Kladdkakegrottor med salt kola

Galet goda kladdkakegrottor med salt kola. Kladdkaka extra allt!

Sugen på kladdkaka? Då tycker jag att du ska prova dessa kladdkakegrottor med salt kola. Drömgoda och härligt kladdigt sega kladdkakor i portionsformat med en gömma av segmjuk kola med flingsalt.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

kladdkakegrottor

Kladdkakegrottor med salt kola

Portioner: 24

Ingredienser

200 g mörk choklad (minst 70% kakaohalt)
225 g smör
3 dl strösocker
2 dl brunt farinsocker str
1 msk vaniljsocker
4 stora ägg
3,5 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 krm salt
2 påsar Wherther’s Original Soft Caramels à 125g
flingsalt att dekorera med

Tips!

  • Vill du framhäva chokladsmaken ännu mer i dina kladdkakegrottor? Tillsätt 2 tsk espressopulver i smeten. Detta tillför ingen kaffesmak utan framhäver bara chokladsmaken.
  • Gör kladdkakegrottorna glutenfria genom att byta ut vetemjölet mot ca 5 dl glutenfri mjölmix.

Dela receptet

Portioner: 24st

Ingredienser

200 g mörk choklad (minst 70% kakaohalt)
225 g smör
3 dl strösocker
2 dl brunt farinsocker str
1 msk vaniljsocker
4 stora ägg
3,5 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 krm salt
2 påsar Wherther’s Original Soft Caramels à 125g
flingsalt att dekorera med

TIPS!

  • Vill du framhäva chokladsmaken ännu mer i dina kladdkakegrottor? Tillsätt 2 tsk espressopulver i smeten. Detta tillför ingen kaffesmak utan framhäver bara chokladsmaken.
  • Gör kladdkakegrottorna glutenfria genom att byta ut vetemjölet mot ca 5 dl glutenfri mjölmix.

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fördela muffinsformar i två muffinsplåtar (har du bara en plåt så kan du börja med att fylla den med muffinsformar och sen göra det igen för andra halvan av smeten).
  2. Grovhacka den mörka chokladen och lägg tillsammans med smöret i en kastrull. Smält ihop till en jämn och blank smet på medelvärme. Ta bort kastrullen från värmen.
  3. Lägg resten av ingredienserna förutom flingsaltet i en bunke. Tillsätt chokladsmöret och rör ihop alltsammans bara precis tills det går ihop till en jämn och klumpfri smet.
  4. Ställ bunken i kylskåpet för att smeten ska stelna i minst 1 timme.
  5. Rulla smeten till bollar som fyller muffinsformarna till hälften. Rulla ihop två kolor och tryck ner i mitten på varje smetboll.
  6. Grädda en plåt i taget i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Dekorera med flingsalt så fort de kommit ur ugnen och låt svalna helt och hållet innan servering. Förvaras i kylskåpet och funkar utmärkt att frysa in.
Steg för steg

Video
  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fördela muffinsformar i två muffinsplåtar (har du bara en plåt så kan du börja med att fylla den med muffinsformar och sen göra det igen för andra halvan av smeten).
  2. Grovhacka den mörka chokladen och lägg tillsammans med smöret i en kastrull. Smält ihop till en jämn och blank smet på medelvärme. Ta bort kastrullen från värmen.
  3. Lägg resten av ingredienserna förutom flingsaltet i en bunke. Tillsätt chokladsmöret och rör ihop alltsammans bara precis tills det går ihop till en jämn och klumpfri smet.
  4. Ställ bunken i kylskåpet för att smeten ska stelna i minst 1 timme.
  5. Rulla smeten till bollar som fyller muffinsformarna till hälften. Rulla ihop två kolor och tryck ner i mitten på varje smetboll.
  6. Grädda en plåt i taget i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Dekorera med flingsalt så fort de kommit ur ugnen och låt svalna helt och hållet innan servering. Förvaras i kylskåpet och funkar utmärkt att frysa in.

Dela receptet

4.5 6 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
67 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
trackback
3 years ago

[…] dig som älskar kladdkaka i portionsformat så är även dessa kladdkakegrottor med salt kola rena […]

Josefine svensson
Josefine svensson
3 years ago

Går det att göra en egen kolasmet tror du? Istället för att köpa kolor.. Eller vad händer i ugnen med en sådan?

Camilla
Camilla
3 years ago

Hej! 😊 Blir de ”sämre”/torrare om de bakas på vanlig plåt i muffinsformar? Hur länge kan de förvaras i frysen? Vänligen, Camilla

Last edited 3 years ago by Camilla
Sandra
Sandra
3 years ago

Gjort dom flera gånger och även utan kolan i mitten. Mums!! Frysa in och sen tina upp funkar också jättebra. Lite ”kladdiga” även när dom tinat upp!

Maddie
Maddie
3 years ago

Maken råkade köpa vanliga hårda werthers 🥺Går det ändå att rädda situationen på ngt sätt förutom genom att äta upp kolorna och köpa nya av rätt sort? 😉

Carina
Carina
3 years ago

Har du nåt tips på vad jag kunde byta ut farinsockret mot då jag här i Finland bara hittar det mjuka farinsockret? 😏

Filip
Filip
3 years ago

Kan man göra dessa som vaniljkladdkakor? Ska ha kalas och tydligen en liten knodd som är överkänslig mot kakao.

Anonym
Anonym
3 years ago

Verkligen supergoda! De var det godaste jag smakat på länge!

fanny
fanny
3 years ago

2 påsar kola räckte bara till 20 kakor 😂 några fick nöja sig med en kola 😃

Edeline
Edeline
3 years ago

min smett blev inte hårda 🙁 va det kanske pga jag använder mixern att rör ihop dem?

Liw
Liw
3 years ago

Kan man byta ut den mörka chokladen mot mjölkchoklad? Är inte så förtjust i mörk choklad och gjorde så på ett annat av dina recept när jag gjorde kladdkakecheesecaken.

Liw
Liw
3 years ago

Då jag inte är så förtjust i mörkchoklad bytte jag ut detta mot mjölkchoklad – mums. Sedan bytte jag ut kola mot nutella och det blev en stor succé hemma hos mina barn.

Nora
Nora
3 years ago

Gör du hål i grottorna innan du stoppar ner kolan? Min kola smälte och hamna lite överallt😅

CJS
CJS
3 years ago

Jättegoda i smaken och själva kladdkakemuffinsen var supergod. Tyvärr blev kolorna alldeles för hårda, även efter att jag värmt upp muffinsen. Får nog använda andra kolor eller kolasmet om jag bakar dessa igen.

Sofia S.
Sofia S.
3 years ago

Har bakat en omgång, och jag de va god, super enkla att frysa (legat 2 månader i frysen utan problem) och ta upp och toppa med vispad grädde och ett hallon på toppen. Men, jag upplevde de väldigt söta. kan man minska mängden strösocker och vad kan jag då ersätta den borttagna mängden med? skulle önska hälften så mycke 🙂

Liw
Liw
3 years ago

De här kladdkakegrottorna är helt magiska. Jag tog 1.5 kola då jag tyckte det blev lite för mycket kola, samt att jag tog Nutella istället för kola också och det blev en hit hemma hos lillkillen som älskar Nutella. Så lätta att baka och såååå goda

Svava
Svava
3 years ago

Blir de lika goda med glutenfri mjölmix?

Emma Arvidsson
Emma Arvidsson
3 years ago

Blev jättegoda!! Det enda som jag skulle vilja påpeka är att det står i början ”sätt ugnen på 175grader” och sen när man fortsätter i receptet å blandat allt så ska smeten stå i kylen minst en timme. Så satte ju på ugnen helt i onödan… så det kanske ska stå längre ner i receptet att sätta på ugnen hehe. Men!! Helt fantastiskt goda!

Anonym
Anonym
Svara till  camillahamid
1 year ago

Du har fortfarande inte ändrat😄

Last edited 1 year ago by Anonym
Mona-Lisa
Mona-Lisa
3 years ago

Mums så gottit de vill ja testa ! Finns det recept på t.e.x. Glutenfritt ,med choklad?👍😍😋

Tyra Moberg
Tyra Moberg
3 years ago

Måste smeten ligga i kylen? Eller går det bra att grädda de direkt?

trackback
3 years ago

[…] tänkte jag bjuda på en av förra årets kanske godaste bak, Camilla Hamids underbara kladdkakegrottor med smak av salt kola. Så himla goda att jag inte ville dela med av dem. Et är väl ett bra […]

Fridah
Fridah
3 years ago

Tack för detta underbara recept 😍 Bakat dem många gånger nu… Älskar dem!

Veronica Johansson
Veronica Johansson
3 years ago

Bland det godaste fikabröd jag ätit! Kombinationen salt, sött, choklad och segt. Wow!

Andra
Andra
3 years ago

Hej!
Fungerar det att halvera allt och få ihop 12 stycken istället för 24?
Tack!

Kajsa
Kajsa
3 years ago

Hej,
Jag undrar om du har testat att göra dessa i små muffinsformar?
Ha en fin dag!

Linnea
Linnea
2 years ago

Hej, istället för att använda werther’s original soft caramels, kan man använda werther’s original chewy toffees istället?😊

Madeleine
Madeleine
Svara till  camillahamid
2 years ago

Om någon läser här framöver så blir det inte bra med werthers chewy toffees, kolan är alldeles för seg och när kakorna varit i kylen är kolan stenhård och går inte bita i…

Rose-Marie Mattsson
Rose-Marie Mattsson
2 years ago

Går det bra att göra smeten dagen innan och ställa i kylen ,och baka dagen efter, eller blir den för hård då.

ida
ida
2 years ago

går det bra att använda vanlig mjölkchoklad istället för mörkchoklad??

Maria Lundström
Maria Lundström
2 years ago

Går det att ersätta äggen med något annat 😅?

Laila
Laila
2 years ago

Undrar om du räknat ut kostnaden per styck för dessa ljuvliga skapelser?
Tack på förhand. // Laila

Laila
Laila
Svara till  camillahamid
2 years ago

Skulle du kunna tänka dig att göra det? Mvh Laila

Lena Aronsson
Lena Aronsson
2 years ago

Hej Camilla!
Jag tål inte mjölkprotein, har du nåt bra tips som jag kan ersätta gräddkolorna med?

Ing-Marie
Ing-Marie
2 years ago

Kan man använda Dulce de Leche på burk istället för kolorna?

Ing-Marie
Ing-Marie
Svara till  camillahamid
2 years ago

Tack. Ska prova det någon dag 🙂

Patricia
Patricia
2 years ago

Hej Camilla! Så taggad på att prova dessa! Har sånt himla sug efter nån slags snickerscupcake, vad tror du om att minska på flingsaltet och ha lite jordnötsfrosting på dessa? Blir det galet?

Elin
Elin
2 years ago

Hej, kan man baka dem dagen innan servering eller blir det får hårda?🙂

shehed
shehed
2 years ago

Mmmmmm mums! De blev exakt som bilden! Gott med lite fling salt också <3 😉

Isabella Goy
Isabella Goy
1 year ago

Kan man halvera receptet?

Pernilla
Pernilla
1 year ago

ser att du ökar mängden glutenfritt mjöl med 1,5 dl som för vanligt mjöl. Får jag fråga om man ofta ska öka på mängden glutenfritt mjöl när man byter ut det?

Alexandra
Alexandra
1 year ago

Ett utav mina absoluta favoritrecept, blir så gott! Tycker dock att det känns lite onödigt att sätta på ugnen direkt när smeten sen ändå ska in i kylen 1 timme 😀

Tips!

  • Vill du framhäva chokladsmaken ännu mer i dina kladdkakegrottor? Tillsätt 2 tsk espressopulver i smeten. Detta tillför ingen kaffesmak utan framhäver bara chokladsmaken.
  • Gör kladdkakegrottorna glutenfria genom att byta ut vetemjölet mot ca 5 dl glutenfri mjölmix.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?