Äppelkola-paj med havrecrumble

Äppelpaj med kolafyllning och havretopping
Long time no see, hörrni! Förra veckan bestod mest av att skriva klart det sista på examensarbetet. Det känns så skönt att äntligen vara i mål snart. Det har varit sjukt roligt men också krävande.
 
Hursomhelst, nog snackat om skolarbete, idag bjuder jag på en farligt god äppelpaj med kolafyllning och havrecrumble. En riktigt lyxig paj som passar perfekt till det fina vädret vi har fått! Vågar man säga högt att det är vår nu?
Av alla äppelsorter är granny smith min solklara favorit. Jag älskar syrligheten i dem och de gör sig PERFEKTA i söta bakverk. Under äpplena gömmer sig en massa god dulche de leche som gör att pajen klarar sig helt själv utan tillbehör som såser och liknande. Riktigt smidigt att ha med sig till t.ex picknick.
Men bara för att den KAN klara sig utan tillbehör gör det ju inte förbjudet att servera med en kula glass ändå. Jag fick riktig vårfeeling helt enkelt och den krämiga vaniljglassen gjorde den här drömmiga äppelkola-pajen helt enkelt ännu drömmigare.
Äppelpaj med glass
Jag bakade min paj i en avlång, rektangulär pajform med måtten 35x11 men det går lika bra att baka den i en rund form med diameter på ca 28 cm och räcker till 8-10 bitar.
 
Ingredienser (pajskal & fyllning):
120 g rumstempererat smör
3 dl vetemjöl
1 dl florsocker
1 äggula
1 msk vatten
1 burk à 397 g dulche de leche/karamelliserad mjölk
1 stort eller 2 små granny smith äpplen
1 tsk malen kardemumma
1 krm vaniljpulver
1 msk malen kanel
0,5 dl brunt farinsocker strö
 
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 180 grader.
2. Arbeta ihop smör, vetemjöl. florsocker och äggula i en bunke till en smulig deg. Tillsätt därefter vattnet för att få ihop till en jämn deg.
3. Tryck ut degen i en pajform ända upp till kanterna.
4. Täck kanterna med aluminiumfolie och nagga några hål i botten med en gaffel.
5. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
6. Ta bort aluminiumfoliet och fyll skalet med den karamelliserade mjölken.
7. Kärna ur äpplet/äpplena och skiva i tunna klyftor. Lägg skivorna i en bunke och blanda ihop med kardemumma, vaniljpulver, kanel och farinsocker.
8. Fördela äppelskivorna över karamell-fyllningen.
 
Ingredienser (havrecrumble):
0,25 dl strösocker
0,75 dl vetemjöl
0,25 dl havregryn
0,5 tsk bakpulver
60 g kallt smör
 
Gör såhär:
1. Blanda ihop alla torra ingredienser i en bunke.
2. Ha i snöret och arbeta snabbt ihop till en smuldeg.
3. Strö smulet över äpplena.
4. Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 25 minuter.
 
Bäst smakar pajen efter att den fått svalna helt efter gräddning!


Tryck gärna på det lilla hjärtat nedan så vet jag att du tycker om det här inlägget!
Du kanske också gillar
Chipsfudge på 4 ingredienser
Saftig daimkaka med vaniljkräm
Brownie cookies med center-gömma
#1 - Marie Bergman

MUMS vad gott det ser ut =)