Saffran, det gyllene guldet! Jag får många frågor kring saffran såhär års och jag tänkte därför försöka sammanställa lite tips kring just saffran. Har jag missat något? Sitter du på ett dundertips? Berätta gärna i kommentarerna! 😍
Vad är saffran? Saffran är en av världens mest exklusiva kryddor och använda både för sin otroligt vackra gyllene färg och sin unika smak. Finns det något härligare än doftan av en nygräddad saffransbulle i detta ruskiga vinterväder?
Saffran utvinns från pistillerna på en blomma som heter Crocus sativus. Det krävs tusentals blommor för att utvinna ett enda kilo saffran! Då kan vi ju verkligen förstå varför priset på saffran är så högt. Saffran har en väldigt unik smak, den är mild men intensiv och man beskriver den som med toner av blommigt, hö och en lätt bitterhet. Det krävs inte mycket saffran för att få fram den härliga smaken!
Hur blommar jag saffran utan alkohol? Den mest ställda frågan! Det går absolut att förstärka och framhäva saffranet utan att använda alkohol.
- Stöt saffranet till ett fint pulver i en mortel tillsammans med en nypa socker. Du kan antingen använda det så här, eller ha ner detta i varm vätska.
- Varm vätska! Det går utmärkt att låta saffranet blomma i varm vätska. Värm upp vätskan utifrån receptet du använder. Ha ner saffranet och låt detta dra i ca 15-20 minuter, innan du använder det.
- En tunn sockerlag. Du kan koka en liten mängd sockerlag, med lika delar vatten och socker. Låt sedan saffranet dra i sockerblandningen.
- Citrussaft, en utmärkt bärare för saffran! Något som jag sällan ser, är tipset om att apelsin- eller citrussaft förstärker saffranets blommiga toner till en helt ny nivå.
- Smält smör + saffran = ❤️. Känner du lukten av att bara läsa detta? Fett är ett otroligt sätt att förstärka saffranssmaken på. Låt dem puttra tillsammans och använd i din deg för en helt magisk smakupplevelse!
- Blomma i förväg! Preppa inför saffransbaket? Låt saffranet blomma i valfri vätska ovan, och låt stå i kylen över natten för en ännu intensivare smak!