Saftigt filmjölksbröd

Fotograf: Ulrika Pousette

Mörka bröd som är boost:ade med torkad frukt och nötter är en riktig favorit här hemma. Igår bakade jag detta filmjölksbröd och tog det jag hade hemma, solroskärnor och russin. Det är det som är så tacksamt med det här brödet, att man kan variera i oändlighet med det man råkar ha hemma eller tycker om och det blir lika gott varje gång! Ett riktigt bra skåprensarbröd.

Filmjölksbröd kan vara knepigt att få genomgräddat och därför gäller det att känna sin ugn väl men i regel är det bättre att ha den inne längre på låg temperatur än kort tid på hög och längst ner i ugnen.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 

Saftigt filmjölksbröd

Portioner: 20

Ingredienser

2 dl havregryn (extra gott tycker jag att det blir med fiberhavregryn)
5 dl vetemjöl
1 dl linfrön
1 dl russin
1,5 dl solroskärnor
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
5,5 dl filmjölk
0,5 dl honung

Tips!

  • Gör brödet glutenfritt genom att använda glutenfria havregryn och byta ut vetemjölet mot samma mängd glutenfri mjölmix.
  • Gör brödet veganskt genom att byta ut filmjölken mot valfri växtbaserad yoghurt och honungen mot agavesirap. Gör du den dessutom glutenfri behöver du se till så att mjölmixen inte innehåller mjölk eller liknande.
  • Det enda som du måste ha till det här receptet är havregryn, vetemjöl, bikarbonat, salt, filmjölk och honung. Allt annat kan du skippa eller byta ut mot vilket frö, nötter eller torkad frukt du vill. Filmjölk kan du byta ut mot vilken syrlig mjölkprodukt du vill såsom (yoghurt, gräddfil osv). Honungen kan du byta mot sirap.

Dela receptet

Portioner: 20st

Ingredienser

2 dl havregryn (extra gott tycker jag att det blir med fiberhavregryn)
5 dl vetemjöl
1 dl linfrön
1 dl russin
1,5 dl solroskärnor
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
5,5 dl filmjölk
0,5 dl honung

TIPS!

  • Gör brödet glutenfritt genom att använda glutenfria havregryn och byta ut vetemjölet mot samma mängd glutenfri mjölmix.
  • Gör brödet veganskt genom att byta ut filmjölken mot valfri växtbaserad yoghurt och honungen mot agavesirap. Gör du den dessutom glutenfri behöver du se till så att mjölmixen inte innehåller mjölk eller liknande.
  • Det enda som du måste ha till det här receptet är havregryn, vetemjöl, bikarbonat, salt, filmjölk och honung. Allt annat kan du skippa eller byta ut mot vilket frö, nötter eller torkad frukt du vill. Filmjölk kan du byta ut mot vilken syrlig mjölkprodukt du vill såsom (yoghurt, gräddfil osv). Honungen kan du byta mot sirap.

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme). Knöckla ihop ett bakplåtspapper och täck insidan av en brödform (som rymmer minst 1,5 liter) med det.
  2. Blanda ihop alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt sedan filmjölk och honung och rör om till en jämn smet.
  3. Häll upp smeten i brödformen och grädda brödet i nedre delen av ugnen i 1,5 timmar.
  4. Låt brödet svalna i formen i minst en timme innan du lindar in det i en bakduk eller plastar in tätt. Kan serveras direkt eller förvaras torrt och svalt, ordentligt inplastat eller i en brödlåda.
Steg för steg

Video
  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme). Knöckla ihop ett bakplåtspapper och täck insidan av en brödform (som rymmer minst 1,5 liter) med det.
  2. Blanda ihop alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt sedan filmjölk och honung och rör om till en jämn smet.
  3. Häll upp smeten i brödformen och grädda brödet i nedre delen av ugnen i 1,5 timmar.
  4. Låt brödet svalna i formen i minst en timme innan du lindar in det i en bakduk eller plastar in tätt. Kan serveras direkt eller förvaras torrt och svalt, ordentligt inplastat eller i en brödlåda.
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

3.8 14 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
17 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Emmi
Emmi
3 years ago

Kan man byta ut vetemjölet mot rågsikt eller annan sorts mjöl?

Laila
Laila
3 years ago

Jättegott alltså! Tack för receptet. Bytte ut 1,5 dl av vetemjölet mot samma mängd bovetemjöl. Och hivade i lite grovhackade mandlar.

Har just bakat nästa sats, den här gången med ett äpple (rivet). Ser fram emot att smaka.

Tora Hilmarch
Tora Hilmarch
3 years ago

Supergott bröd! Körde valnötter och fikon istället för russin 🙈

Kerstin
Kerstin
2 years ago

Sååå himla gott! Hade gammal filmjölk att ta hand om så jag testade ett bröd som vi njuter av till frukost nu. Nästa gång bakar jag flera på en gång. Hoppas det funkar att frysa också…

Alice
Alice
1 year ago

Hej! Du är BÄST!🌟

En fråga, kan man använda bakpulver ist för bikarbonat?🍞

Cecilia
Cecilia
1 year ago

Mums! Jättegott och saftigt, verkligen en höjdare 🙂

Minna-Maria
Minna-Maria
1 year ago

Mitt favoritbröd, så saftigt och gott!

Christer Haraldson
Christer Haraldson
1 year ago

Vilken höjdare till bröd. Jag bröt ut russin till rårörda lingon, då jag saknade russin hemma. Det blev ju kanon gott. Ska göras gen garanterat

Johanna
Johanna
4 months ago

Går det bra att frysa in brödet? 🤗

Tips!

  • Gör brödet glutenfritt genom att använda glutenfria havregryn och byta ut vetemjölet mot samma mängd glutenfri mjölmix.
  • Gör brödet veganskt genom att byta ut filmjölken mot valfri växtbaserad yoghurt och honungen mot agavesirap. Gör du den dessutom glutenfri behöver du se till så att mjölmixen inte innehåller mjölk eller liknande.
  • Det enda som du måste ha till det här receptet är havregryn, vetemjöl, bikarbonat, salt, filmjölk och honung. Allt annat kan du skippa eller byta ut mot vilket frö, nötter eller torkad frukt du vill. Filmjölk kan du byta ut mot vilken syrlig mjölkprodukt du vill såsom (yoghurt, gräddfil osv). Honungen kan du byta mot sirap.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?