DIY: Presentask för chocolate chip cookies
Ätbara presenter måste nog ändå vara de allra bästa presenterna. Extra personligt och uppskattat blir det såklart om du både gjort det ätbara innehållet och presentasken själv. En superenkel variant är den här cookie-asken som du pysslar ihop enkelt med en papperstallrik, lite tejp och valfri dekoration. Hur bra? I det här inlägget kommer jag visa steg för hur du gör den här fina presenten helt själv.
 
Du behöver:
1 papperstallrik (min var 20 cm i diameter och rymde 6 kakor). Ju större tallrik, desto fler cookies får du plats med.
1 sax
genomskinlig tejp
snöre, klistermärken och annan dekoration att göra din ask fin med
 
Steg 1:
Klipp två jack mittemot varandra på varsin kant av pappret. Jacket ska inte vara så långt in, bara precis så att det passerar mönstret på tallrikskanten.
Steg 2:
Nu ska du vika så att du får tydliga kanter i din ask och det gör du med de jack du klippt som hjälp. På bilden ovan ser du vart vikningarna ska göras. Tryck till ordentligt när du viker så att du får en skarp kant.
Steg 3:
Tejpa ihop ändarna på varje långsida.
Steg 4:
Vik upp kortsidan och tejpa fast ordentligt.
Steg 5:
Sedan är det bara att dekorera din ask som du vill. Jag tycker att det är fint att knyta något snöre runt några varv (döljer tejpen bra). På snöret kan du också fästa en tag med ett meddelande till den som ska få presenten. Fyll sedan asken med så många cookies du kan och ge bort och gör någon glad!
Vit choklad-cookies med tranbär och macadamianötter
Cookies är ett såntdär härligt fikaalternativ som går hem hos de allra flesta. Det kan dock lätt bli att man av ren vana kör på den hederliga klassikern med mörka chokladknappar. Med en bra grunddeg för cookies tycker jag att det finns massa härliga smaker som funkar. Perfekt om man behöver göra mycket fika är att göra en stor sats grunddeg, dela upp och sedan smaksätta varje del med olika saker.
En riktig favvo hos mig är de här härligheterna med vit choklad, tranbär och macadamianötter. Det allra bästa med de här cookies:en är att det är så mycket tuggmotstånd gömt i degen. Och den här degen! Jag har tipsat om den både en och flera gånger och det är helt enkelt för att den är såååå god. Den bara smälter i munnen!
Receptet räcker till ca 20 cookies. Ett annat tips på smaksättning är cookies med after eight choklad.
 
Ingredienser:
175 g rumsvarmt smör
0,5 dl strösocker
1,75 dl brunt farinsocker strö
1 rumstempererat ägg
4,75 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
2 tsk vaniljsocker
2 tsk maizena
150 g grovhackad vit choklad eller vita chokladknappar
1 dl torkade tranbär
60 g naturella macadamianötter
 
Gör såhär:
1. Blanda vetemjöl, bikarbonat, vaniljsocker och maizena i en skål.
2. Vispa smör, strösocker och farinsocker till en fluffig smet. Tillsätt ägget och vispa lite till.
3. Ha sedan i resten av ingredienserna förutom den grovhackade chokladen, tranbären och macadamianötterna.
4. Arbeta snabbt ihop till en en deg.
5. Till sist har du i den grovhackade chokladen, tranbär och macadamianötter. Arbeta snabbt ihop tills chokladen, tranbären och nötterna fördelat sig jämnt i smeten.
6. Plasta in bunken och ställ degen i kylskåpet i ca 20 minuter.
7. Under tiden kan du sätta ugnen på 175 grader och klä två bakplåtar med bakplåtspapper.
8. Rulla degen till bollar à ca 40 g och fördela på plåtarna med bakplåtspapper. Ca 10 bollar per plåt brukar vara lagom men utrymmet mellan dem ska vara generöst då de flyter ut till kakor i ugnen.
9. Grädda kakorna i mitten av ugnen i ca 12 minuter.
10. Ta ut plåten och låt kakorna vila på plåten i ca 2-3 minuter innan du flyttar över dem på galler. Det är superviktigt att du inte låter dem ligga längre än så på plåten, annars förlorar du segheten i mitten och får istället en genomhård kaka!
 
Förvara i lufttät burk, i rumstemperatur.
Citronpaj
Sommar. Sol. Gul. Citron. Citron är så himla härligt i bakverk, inte bara för den härliga färgen men också för att syrligheten i citroner gör sig perfekt med det söta. Typ som i den här citronpajen. Den är väldigt enkel i sig själv med en klassisk pajbotten och en krämig citronfyllning men ack så god.
Till utseendet ser det ut som en citronmaräng-paj och det är väl egentligen mitt fel som skulle envisas med att dekorera med varmvispad maräng. Den bakade citronfyllningen gör den dock till något helt annat. Missförstå mig rätt. Jag absolut älskar lemon curd, jag kan typ äta det som den är med sked utan problem. Men det är typ som att jämföra frozen cheesecake med baked cheesecake. Båda lika tillfredsställande för smaklökarna men på helt olika nivåer. Ja, ni fattar haha!
Jag bakade den här pajen i en lite mindre pajform än vad jag brukar. I lördags hittade jag den här vita pajformen i porslin till ett riktigt fyndpris och kände att det var dags att inviga den. Lite knepigt att den inte har en avtagbar botten men det gick tillslut ändå att få ut en relativt snygg pajbit. Min pajform har en diameter på ca 22 cm i diameter och ger 6-8 bitar.
 
Ingredienser (pajskal):
120 g rumstempererat smör
3 dl vetemjöl
1 dl florsocker
1 äggula
1 msk vatten
 
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Arbeta ihop smör, vetemjöl. florsocker och äggula i en bunke till en smulig deg. Tillsätt därefter vattnet för att få ihop till en jämn deg.
3. Tryck ut degen i pajformen. Nagga botten med en gaffel och låt stå i kylskåpet medan du förbereder citronfyllningen.
 
Ingredienser (citronfyllning):
3 stora ägg
rivet skal från 2 stora citoner
1 dl citronsaft
2,5 dl strösocker
90 g smör
 
florsocker, tunt skivar citron och varmvispad maräng till garnering
 
Gör såhär:
1. Smält smöret i en kastrull. Låt svalna.
2. Lägg alla ingredienser i en bunke, även det smälta smöret och vispa ihop till en jämn smet.
3. Häll upp citronfyllningen i pajskalet och grädda pajen i mitten av ugnen i ca 30 minuter.
4. Låt pajen svalna helt och hållet innan du garnerar och serverar.
Matklubbens Topplista mytasteswe.com