Somrig bärtårta

Hade en massa bär och chokladganache över efter den senaste bakningen och gjorde då denna underbart goda bärtårta. En riktigt somrigt och fräscht bakverk! Botten är enligt tre lika receptet och tårtan är fylld med jordgubbsmousse och blåbärsmousse. Spacklade tårtan med vit chokladganache (första gången, brukar annars alltid använda smörkräm) och dekorerade med mörk chokladganache och färska bär. Penslade bären med lite gele för att behålla fräschhet och glans. Mina recept innehåller aldrig animaliskt gelatin, jag bakar alltid med gelesocker multi när jag gör mousse, gele osv som innehåller vegetabiliskt geleringsmedel istället. Jag gjorde tårtan i en 20-centimeters form och ingredienserna nedan räcker för ca ett lager fyllning för en sådan tårtstorlek. Receptet hittar ni nedan 🙂 Om ni önskar kan jag lägga upp receptet på tårtbotten i ett separat inlägg då det blir för mycket att skriva in här.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

Somrig bärtårta

Ingredienser

Ingredienser (blåbärsmousse):
100 g blåbär
0,25 dl vatten
1 dl gelesocker
1,5 dl vispgrädde

Ingredienser (jordgubbsmousse):
125 g frysta jordgubbar
0,75 dl vatten
1 dl gelesocker
1 dl grädde
några droppar citronsaft

Ingredienser (vit chokladganache):
300 g vit choklad
1 dl grädde

Ingredienser (mörk chokladganache):
100 g choklad
2 dl grädde

Ingredienser (gele):
1 dl vatten
några droppar citronsaft
1 dl gelesocker multi

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Ingredienser

Ingredienser (blåbärsmousse):
100 g blåbär
0,25 dl vatten
1 dl gelesocker
1,5 dl vispgrädde

Ingredienser (jordgubbsmousse):
125 g frysta jordgubbar
0,75 dl vatten
1 dl gelesocker
1 dl grädde
några droppar citronsaft

Ingredienser (vit chokladganache):
300 g vit choklad
1 dl grädde

Ingredienser (mörk chokladganache):
100 g choklad
2 dl grädde

Ingredienser (gele):
1 dl vatten
några droppar citronsaft
1 dl gelesocker multi

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Blåbärsmousse: Koka upp blåbären i vatten under omrörning så att de mosas och löses upp ordentligt.
  2. Tillsätt gelesockret och fortsätt röra om tills alla sockerkristaller smält.
  3. Häll över blåbärsmoset i en kall skål och låt vila i kyl tills det blivit helt kallt.
  4. Vispa upp grädden, inte för hårt, och tillsätt lite grädde i taget under omrörning till blåbärsmoset.
  5. Jordgubbsmousse: Koka upp jordgubbarna i vatten under omrörning tillsammans med några droppar citron tills allt har trådat isär och ser ut som mos. Detta tar ca 20-30 minuter.
  6. Häll i gelesocker och koka några minuter tills alla sockerkristaller lösts upp.
  7. Ställ in i kylen tills den är helt kall.
  8. Vispa upp grädden, inte för hårt, och blanda ner det i jordgubbsmoset, lite i taget.
  9. Vit chokladganache: Grovhacka chokladen.
  10. Koka upp grädden.
  11. Tillsätt chokladen till grädden och rör med träslev tills chokladen smält helt. Låt svalna tills ganachen tjocknat ordentligt.
  12. Spackla tårtan med ganachen och låt stå kallt medan du gör resterande moment.
  13. Mörk chokladganache: Grovhacka chokladen.
  14. Koka upp grädden.
  15. Tillsätt chokladen till grädden och rör med träslev tills chokladen smält helt. Låt svalna tills ganachen tjocknat en aning.
  16. Häll ganachen över tårtan och låt tårtan stå kallt till ganachen satt sig ordentligt.
  17. Gör såhär:
    1. Koka upp alla ingredienser under omrörning.
    2. Låt svalna tills gelen fått äggvitekonsistens.
    3. Dekorera din tårta med bär och pensla bären med gele.
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video
  1. Blåbärsmousse: Koka upp blåbären i vatten under omrörning så att de mosas och löses upp ordentligt.
  2. Tillsätt gelesockret och fortsätt röra om tills alla sockerkristaller smält.
  3. Häll över blåbärsmoset i en kall skål och låt vila i kyl tills det blivit helt kallt.
  4. Vispa upp grädden, inte för hårt, och tillsätt lite grädde i taget under omrörning till blåbärsmoset.
  5. Jordgubbsmousse: Koka upp jordgubbarna i vatten under omrörning tillsammans med några droppar citron tills allt har trådat isär och ser ut som mos. Detta tar ca 20-30 minuter.
  6. Häll i gelesocker och koka några minuter tills alla sockerkristaller lösts upp.
  7. Ställ in i kylen tills den är helt kall.
  8. Vispa upp grädden, inte för hårt, och blanda ner det i jordgubbsmoset, lite i taget.
  9. Vit chokladganache: Grovhacka chokladen.
  10. Koka upp grädden.
  11. Tillsätt chokladen till grädden och rör med träslev tills chokladen smält helt. Låt svalna tills ganachen tjocknat ordentligt.
  12. Spackla tårtan med ganachen och låt stå kallt medan du gör resterande moment.
  13. Mörk chokladganache: Grovhacka chokladen.
  14. Koka upp grädden.
  15. Tillsätt chokladen till grädden och rör med träslev tills chokladen smält helt. Låt svalna tills ganachen tjocknat en aning.
  16. Häll ganachen över tårtan och låt tårtan stå kallt till ganachen satt sig ordentligt.
  17. Gör såhär:
    1. Koka upp alla ingredienser under omrörning.
    2. Låt svalna tills gelen fått äggvitekonsistens.
    3. Dekorera din tårta med bär och pensla bären med gele.
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
2 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Anonymous
8 years ago

Jag vill gärna ha receptet på denna tårtbotten som du använt här 🙂

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?