Chokladpaj med jordgubbstryffel

 
Kan man inte få nog av choklad så är det här en paj värd att baka. Spröd chokladpajbotten med en syrlig jordgubbstryffel – en vinnande kombo! Perfekt att ta med sig på bjudningar i sommar. Detta är inspirerat av Roy Fares recept med hallontryffel.
 
Pajdegen
 
Ingredienser
120 g rumstempererat smör
1 dl strösocker
1 ägg
3 dl vetemjöl
0,75 dl kakao
 
Gör såhär
1. Sätt ugnen på 190 grader.
2. Blanda alla ingredienserna i en bunke till en jämn deg.
3. Plasta in degen och låt den vila i kyl i 20 minuter.
4. Kavla ut degen till en cirka 3 mm tjock rundel och fodra en rund springform med ca 24 cm i diameter.
 
 
Fyllningen
 
Ingredienser
250 g mandelmassa
100 g rumstempererat smör
1 ägg
4 äggulor
0,5 dl kakao
 
Gör såhär
1. Riv mandelmassan och blanda den med smöret. Rör ner ägg och äggula lite i taget och blanda väl.
2. Tillsätt kakaon och rör om ordentligt.
3. Fördela fyllningen jämnt i formen och grädda mitt i ugnen i 25–28 minuter och låt svalna.
 
 
Jordgubbstryffel
 
Ingredienser
140 g jordgubbar
200 g mörk choklad
1 dl vispgrädde
0,5 dl strösocker
50 g rumstempererat smör

Gör såhär
1. Mixa jordgubbarna till en puré med en stavmixer och passera den genom en sil.
2. Hacka chokladen och lägg den i en bunke.
3. Koka upp jordgubbspuré, grädde och socker och häll det över chokladen.
4. Tillsätt smöret och blanda ihop till en slät tryffel.
5. Häll tryffeln över fyllningen, och låt stå i kylen tills tryffeln har stelnat.
Prenumerera
Notis om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x