Kladdkaka med jordnötscrisp
För ett tag sedan lanserad Marabou en serie nyheter bland stycksakerna, kallade "crisp". Den som föll mig allra mest i smaken var den med jordnötter och toffee. Efter att ha ätit den några gånger så fick jag en stark känsla av att den skulle göra sig riktigt bra i en kladdkaka. Om det stämde? JA!
Idag kunde jag äntligen införliva min idé och det blev en riktig hit! Choklad, jordnötter, toffee - triss i smaskighet! Och jordnötscrispet i Marabou-chokladen tillförde verkligen en ny dimension till kladdkakan. Tuggmotstånd i kladdkaka, ja tack!
Är du jordnötsallergiker behöver du inte oroa dig, du kan fortfarande få ta del av en motsvarighet till denna smaksensation. Skippa då jordnötssmöret i kladdkakesmeten och gör din glasyr på deras andra "crisp"-smak, nämligen Puffed Rice & Toffee. Jag har provat att göra den här kladdkakan med båda smakerna och de är lika tillfredsställande kan jag lova!
 
Jag bakade min kladdkaka i en form med diameter på 20 cm och ger ca 8 bitar.
 
Ingredienser (kladdkaka):
100 g smör
1,5 dl strösocker
1 dl muscovadosocker
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
1 dl jordnötssmör
1,5 dl vetemjöl
0,5 dl kakao
1 krm salt

Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Smält smöret i en kastrull.
3. Blanda försiktigt ihop alla ingredienserna i en bunke tills du får en jämn smet. Undvik att blanda för mycket eller för hårt. Får du in för mycket luft i smeten kommer den inte få den där perfekta kladdkake-konsistensen.
5. Häll upp smeten i en bakform täckt med bakplåtspapper (alternativt smörjd och bröad).
6. Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Den ska vara kladdig i mitten, men inte för lös och färdig i kanterna. Låt kladdkakan svalna helt och hållet i kylskåpet innan du toppar med jordnötscrisp.

Ingredienser (jordnötscrisp):
3 stycken Marabou Peanut butter & Toffee eller Puffed rice & Toffee à 60 g
1 dl vispgrädde
 
Gör såhär:
1. Dela chokladen i grova bitar och lägg i en värmetålig skål. Smält över vattenbad eller i microvågsugn i 30 sekunders-intervaller.
2. Häll i vispgrädden och blanda till en jämn smet.
3. Bred ut jordnötscrisp-glasyren över kladdkakan. Kladdkakan behöver stå i kylskåpet i minst 1 h innan servering för att glasyren ska sätta sig ordentligt.
 
Garnera med kakao och servera med lättvispad grädde!
 
#1 - Anita

Men gott :D

Matklubbens Topplista mytasteswe.com