredienser:
25 g jäst
5 dl fingervarmt vatten
2 msk honung
2 msk rapsolja
2 tsk salt
3 dl grovt rågmjöl
2 dl grahamsmjöl
8 dl vetemjöl (spara lite till utbakningen)
1 ägg till pensling
 
Gör såhär:
1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt hälften av vattnet och blanda tills jästen lösts upp. Rör ner resten av vattnet, honung, olja och salt. Rör om ordentligt.
2. Tillsätt lite vetemjöl i taget under fortsatt omrörning Rör ihop till en smidig deg och knåda den kraftigt i 5-10 minuter.
3. Låt degen jäsa under bakduk i ca 50 min.
4. Dela degen i två delar på ett mjölat bakbord. Forma degbitarna till två släta limpor och lägg dem i varsin brödform täckt med bakplåtspapper.
5. Låt dem jäsa under bakduk i 30 min.
6. Sätt ugnen på 250 grader.
7. Pensla limporna med ägg och ställ dem längst ner i ugnen.
8. Sänk värmen direkt till 200 grader och grädda dem i 30-35 minuter. Låt bröden svalna i formarna!
Prenumerera
Notis om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x