
När man har gäster över från utlandet så vill man ju gärna bjuda på något typiskt svenskt! Då blev det bullar till fikat igår kväll fyllda med mandelmassa. De blir så himla fina tycker jag när man gräddar dem i cupcakeformar i en muffinsplåt men utöver det är det helt vanlig vetedeg. Med det här receptet blir de riktigt saftiga och goda, även dagen efter!
Ingredienser (vetedeg):
2,5 dl rumsvarm röd mjölk
25 g jäst
0,5 msk malen kardemumma
0,5 dl strösocker
1 ägg
1 tsk vaniljarom (alkoholfri)
0.5 tsk s
75 g rumsvarmt smör
6-8 dl vetemjöl
25 g jäst
0,5 msk malen kardemumma
0,5 dl strösocker
1 ägg
1 tsk vaniljarom (alkoholfri)
0.5 tsk s
75 g rumsvarmt smör
6-8 dl vetemjöl
Gör såhär:
1. Smula jästen i en bunke och häll i lite mjölk i taget under omrörning. Fortsätt blanda tills all jäst smält.
2. Tillsätt kardemumma, strösocker, ägg, vaniljarom och salt. Rör om.
3. Skär smöret i små bitar och tillsätt det i bunken tillsammans med vetemjölet. Knåda ordentligt i ca 5-10 minuter tills degen släpper från kanterna.
4. Låt degen jästa i ca 1.5 h.
Ingredienser (fyllning):
100 g rumsvarmt smör
200 g mandelmassa
0,5 dl farinsocker
0,5 dl farinsocker
äggula till pensling
Gör såhär:
1. Riv mandelmassan och vispa ihop den med övriga ingredienser tills du får en fluffig smet.
2. När degen jäst klart, kavlar du ut den till en rektangel. Bre på fyllningen och vik degen på mitten på långsidan.
3. Lägg muffinsformar i en muffinsplåt.
4. Skär degen i 2 cm breda remsor. Snurra varje remsa och gör en knut. Lägg i muffinsformen.
5. Täck bullarna med en bakduk och låt jäsa i ytterligare en timme. Sätt under tiden på ugnen på 225 grader.
6. Pensla bullarna lätt med äggula och grädda mitt i ungnen i ca 12 minuter.
Super mumsigt 😀