
Foto: Ulrika Pousette
När du får craving för något genomchokladigt, kladdigt och sött, då tycker jag att du ska prova denna kladdkaka. Kladdig kladdkaka med fluffig chokladmousse och salt kolasås. En riktig dröm när det kommer till kladdkaka! Som en chokladtårta i kladdkaksformat.


Receptet bakas i en rund springform med diameter på 23 cm och ger 6-8 generösa bitar kladdkaka med chokladmousse.
Chokladmousse:
300 g mörk choklad (minst 55% kakaohalt)
4 äggulor
4 dl vispgrädde
Salt kola:
1,5 dl strösocker
2 msk vatten
1,5 dl vispgrädde
25 g smör
0,5 tsk flingsalt
Kladdkaka:
300 g smör
4,5 dl strösocker
2,5 dl kakao
0,5 tsk salt
4 ägg
2,25 dl vetemjöl
Dekoration:
färska hallon
röd oxalis
Gör såhär:
- Chokladmousse: Grovhacka den mörka chokladen och lägg den i en värmetålig skål. Smält chokladen över ett vattenbad eller i microvågsugnen.
- Låt chokladen svalna lite innan du blandar ner en äggula i taget. Rör om mellan varje äggula. Du kommer att få en chokladsmet som blir tjockare och tjockare.
- Vispa grädden till mjuka toppar i en bunke med elvisp.
- Blanda ner 1/3 av vispgrädden i chokladsmeten. Ha i den i resten av vispgrädden och vispa ihop till en jämn smet.
- Förvara chokladmoussen i kylskåpet för att stelna.
- Salt kola: Blanda strösocker och vatten i en tjockbottnad kastrull. Låt koka till en gyllenbrun karamell på hög värme.
- Tillsätt grädden och vispa ihop för hand med hjälp av en spiralvisp tills allt socker löst sig i grädden. Låt sedan smeten sjuda till en temperatur på 110°. Vispa i botten då och då.
- Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt smör och salt.
- Häll upp kolan i en skål och låt svalna och tjockna i rumstemperatur.
- Kladdkaka: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra en springform med diameter på 23 cm med bakplåtspapper.
- Smält smöret på medelvärme i en rymlig kastrull.
- Tillsätt strösocker, kakao och salt. Blanda ihop och rör sedan ner ett ägg i taget. Lättast blir det om man blandar med en ballongvisp.
- Ha till sist ner vetemjölet och rör försiktigt ihop till en jämn smet.
- Häll upp smeten i formen och grädda kladdkakan i mitten av ugnen i ca 20 minuter eller tills kanterna är gräddade och mitten av kakan är vobblig.
- Låt kladdkakan svalna först i rumstemperatur och sedan i kylskåpet i minst 4h, helst över natten.
- Montering & dekoration: Spritsa eller bre chokladmoussen på kladdkakan. Garnera med salt kola, färska hallon och röd oxalis.
- Servera direkt eller förvara i kylskåpet!
TIPS!
- Gör glutenfri kladdkaka genom att byta ut vetemjölet mot 4 dl glutenfri mjölmix.
Hej 🥰 Går denna ljuvliga kaka att göra vegansk ? ❤️