Jordgubbs- och rabarbergalette

Har ni hunnit äta mycket svenska jordgubbar än? De måste ju ändå vara de godaste jordgubbarna man kan äta. Har jag dem inte i bakverk så är klassikern med jordgubbsbitar i en skål med mjölk och pyttelite strösocker, en riktig höjdare. Men åter till bakverken haha. Sist jag gjorde en galette med plommon så vart det inte säsong för jordgubbar än men jag tänkte där och då att det hade varit sååå gott att fylla det frasiga pajskalet med jorgubbar…och lite syrliga rabarber såklart.
Nu fick jag äntligen chansen att införliva den idén! Och det blev sååå himla bra såklart. Svenska jordgubbar gör sig helt fantastiska i allt. Hela kombinationen av sött, syrligt och frasigt är ju rena fikadrömmen enligt mig. I vanliga fall brukar det vara ett måste för mig att servera paj med glass eller vaniljsås. Men vet ni, den här är bara så himla bra i sig självt!

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 

Jordgubbs- och rabarbergalette

Portioner: 6

Ingredienser

Ingredienser (pajdeg):
115 g kallt smör
2,25 dl vetemjöl
0,5 msk strösocker
0,5 dl vatten

Ingredienser (fyllning):
250 g färska jordgubbar
1 medelstor rabarberstjälk
2 msk potatismjöl
4 msk strösocker
1 ägg till pensling
mandelflarn till garnering (kan uteslutas eller ersättas med t.ex kokosflingor eller pärlsocker)
florsocker att pudra med

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 6st

Ingredienser

Ingredienser (pajdeg):
115 g kallt smör
2,25 dl vetemjöl
0,5 msk strösocker
0,5 dl vatten

Ingredienser (fyllning):
250 g färska jordgubbar
1 medelstor rabarberstjälk
2 msk potatismjöl
4 msk strösocker
1 ägg till pensling
mandelflarn till garnering (kan uteslutas eller ersättas med t.ex kokosflingor eller pärlsocker)
florsocker att pudra med

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Pajdeg: Tärna smöret och hacka samman med alla andra ingredienser förutom vattnet tills det smulat sig.
  2. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till degen precis börjat gå ihop. Plasta in degen och låt den vila i kylskåpet i 1 h.
  3. Fyllning: Sätt ugnen på 200 grader.
  4. Skölj jordgubbarna och rabarbern. Skär i tunna skivor.
  5. Blanda ihop jordgubbs- och rabarberskivorna i en bunke tillsammans med potatismjöl och strösocker. Ställ åt sidan.
  6. Kavla ut degen tunt, ca 3 mm. Försök att kavla till en relativt rund form. Nagga botten med en gaffel.
  7. Lägg jordgubbs- och rabarberfyllningen i mitten av degen. Sprid ut och se till så att de inte ligger precis vid kanten av degen utan ungefär 3-4 cm in.
  8. Pensla kanten med uppvispad äggula och vik över mot mitten.
  9. Pensla kanterna med äggula, garnera med mandelflarn och lägg över din galette på en plåt med bakplåtspapper.
  10. Grädda i mitten av ugnen i 30-35 minuter eller tills den fått en fin, gyllene färg.
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video
  1. Pajdeg: Tärna smöret och hacka samman med alla andra ingredienser förutom vattnet tills det smulat sig.
  2. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till degen precis börjat gå ihop. Plasta in degen och låt den vila i kylskåpet i 1 h.
  3. Fyllning: Sätt ugnen på 200 grader.
  4. Skölj jordgubbarna och rabarbern. Skär i tunna skivor.
  5. Blanda ihop jordgubbs- och rabarberskivorna i en bunke tillsammans med potatismjöl och strösocker. Ställ åt sidan.
  6. Kavla ut degen tunt, ca 3 mm. Försök att kavla till en relativt rund form. Nagga botten med en gaffel.
  7. Lägg jordgubbs- och rabarberfyllningen i mitten av degen. Sprid ut och se till så att de inte ligger precis vid kanten av degen utan ungefär 3-4 cm in.
  8. Pensla kanten med uppvispad äggula och vik över mot mitten.
  9. Pensla kanterna med äggula, garnera med mandelflarn och lägg över din galette på en plåt med bakplåtspapper.
  10. Grädda i mitten av ugnen i 30-35 minuter eller tills den fått en fin, gyllene färg.
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
1 Kommentar
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Annie - Fotograf i Linköping & Stockholm
7 years ago

Men åh vad gott! Kombinationen av jordgubbar och rabarber är typ oslagbar 😛 😀

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?