Jordgubbskladdkaka

I veckan fick jag hem lite olika prover från Chokladkompaniet som nyligen har lanserat finchoklad i lösvikt i olika smaker, vilket passar perfekt för bakning. Idag testade jag att baka med deras jordgubbschoklad vilket resulterade i en ljuvlig jordgubbskladdkaka med kokos!
Den här kladdkakan med jordgubbssmak är perfekt när man vill testa något annat än den klassiska mörka kladdkakan. Följer du mitt recept passar det allra bäst med en form med avtagbara kanter som har en diameter på 20 cm och som vanligt är kladdkakor allra allra godast när den fått stå i kylskåpet över natten.
Med lite kokosflingor i smeten får du en underbar smak och textur på kladdkakan. Föredrar du syrlighet i lite sötare bakverk kan jag varmt rekommendera att även ha i lite rivet citronskal i smeten. Jordgubb, kokos och citron - kan inte bli bättre!
 
Ingredienser:
100 g jordgubbschoklad
100 g smör
2 ägg
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1,5 dl kokosflingor
2,5 dl vetemjöl
 
ev. 1 krm röd pastafärg
florsocker, jordgubbar och grädde till garnering
 
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Smält jordgubbschokladen i micro eller över vattenbad.
3. Smält smöret i micro eller över vattenbad.
4. Vispa ihop ägg, strösocker och vaniljsocker i en bunke.
5. Tillsätt smält smör, smält choklad och resten av ingredienserna och vispa försiktigt ihop till en jämn smet för hand.
6. För lite roligare färg kan du ha i pyttelite röd pastafärg. Blanda tills du får en jämn färg i hela smeten.
7. Häll upp smeten i en form och grädda jordgubbskladdkakan i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter.
8. Låt kakan svalna helt i kylskåpet innan servering.

Varm choklad cookies

Chokladcookies med smält choklad och marshmallows
Cookies med brownie-struktur och marshmallow-topping
Okej, så jag kanske skulle ha chillat lite med att ropa hej till våren igår. Imorse möttes jag av att det snöade hahahah! Det svenska vädret i ett nötskal. Hursomhelst så är ju kyligt väder en perfekt anledning att sitta hemma och mysa med en god fika. De här cookies:en som är inspirerade av varm choklad är perfekta för det ändamålet!
Grunden till dessa cookies är en kaka med helt underbar brownie-struktur. Den halvsmälta chokladbiten och marshmallown på toppen gör detta till en farligt god kaka! Det är såå svårt att bara ta en.
 
Receptet räcker till ca 20 stycken varm choklad cookies.
 
Ingredienser:
160 g smör
200 g grovhackad mörk choklad eller chokladknappar
2 dl brunt farinsocker strö
2 stora ägg (L)
1 tsk vaniljarom
0,5 dl kakao
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
20 chokladbitar
20 marshmallows
 
kakao till garnering
 
Gör såhär:
1. Smält ihop smör och choklad i micro eller över vattenbad. Ställ åt sidan.
2. Vispa socker, ägg och vaniljarom bara precis tills det går ihop.
3. Tillsätt den smälta smörchokladen till ägg- och sockerblandningen. Vispa tills det går ihop.
4. Ha i kakao, mjöl, bakpulver och salt. Vispa ihop till en jämn smet.
5. Plasta in bunken och låt smeten stelna i kylskåpet till en formbar massa, tar ca 1,5-2h
6. Sätt ugnen på 160 grader celsius.
7. Täck en plåt med bakplåtspapper. Ta upp smet med hjälp av en sked och rulla till jämnstora bollar. Fördela på plåten med ordentligt med mellanrum. 9 kakor per plåt är lagom. Platta till bollarna försiktigt med handen.
8. Grädda kakorna i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
9. Ta ut plåten från ugnen  och tryck ner en chokladbit i mitten på varje kaka och toppa med en marshmallow.
10. Grädda kakorna i mitten av ugnen i ytterligare 5 min. Passa på kakorna så att marshmallown inte blir brun.
11. Låt kakorna svalna helt innan servering och pudra med lite kakao.
 

Äppelkola-paj med havrecrumble

Äppelpaj med kolafyllning och havretopping
Long time no see, hörrni! Förra veckan bestod mest av att skriva klart det sista på examensarbetet. Det känns så skönt att äntligen vara i mål snart. Det har varit sjukt roligt men också krävande.
 
Hursomhelst, nog snackat om skolarbete, idag bjuder jag på en farligt god äppelpaj med kolafyllning och havrecrumble. En riktigt lyxig paj som passar perfekt till det fina vädret vi har fått! Vågar man säga högt att det är vår nu?
Av alla äppelsorter är granny smith min solklara favorit. Jag älskar syrligheten i dem och de gör sig PERFEKTA i söta bakverk. Under äpplena gömmer sig en massa god dulche de leche som gör att pajen klarar sig helt själv utan tillbehör som såser och liknande. Riktigt smidigt att ha med sig till t.ex picknick.
Men bara för att den KAN klara sig utan tillbehör gör det ju inte förbjudet att servera med en kula glass ändå. Jag fick riktig vårfeeling helt enkelt och den krämiga vaniljglassen gjorde den här drömmiga äppelkola-pajen helt enkelt ännu drömmigare.
Äppelpaj med glass
Jag bakade min paj i en avlång, rektangulär pajform med måtten 35x11 men det går lika bra att baka den i en rund form med diameter på ca 28 cm och räcker till 8-10 bitar.
 
Ingredienser (pajskal & fyllning):
120 g rumstempererat smör
3 dl vetemjöl
1 dl florsocker
1 äggula
1 msk vatten
1 burk à 397 g dulche de leche/karamelliserad mjölk
1 stort eller 2 små granny smith äpplen
1 tsk malen kardemumma
1 krm vaniljpulver
1 msk malen kanel
0,5 dl brunt farinsocker strö
 
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 180 grader.
2. Arbeta ihop smör, vetemjöl. florsocker och äggula i en bunke till en smulig deg. Tillsätt därefter vattnet för att få ihop till en jämn deg.
3. Tryck ut degen i en pajform ända upp till kanterna.
4. Täck kanterna med aluminiumfolie och nagga några hål i botten med en gaffel.
5. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
6. Ta bort aluminiumfoliet och fyll skalet med den karamelliserade mjölken.
7. Kärna ur äpplet/äpplena och skiva i tunna klyftor. Lägg skivorna i en bunke och blanda ihop med kardemumma, vaniljpulver, kanel och farinsocker.
8. Fördela äppelskivorna över karamell-fyllningen.
 
Ingredienser (havrecrumble):
0,25 dl strösocker
0,75 dl vetemjöl
0,25 dl havregryn
0,5 tsk bakpulver
60 g kallt smör
 
Gör såhär:
1. Blanda ihop alla torra ingredienser i en bunke.
2. Ha i snöret och arbeta snabbt ihop till en smuldeg.
3. Strö smulet över äpplena.
4. Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 25 minuter.
 
Bäst smakar pajen efter att den fått svalna helt efter gräddning!

5 galet goda våfflor

På lördag är det våffeldagen! Det finns ju en hel del temadagar kring matlagning och bakning med våffeldagen måste nog ändå vara en favorit hos mig. Våfflor är ju så gott. I det här inlägget tipsar jag om mina bloggkollegors smarriga våfflor!
No need to say more. Kladdkaka är alltid ett vinnande koncept, oavsett vilket format det kommer i. Marias kladdkakevåfflor ser ju bara för goda ut!
Våfflor behöver ju heller inte alltid vara söta eller ätas som efterrätt. Ann-Catrin bjuder på sjukt goda och matiga, glutenfria våfflor med spenat och massa mumsig topping.
 

 
Är det någon mer än jag som älskar det barnsligt goda? Jessica bjuder på våfflor med grädde, chokladsås och banan. Toppa med söta små maränger också så har du lite crunch. Banana split i våffla helt enkelt!
 
 
Sugen på både kanelbulle och våffla? Inga problem! Gör Pernillas fiffiga påhitt med kanelbulle i våffelformat!
 
5. Smördegsvåfflor
Sist tänkte jag tipsa om en egen våffla som jag testade på häromdagen: smördegsvåffla! Det är inte svårare än att du gräddar smördegsplattor i våffeljärnet. Kräver ingen kladdig smet, våffeljärnet är superlätt att rengöra efteråt och bäst av allt, de blir galet frasiga och goda!

After Eight Cookies

Det är ingen hemlighet att jag älskar After Eight. Särskilt i bakverk gör sig chokladen extra bra. Det var riktigt svårt att hålla sig från att äta upp dem innan de skulle fotas efter att ha gjort misstaget att bara smaka en kaka som vart deformerad och inte passade till fotograferingen. Efter en kaka ville jag bara ha meeer!
Jag lyckades iallafall hålla mig så att jag kunde ta bild och visa er de här underbart goda kakorna. Jag använder alltid samma grundrecept som ger sådär perfekt krispiga kanter och en seg insida men after eighten gjorde den sega insidan ännu segare.
Receptet räcker till 30 stycken ljuvliga cookies med after eight. Innan du gör dem rekommenderar jag dig att läsa mina tips på hur du får till de perfekta chocolate chips cookies:en för att få ut det allra bästa av det här receptet.
 
Ingredienser (30 chocolate chip cookies):
175 g rumsvarmt smör
1,5 dl strösocker
1 dl brunt farinsocker strö
1 rumstempererat ägg
4,75 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
2 tsk vaniljsocker
2 tsk maizena
15 grovhackade after eight plattor
100 g grovhackad mörk choklad eller mörka chokladknappar
 
Gör såhär:
1. Grovhacka after eight plattorna och den mörka chokladen om du inte använder chokladknappar.
3. Blanda vetemjöl, bikarbonat, vaniljsocker och maizena i en skål.
4. Vispa smör, strösocker och farinsocker till en fluffig smet. Tillsätt ägget och vispa lite till.
5. Ha sedan i resten av ingredienserna förutom den grovhackade chokladen. Arbeta snabbt ihop till en en deg. Till sist har du i den grovhackade after eight chokladen och mörka chokladen. Arbeta snabbt ihop tills chokladen fördelat sig jämnt i smeten.
6. Plasta in bunken och ställ degen i kylskåpet i ca 20 minuter.
7. Under tiden kan du sätta ugnen på 175 grader och klä två bakplåtar med bakplåtspapper.
8. Rulla degen till bollar à ca 25 g och fördela på plåtarna med bakplåtspapper. Ca 15 bollar per plåt brukar vara lagom men utrymmet mellan dem ska vara generöst då de flyter ut till kakor i ugnen.
9. Grädda kakorna i mitten av ugnen i ca 12 minuter.
10. Ta ut plåten och låt kakorna vila på plåten i ca 2-3 minuter innan du flyttar över dem på galler. Det är superviktigt att du inte låter dem ligga längre än så på plåten, annars förlorar du segheten i mitten och får istället en genomhård kaka!
 
Förvara i lufttät burk, i rumstemperatur.
Powered by Jasper Roberts - Blog