I nyttiga bagarens skafferi

Att baka nyttigt och gott fika är lättare än vad man kan tro. Det är ett litet annat tänk än när man bakar i vanliga fall men med de mest grundläggande ingredienserna kommer man väldigt långt! Vad som är nyttigt fika skiljer sig väldigt mycket beroende på vad man äter i vanliga fall osv men för mig handlar det om att det ska vara naturligt sötat från frukter, bär eller honung – alltså fritt från vitt socker. Jag föredrar även om det är snällt mot magen, blodsockret och såklart även nyttigt för miljön med ekologiska produkter.
 
Alla de recept som finns under kategorin nyttigt fika är perfekt att ha som mellanmål! I det här inlägget tipsar jag om de huvudingredienser som jag alltid har hemma för att kunna slänga ihop nyttiga fikaalternativ. Alla produktlänkar nedan går till Body Store som jag tycker har ett jätte bra utbud med produkter som passar till nyttig bakning och detta inlägg är i samarbete med dem.
 
1. Nötsmör
För att kunna skapa en formbar massa eller deg av de ingredienser man valt att ha i sin nyttiga mumsbit kan man bland annat använda nötsmör av olika slag. Till exempel jordnötssmör, mandelsmör eller smör gjort på solrosfrön. Ofta kan man byta ut dessa mot varandra oavsett recept, vilket är perfekt om man är allergisk mot något av dem. Även kokosolja är perfekt för detta ändamål.
 
2. Mjuka dadlar
Mjuka dadlar som körts i mixer är ett alternativ till nötsmöret och tillför samtidigt naturlig sötma till smeten. Dadlar hade jag i mina raw-pops och i min nyttiga kladdkaka.
 
3. Mjölersättare
Jag försöker hålla mina nyttiga fikaalternativ glutenfria så gott det går och då är kokosflingor och mandelmjöl perfekta substitut som dessutom ger en god smak till smeten.
 
4. Honung/Lönnsirap
Även om honung och lönnsirap är ett bättre alternativ än socker så försöker jag att vara väldigt sparsam med dessa ingredienser i mina nyttiga bakverk. Dels för att det fortfarande innehåller mycket sötma och dels för att hela grejen handlar om att det inte ska behöva vara så sött för att det ska vara gott. Detsamma gäller för dadlar.
 
5. Avokado
Också en perfekt ingrediens för att skapa en krämig smet. Dock får man vara lite försiktig med hur mycket avocado man har i förhållande till resterande ingredienser då det lätt tar över smaken.
 
6. Nötter och frön
Att tillföra nötter och frön till smeten är perfekt för extra tuggmotstånd och bra energier!
 
7. Kakao & choklad
En riktigt god mörk choklad är perfekt för att få en riktig fikakänsla, jag brukar försöka använda en med minst 80% kakao. Man kan självfallet även smaksätta med kakao också.
 
Hoppas ni tyckte denna lilla guide var givande. Har ni några fler tips på bra ingredienser att ha hemma om man vill baka nyttigt så får ni gärna dela med er av dem i kommentarsfältet!

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 

I nyttiga bagarens skafferi

Ingredienser

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Ingredienser

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
14 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Anonymous
8 years ago

Så gott!

Paulina
8 years ago

Så himla bra! Blev massa motiverad! 🙂

Anonymous
8 years ago

Åh vulket grymt inlägg 😀

Anonymous
8 years ago

spännande med avokado i bakning! Har du något recept där de används?

Anonymous
8 years ago

Superbra inlägg, med användbara tips 🙂

Anonymous
8 years ago

Så bra tips på nyttiga produkter!

Imane
8 years ago

FINASTE BLOOOGGEEEN EVEER

Linda Assarsson
8 years ago

Vilka bra tips!

Jag bakar mycket glutenfritt och kan inte leva utan fiberhusk 😉
Galet bra resultat när man bakar ex bullar med det i degen!

Anonymous
8 years ago

Bra tips på nyttigt och godsaker ☺

Silja
8 years ago

Vika bra tips på nyttiga varor! Nyttigt är ju faktiskt gott det med 😍 En till liten sak man använder i bak ibland så istället för komjölk kan man använda kokosmjölk, havremjölk, mandelmjölk osv 😇

Fatima
8 years ago

Gud vad jag älskar dina bilder !

Matilda
8 years ago

Så bra inlägg. Har testat baka "nyttigt fika" några få gånger men tycker aldrig att det blivit så värst bra, och har av den anledning tyckt att det är väldigt svårt. Ska kolla in din kategori med nyttigt fika och se om det finns något jag kan testa, och som blir bra! 🙂

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?