Pistage- och mandel baklava

Äntligen! Jag har ett kök igen vilket betyder att recept kommer att levereras här på löpande band som vanligt igen. Köket blev klart i fredags men förutom att jag inte haft ett kök så var hela hemmet en enda röra och det tog verkligen hela helgen att organisera alla saker i köket igen. Det känns inte riktigt som mitt eget kök än haha men jag boar nog in mig där inom kort.
Hursomhelst! Senaste baket blev baklawa med pistagenötter och mandel. Det här är en kaka med ursprung från mellanöstern som är väldigt enkel att göra men helt klart skämmer bort smaklökarna. Jag har så himla svårt att bara ta en av just den här kakan så vi får se om resten av familjen får något kvar till sig senare ikväll 😉

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 

Pistage- och mandel baklava

Portioner: 8

Ingredienser

Ingredienser (sockerlag):
2 dl vatten
1,75 dl strösocker
saften från 0,5 citron
0,5 msk apelsinblomvatten

Ingredienser (baklava):
125 g filodeg
100 g smör
300 g naturella pistagenötter och mandlar med skal

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 8st

Ingredienser

Ingredienser (sockerlag):
2 dl vatten
1,75 dl strösocker
saften från 0,5 citron
0,5 msk apelsinblomvatten

Ingredienser (baklava):
125 g filodeg
100 g smör
300 g naturella pistagenötter och mandlar med skal

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:

Jag använde en bakform med måtten 15×25 cm.

  1. Sockerlag: Lägg vattnet, strösockret och citronsaft i en kastrull.
  2. Koka upp och dra bort från plattan. Tillsätt apelsinblomvattnet under omrörning. Ställ åt sidan.
  3. Baklava: Sätt ugnen på 175 grader celsius.
  4. Kör nötterna i en matberedare. Jag brukar vilja ha ganska grova bitar nötter, mer finhackat går också bra men du vill inte ha helt finmalda nötter. Lägg undan lite till garnering.
  5. Smält smöret i en kastrull.
  6. Pensla formen med lite smält smör. Lägg ett filodegsark i botten, skär av eventuellt överflödig filodeg från sidorna och pensla med smör. Upprepa detsamma med ytterligare två ark.
  7. Lägg hälften av de hackade nötterna tätt packat på filodegen och lägg sedan 3 ark till med penslat smör mellan över nötterna.
  8. Till sist lägger du på resten av nötterna och avslutar med 5 filodegsark med penslat smör mellan. Glöm inte att även pensla det översta filodegsarket med smör.
  9. Innan baklavan ska in i ugnen behöver du dela den i bitar. Jag delade min i 8 men fler eller färre går såklart också bra.
  10. Grädda baklavan i mitten av ugnen i ca 25 minuter.
  11. När du tagit ut baklavan ur ugnen slår du på ett jämnt lager sockerlag över baklavan. Den ska ha sugit åt sig helt av sockerlagen innan servering.
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video

Jag använde en bakform med måtten 15×25 cm.

  1. Sockerlag: Lägg vattnet, strösockret och citronsaft i en kastrull.
  2. Koka upp och dra bort från plattan. Tillsätt apelsinblomvattnet under omrörning. Ställ åt sidan.
  3. Baklava: Sätt ugnen på 175 grader celsius.
  4. Kör nötterna i en matberedare. Jag brukar vilja ha ganska grova bitar nötter, mer finhackat går också bra men du vill inte ha helt finmalda nötter. Lägg undan lite till garnering.
  5. Smält smöret i en kastrull.
  6. Pensla formen med lite smält smör. Lägg ett filodegsark i botten, skär av eventuellt överflödig filodeg från sidorna och pensla med smör. Upprepa detsamma med ytterligare två ark.
  7. Lägg hälften av de hackade nötterna tätt packat på filodegen och lägg sedan 3 ark till med penslat smör mellan över nötterna.
  8. Till sist lägger du på resten av nötterna och avslutar med 5 filodegsark med penslat smör mellan. Glöm inte att även pensla det översta filodegsarket med smör.
  9. Innan baklavan ska in i ugnen behöver du dela den i bitar. Jag delade min i 8 men fler eller färre går såklart också bra.
  10. Grädda baklavan i mitten av ugnen i ca 25 minuter.
  11. När du tagit ut baklavan ur ugnen slår du på ett jämnt lager sockerlag över baklavan. Den ska ha sugit åt sig helt av sockerlagen innan servering.
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
6 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Linnéa - The Hungry Gosling
8 years ago

Så gott det ser ut! 🙂

Lena
8 years ago

Mums, detta måste jag verkligen prova på! Lät himla gott! 🙂

Fanny
8 years ago

Åh vad gott med baklava!

umm Asiyah
8 years ago

Så gott!! Kan du lägga upp klipp när du gör dessa?

Elin
8 years ago

Men så gott!!

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?