Fine, vädermässigt är inte våren här men råvarorna i matbutikerna hintar ändå om någon sorts vår. Allt från bär till rabarber finns det massor av vilket är en dröm för mig som hemmabagare. Det som jag älskar med vår och sommarsäsongen är att råvarorna är så färgsprakande! Vädret till trots (hej hagel och SNÖ?!) bakades det en riktigt saftig och god rabarberkaka i långpanna hemma i mitt kök. Självklart med lite vaniljsås till som pricken över i:t.
Hemligheten bakom den här kakans saftighet ligger i att jag har proppat smeten full med mandelmassa. Dessutom tillför den en härligt nötig smak till kakan.
Vaniljsåsen är gjord enligt mitt recept på vaniljkräm men med 3 dl mjölk istället för 2,5. Receptet på kakan bakade jag i en mindre rektangulär form (20 x 30 cm)  vilket ger 8 bitar, men receptet nedan är för en stor form. Ska du också baka i en mindre form är det bara att halvera receptet.
 
Ingredienser:
400 g rabarber
400 g mandelmassa
150 g mjukt, rumsvarmt smör
3,5 dl strösocker
4 ägg
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk malen kardemumma
 
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Skölj och skala rabarbern. Skär i mindre bitar.
3. Riv ner mandelmassan i en skål. Ställ åt sidan.
4. I en bunke vispar du ihop rumsvarmt smör och strösocker till en fluffig smet.
5. Vispa ned ätt ägg i taget under fortsatt vispning i smörfluffet.
6. Blanda ihop vetemjöl, bakpulver och kardemumma i en skål. Sikta ner i smör- och ägg smeten. Blanda försiktigt med slickepott till en jämn smet.
7. Ha till sist i mandelmassa och rabarber.  Blanda försiktigt tills allt fördelat sig jämn i hela smeten.
8. Täck din form med bakplåtspapper och ha sedan i smeten.
9. Grädda i mitten av ugnen i ca 40 minuter.