Somrig bärtårta

Hade en massa bär och chokladganache över efter den senaste bakningen och gjorde då denna underbart goda bärtårta. En riktigt somrigt och fräscht bakverk! Botten är enligt tre lika receptet och tårtan är fylld med jordgubbsmousse och blåbärsmousse. Spacklade tårtan med vit chokladganache (första gången, brukar annars alltid använda smörkräm) och dekorerade med mörk chokladganache och färska bär. Penslade bären med lite gele för att behålla fräschhet och glans. Mina recept innehåller aldrig animaliskt gelatin, jag bakar alltid med gelesocker multi när jag gör mousse, gele osv som innehåller vegetabiliskt geleringsmedel istället. Jag gjorde tårtan i en 20-centimeters form och ingredienserna nedan räcker för ca ett lager fyllning för en sådan tårtstorlek. Receptet hittar ni nedan 🙂 Om ni önskar kan jag lägga upp receptet på tårtbotten i ett separat inlägg då det blir för mycket att skriva in här.
Ingredienser (blåbärsmousse):
100 g blåbär
0,25 dl vatten
1 dl gelesocker
1,5 dl vispgrädde
Gör såhär:
1. Koka upp blåbären i vatten under omrörning så att de mosas och löses upp ordentligt.
2. Tillsätt gelesockret och fortsätt röra om tills alla sockerkristaller smält.
3. Häll över blåbärsmoset i en kall skål och låt vila i kyl tills det blivit helt kallt.
4. Vispa upp grädden, inte för hårt, och tillsätt lite grädde i taget under omrörning till blåbärsmoset.
Ingredienser (jordgubbsmousse):
125 g frysta jordgubbar
0,75 dl vatten
1 dl gelesocker
1 dl grädde
några droppar citronsaft
Gör såhär:
1. Koka upp jordgubbarna i vatten under omrörning tillsammans med några droppar citron tills allt har trådat isär och ser ut som mos. Detta tar ca 20-30 minuter.
2. Häll i gelesocker och koka några minuter tills alla sockerkristaller lösts upp.
3. Ställ in i kylen tills den är helt kall.
4. Vispa upp grädden, inte för hårt, och blanda ner det i jordgubbsmoset, lite i taget.
Ingredienser (vit chokladganache):
300 g vit choklad
1 dl grädde
Gör såhär:
1. Grovhacka chokladen.
2. Koka upp grädden.
3. Tillsätt chokladen till grädden och rör med träslev tills chokladen smält helt. Låt svalna tills ganachen tjocknat ordentligt.
4. Spackla tårtan med ganachen och låt stå kallt medan du gör resterande moment.
Ingredienser (mörk chokladganache):
100 g choklad
2 dl grädde
Gör såhär:
1. Grovhacka chokladen.
2. Koka upp grädden.
3. Tillsätt chokladen till grädden och rör med träslev tills chokladen smält helt. Låt svalna tills ganachen tjocknat en aning.
4. Häll ganachen över tårtan och låt tårtan stå kallt till ganachen satt sig ordentligt.
Ingredienser (gele)
1 dl vatten
några droppar citronsaft
1 dl gelesocker multi
Gör såhär:
1. Koka upp alla ingredienser under omrörning.
2. Låt svalna tills gelen fått äggvitekonsistens.
3. Dekorera din tårta med bär och pensla bären med gele.
Prenumerera
Notis om
guest
2 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Anonym
5 år sedan

Jag vill gärna ha receptet på denna tårtbotten som du använt här 🙂

2
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x