Baklavabullar

Hej härliga lördag! Som vanligt på helgerna vill jag passa på att göra en massa saker men det slutar oftast med att jag laddar batterierna i soffan, särskilt nu när jag har TVÅ yrväder att hålla efter här hemma. Nu ligger båda och sover och då tänkte jag passa på att uppdatera med en riktigt god BULLE!
Jag älskar baklava men tycker att det är svårt att få till det med filodegen så jag testade att istället fylla en söt vetedeg smaksatt med apelsinblomsvatten med baklava-fyllning och det blev verkligen ett vinnande koncept! Det bästa från två fikakulturer i ett och samma bakverk. Baklava från Mellanöstern och bullen från Sverige - en underbar kombination!
Jag har som vanligt utgått från grundreceptet för de perfekta hembakta bullarna och sedan korrigerat så att det ska gifta sig bra med baklava-fyllningens smaker. Receptet ger 15 saftiga bullar med baklavafyllning.
 
Ingredienser (fyllning):
75 g rumsvarmt smör
0,5 dl strösocker
50 g finhackade pistagenötter
50 g finhackad, skalad sötmandel
1 nypa vaniljpulver (kan uteslutas)
 
Ingredienser (vetedeg):
30 g jäst
250 g mjölk (2,5 dl)
2 msk apelsinblomsvatten
2 tsk kanel
150 g rumsvarmt smör
100 g strösocker (1 dl)
500 g vetemjöl (8,25 dl)
3,75 g salt (0,5 tsk)
1 ägg, 1 nypa salt och en skvätt vatten till pensling
 
grovhackad pistage/sötmandel till garnering
 
Ingredienser (sockerlag):
1 dl apelsinblomsvatten
0,5 dl strösocker
 
Gör såhär:
1. Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen till en jämn och bredbar smet.
2. Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken och apelsinblomsvattnet. Blanda tills jästen lösts upp helt i vätskan.
2. Ha sedan i kanel, smör i delad i bitar, strösocker och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt därefter saltet och mer mjöl efter behov.
3. Knåda ordentligt i minst 10 minuter med maskin och lite längre om du kör för hand.
4. Kavla ut degen till en stor rektangel. Jag brukar köra på ca 60x30 cm.
5. Bre ut ett tunnt lager fyllning över hela rektangeln och rulla sedan ihop den från långsidan.
6. Skär rullen i ca 2-2,5 cm breda skivor.
7. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper, täck med en bakduk och låt jäsa i 1-3 timmar beroende på temperaturen i ditt kök. Du vet att de är färdigjästa om degen "studsar tillbaka" när du trycker lite lätt med fingret.
8. Sätt ugnen på 190 grader.
9. Vispa lätt ihop ägg, salt och lite vatten till penslingen och pensla dina bullar. Garnera med grovhackade nötter.
10. Grädda dem sedan i mitten av ugnen i ca 15-18 minuter eller tills de fått fin färg.
10. Under tiden kan du förbereda sockerlagen genom att enkelt blanda ihop apelsinblomsvatten och strösocker. Blanda tills sockret lösts upp helt i vätskan Pensla sedan dina bullar med sockerlagen så fort de kommit ur ugnen.


Tryck gärna på det lilla hjärtat nedan så vet jag att du tycker om det här inlägget!
Följ min blogg på Bloglovin
Du kanske också gillar
Äppeltårta i glas
Tunna chokladpannkakor
Kanelbullar med smak av apelsin & choklad
#1 - Anonym

Smaskens, älskar både baklava och bullar 😍

Powered by Jasper Roberts - Blog