Citronpaj

Sommar. Sol. Gul. Citron. Citron är så himla härligt i bakverk, inte bara för den härliga färgen men också för att syrligheten i citroner gör sig perfekt med det söta. Typ som i den här citronpajen. Den är väldigt enkel i sig själv med en klassisk pajbotten och en krämig citronfyllning men ack så god.
Till utseendet ser det ut som en citronmaräng-paj och det är väl egentligen mitt fel som skulle envisas med att dekorera med varmvispad maräng. Den bakade citronfyllningen gör den dock till något helt annat. Missförstå mig rätt. Jag absolut älskar lemon curd, jag kan typ äta det som den är med sked utan problem. Men det är typ som att jämföra frozen cheesecake med baked cheesecake. Båda lika tillfredsställande för smaklökarna men på helt olika nivåer. Ja, ni fattar haha!
Jag bakade den här pajen i en lite mindre pajform än vad jag brukar. I lördags hittade jag den här vita pajformen i porslin till ett riktigt fyndpris och kände att det var dags att inviga den. Lite knepigt att den inte har en avtagbar botten men det gick tillslut ändå att få ut en relativt snygg pajbit.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 

Citronpaj

Portioner: 6-8

Ingredienser

Ingredienser (pajskal):
120 g rumstempererat smör
3 dl vetemjöl
1 dl florsocker
1 äggula
1 msk vatten

Ingredienser (citronfyllning):
3 stora ägg
rivet skal från 2 stora citoner
1 dl citronsaft
2,5 dl strösocker
90 g smör
florsocker, tunt skivar citron och varmvispad maräng till garnering

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 6-8st

Ingredienser

Ingredienser (pajskal):
120 g rumstempererat smör
3 dl vetemjöl
1 dl florsocker
1 äggula
1 msk vatten

Ingredienser (citronfyllning):
3 stora ägg
rivet skal från 2 stora citoner
1 dl citronsaft
2,5 dl strösocker
90 g smör
florsocker, tunt skivar citron och varmvispad maräng till garnering

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Arbeta ihop smör, vetemjöl. florsocker och äggula i en bunke till en smulig deg. Tillsätt därefter vattnet för att få ihop till en jämn deg.
  3. Tryck ut degen i pajformen. Nagga botten med en gaffel och låt stå i kylskåpet medan du förbereder citronfyllningen.
  4. Fyllning: Smält smöret i en kastrull. Låt svalna.
  5. Lägg alla ingredienser i en bunke, även det smälta smöret och vispa ihop till en jämn smet.
  6. Häll upp citronfyllningen i pajskalet och grädda pajen i mitten av ugnen i ca 30 minuter.
  7. Låt pajen svalna helt och hållet innan du garnerar och serverar.
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video
  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Arbeta ihop smör, vetemjöl. florsocker och äggula i en bunke till en smulig deg. Tillsätt därefter vattnet för att få ihop till en jämn deg.
  3. Tryck ut degen i pajformen. Nagga botten med en gaffel och låt stå i kylskåpet medan du förbereder citronfyllningen.
  4. Fyllning: Smält smöret i en kastrull. Låt svalna.
  5. Lägg alla ingredienser i en bunke, även det smälta smöret och vispa ihop till en jämn smet.
  6. Häll upp citronfyllningen i pajskalet och grädda pajen i mitten av ugnen i ca 30 minuter.
  7. Låt pajen svalna helt och hållet innan du garnerar och serverar.
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

3.3 3 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
3 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Karolina
7 years ago

Men gud så gott och fräscht det ser ut!

Guccimamma
7 years ago

citroner som är smarrigt, det här borde man testa göra =)

Anna
Anna
1 year ago

Det hade varit tillräckligt med rivet skal av en citron men annars var det gott kanske. Mina spanska citroner var för sura om man gämmför med dom svenska gillar dina recept väldigt mycket

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?