Bagels

Doften av nybakat bröd på morgonen är verkligen vardagslyx! Favoritbrödet hos mig är bagels och är de inte nybakta så brukar jag lägga på det pålägg jag vill ha och ha i ugnen några minuter för en smarrig toast. Bagels kan dock vara svåra att få till. Jag har hunnit baka dem många gånger och göra både det ena och det andra felet innan jag fått in snitsen. Nyckeltipsen är att knåda degen ordentligt, inte överjäsa degen och vara noga med kokningen. 

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 

Bagels

Ingredienser

25 g jäst
5 dl ljummet vatten
1 msk salt
0,5 dl ljus sirap
0,5 dl neutral olja
17 dl vetemjöl
strösocket till kokningen
1 uppvispat ägg till pensling
sesam- eller vallmofrön till dekoration

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Ingredienser

25 g jäst
5 dl ljummet vatten
1 msk salt
0,5 dl ljus sirap
0,5 dl neutral olja
17 dl vetemjöl
strösocket till kokningen
1 uppvispat ägg till pensling
sesam- eller vallmofrön till dekoration

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Smula jästen i en bunke och lös upp med lite vatten i taget under omrörning med träslev eller för hand. Tillsätt sedan salt, sirap och olja och blanda.
  2. Tillsätt mjölet lite i taget och arbeta ihop degen i minst 10 minuter under aktiv knådning. Degen ska vara blank och spänstig och släppa från kanterna.  Tillsätt mer mjöl om degen är för lös.
  3. Gnid in degen med neutral olja och låt jäsa under bakduk i 1 timme.
  4. Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda ordentligt tills eventuella luftbubblor försvunnit.
  5. Dela degen i 14 stycken delar. Rulla varje bit till en boll och tryck in ett finger i mitten på bageln så att det blir ett hål som går genom degen. Snurra den runt ditt finger tills hålet blir så stort som du vill ha det. Tänk på att hålet blir mindre efter jäsning.
  6. Täck bröden med bakduk och låt jäsa i 30 minuter.
  7. Sätt ugnen på 225 grader.
  8. Ta en stor kastrull och fyll till 2/3 med vatten. Tillsätt 1 matsked strösocker för varje liter vatten och koka upp.
  9. När bröden jäst färdigt kokar du två bagels i taget, 2 minuter på varje sida. Ta upp med hålslev ur vattnet och lägg på bakplåtspapper.
  10. Pensla alla bagels med uppvispat ägg och toppa med sesam- eller vallmofrön.
  11. Grädda bröden i mitten av ugnen i ca 15 minuter eller tills de fått fin färg. Låt svalna på galler.
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video
  1. Smula jästen i en bunke och lös upp med lite vatten i taget under omrörning med träslev eller för hand. Tillsätt sedan salt, sirap och olja och blanda.
  2. Tillsätt mjölet lite i taget och arbeta ihop degen i minst 10 minuter under aktiv knådning. Degen ska vara blank och spänstig och släppa från kanterna.  Tillsätt mer mjöl om degen är för lös.
  3. Gnid in degen med neutral olja och låt jäsa under bakduk i 1 timme.
  4. Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda ordentligt tills eventuella luftbubblor försvunnit.
  5. Dela degen i 14 stycken delar. Rulla varje bit till en boll och tryck in ett finger i mitten på bageln så att det blir ett hål som går genom degen. Snurra den runt ditt finger tills hålet blir så stort som du vill ha det. Tänk på att hålet blir mindre efter jäsning.
  6. Täck bröden med bakduk och låt jäsa i 30 minuter.
  7. Sätt ugnen på 225 grader.
  8. Ta en stor kastrull och fyll till 2/3 med vatten. Tillsätt 1 matsked strösocker för varje liter vatten och koka upp.
  9. När bröden jäst färdigt kokar du två bagels i taget, 2 minuter på varje sida. Ta upp med hålslev ur vattnet och lägg på bakplåtspapper.
  10. Pensla alla bagels med uppvispat ägg och toppa med sesam- eller vallmofrön.
  11. Grädda bröden i mitten av ugnen i ca 15 minuter eller tills de fått fin färg. Låt svalna på galler.
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
4 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Ann-Britt
Ann-Britt
2 years ago

Dessa var lite roliga att göra och väldigt goda:)

20220507_112350.jpg
Ann-Britt
Ann-Britt
2 years ago

Bakade dessa i morse. Så goda! Har du gjort dom mindre? Hälften så stora ungefär. Tänker att det hade varit perfekt till studentbuffen. Får väl isf minska lite på koktiden och ugnstiden.

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?