Kalljäst foccacia

Fotograf: Ulrika Pousette

Att baka kalljäst focaccia är ett fantastiskt sätt att få ett luftigt, saftigt och smakrikt bröd med minimal ansträngning. Genom att låta degen jäsa långsamt i kylskåpet över natten utvecklas smakerna på ett djupare sätt, samtidigt som du slipper knåda degen länge. Med sin frasiga yta, mjuka insida och generösa mängd olivolja blir denna focaccia otroligt god och passar perfekt som tillbehör till middagar, soppor och bufféer.

Det här receptet kräver bara några få ingredienser – vetemjöl, vatten, jäst, salt och olivolja – men resultatet blir ändå ett professionellt bakat bröd som smakar som på en italiensk restaurang. Toppat med flingsalt och timjan får focaccian en extra smakdimension, men du kan även variera den med rosmarin, vitlök, oliver eller körsbärstomater för att skapa din egen favoritvariant.

Eftersom degen sköter sig själv under jäsningen är detta ett perfekt recept för dig som vill ha ett färskt, hembakat bröd utan att behöva spendera timmar i köket. Följ detta enkla recept och njut av en fantastisk kalljäst focaccia med härlig smak och perfekt konsistens!

Tips för att lyckas med kalljäst focaccia:

  1. Använd kallt vatten för långsam jäsning – Detta ger brödet bättre smak och struktur.
  2. Låt degen jäsa i minst 6 timmar, helst över natten – Lång jäsning gör focaccian extra luftig och smakrik.
  3. Använd rikligt med olivolja – Det ger en frasig yta och en saftig insida.
  4. Täck formen ordentligt med plastfolie under jäsningen – Förhindrar att degytan torkar ut.
  5. Låt degen stå i rumstemperatur innan gräddning – Ger en bättre konsistens och jäshöjd.
  6. Tryck ner degen med fingertopparna innan gräddning – För att skapa den karakteristiska focacciaytan.
  7. Variera smaksättningen – Testa att toppa med färska örter, vitlök, körsbärstomater eller oliver.
  8. Grädda tills gyllenbrun yta – Brödet är klart när det fått en fin gyllene färg och låter ihåligt om du knackar på det.

Med dessa tips får du en perfekt kalljäst focaccia varje gång! 😊

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 

Kalljäst foccacia

Portioner: 8

Ingredienser

25 g jäst
400 g kallt vatten
500 g vetemjöl special
2 tsk salt
2 msk olivolja
ca 0,5 dl olivolja till formen

Dekoration:
flingsalt
timjan

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 8st

Ingredienser

25 g jäst
400 g kallt vatten
500 g vetemjöl special
2 tsk salt
2 msk olivolja
ca 0,5 dl olivolja till formen

Dekoration:
flingsalt
timjan

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Smula jästen i en bunke och lös upp det vattnet.
  2. Tillsätt vetemjöl, salt och olivolja. Arbeta ihop till en kladdig deg med händerna eller med hjälp av en träslev.
  3. Häll några matskedar olivolja i en form på ca 20×30 cm och stjälp upp degen i formen. Vänd degen några gånger i oljan och platta sedan ut så den täcker botten.
  4. Täck degen med plastfolie och ställ i kylskåpet över natten, minst 6h.
  5. Sätt ugnen på 225 grader. Ta fram formen och låt stå i rumstemperatur medan ugnen blir varm.
  6. Häll lite olja på degytan och tryck ner degen några gånger med fingertopparna. Garnera med flingsalt och torkad timjan.
  7. Baka i mitt av ugnen i 20 minuter eller tills foccacian fått en fin, gyllenbrun färg.
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video
  1. Smula jästen i en bunke och lös upp det vattnet.
  2. Tillsätt vetemjöl, salt och olivolja. Arbeta ihop till en kladdig deg med händerna eller med hjälp av en träslev.
  3. Häll några matskedar olivolja i en form på ca 20×30 cm och stjälp upp degen i formen. Vänd degen några gånger i oljan och platta sedan ut så den täcker botten.
  4. Täck degen med plastfolie och ställ i kylskåpet över natten, minst 6h.
  5. Sätt ugnen på 225 grader. Ta fram formen och låt stå i rumstemperatur medan ugnen blir varm.
  6. Häll lite olja på degytan och tryck ner degen några gånger med fingertopparna. Garnera med flingsalt och torkad timjan.
  7. Baka i mitt av ugnen i 20 minuter eller tills foccacian fått en fin, gyllenbrun färg.
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?