Chebakia - friterade marockanska sesamkakor med honung
Fastemånaden Ramadan har inletts och det finns ingenting som ger mig lika mycket Ramadan-känsla som harira (marockansk soppa) och chebakia - marockanska sesamkakor som friteras och sedan doppas i honung. Visst låter det himmelskt? Det ÄR det! Man skulle kunna säga att den här ljuvliga marockanska småkakan är lite Marockos svar på Mellanösterns baklava.
 
Receptet ger ca 20 kakor beroende på hur stora och tunna du gör dem.
 
Ingredienser:
1,25 dl råa oskalade sesamfrön
1 påse saffran
0,5 msk apelsinblom vatten
50 g jäst
1,25 dl fingervarmt vatten
0,5 tsk äppelcidervinäger
1 äggula
1 tsk strösocker
1,5 msk olivolja
1,5 msk rapsolja
1 msk smält smör
4 dl vetemjöl + lite till utbakning
0,5 tsk malen anis
0,5 tsk malen kanel
1 nypa salt

neutral olja för frityr
lika delar honung och sirap (1,5 dl av varje) samt en skvätt apelsinblom-vatten
rostade sesamfrön för garnering

Gör såhär:
1. Rosta de råa sesamfröna i en stekpanna på medelvärme i ungefär 5 minuter under konstant omrörning tills de fått en fin färg och har en varm rostad smak. Mixa till ett fint mjöl.
2. Blanda saffran och apelsinbloms-vattnet i en liten skål. Ställ åt sidan.
3. Lös upp jästen i ett fingervarma vattnet. Tillsätt saffransblandningen. Ha också i äppelcidervinäger, saffransblandningen och jästblandningen. Ha också i en äggula, strösocker, olivolja, rapsolja och smält smör till detta. Blanda väl.
4. Blanda vetemjöl, de mixade sesamfröna, malen anis, malen kanel och salt i en bunke. Sikta ner det försiktigt till vätskan och arbeta ihop till en deg.
5. Forma kakorna som du önskar. Nedan har jag fotat och beskrivit hur man gör på det klassiskt marockanska sättet.
6. Häll upp honung, sirap och apelsinblom-vatten på medelvärme. Låt stå att sjuda försiktigt på spisen medan du friterar kakorna.
7. Fritera kakorna i neutral olja på medelvärme tills de fått en fin gyllengul färg, ta upp med en hålslev så att oljan rinner av och lägg sedan i kastrullen med honungsblandningen. Rör om så att hela kakan täcks med honung innan du tar upp och lägger på hushållspapper för att rinna av. Garnera med rostade sesamfrön.

Förvaras i lufttät burk i rumstemperatur i upp till en månad.
 
1. Kavla degen tunt och skär upp rektanglar med skåror i mitten (3-4 stycken med jämna mellanrum mellan). Viktigt att du kavlar tunt eftersom degen både jäser under tiden som du gör alla kakor (det tar tid!) och när du lägger dem i frityroljan.
2. Ta upp vartannan kolumn med pek- och långfingret.
3. Nu till det knepiga. Du ska vända degen "ut och in". Den kolumnen som blir kvar längst ut ska in genom hålet som blir när du tagit upp vartannan kolumn och ut på andra sidan. Lägg kakan på ett bakplåtspapper och fixa till vid behov.
#1 - Anonym

Har du kanske planer på att lägga upp receptet på soppan:)?

Svar: Det finns redan här på bloggen: http://mykitchenstories.se/2016/january/harira-marockansk-soppa.html 😊
Camilla

#2 - Iman

Åh vilken lycka! Detta recept ska provas. Efter åratal av mammas "lite ägg, lite saffran, lite sesamfrön" beskrivningar haha. Nu har man ordentligt recept. Tack!

Svar: Omg hahahaah HÖG igenkänningsfaktor på den 😂
Camilla

#3 - Anonym

Ramadan Mubarak smaskens ☕️

Svar: Ramadan Mubarak 🌟
Camilla

Matklubbens Topplista mytasteswe.com