Saftig ricotta-kaka med citron

Det här inlägget är i samarbete med Nordic Ware Scandinavia
Jag har länge varit sugen på att baka med ricotta efter att mitt pinterest-flöde fullkomligt svämmat över med ricotta-bakverk den senaste tiden (försöker Pinterest säga mig något, tro?). Ricotta är en mjuk ost med en aning grynig textur. Tillsätter du den i mjuka kakor med bikarbonat blir de riktigt saftiga tack vare ostens syrlighet. Har du dessutom riktigt mycket ricotta i receptet så får kakan en härlig cheesecake-karaktär. Mjuk kaka och cheesecake i ett? JA tack!!
Det är sällan jag bakar vanliga mjuka kakor utan en massa extravaganta frostingar, fyllningar eller andra tillbehör. Häromdagen fick jag dock hem ett litet pressutskick från Nordic Ware Scandinavia som har riktigt bra bakformar i riktigt snygga utföranden. Bakformarna i sig känns väldigt lyxiga eftersom att de är så tunga i materialet. Dessutom är det väldigt lätt att få loss kakan från formen väldigt kort tid efter att kakan har gräddats.
Minns ni alla knep man fick lära sig när man var liten? Att lägga en handduk över formen, att banka allt vad man hade, att lossa i kanterna (som gjorde mer skada än nytta) - du behöver inte använda dem längre! Med de här formarna behöver du bara ta ut formen från ugnen och vända på formen över ett galler som en normal människa och kakan lossnar direkt haha!
Ingredienser:
170 g mjukt rumstempererat smör
3,5 dl strösocker
500 g ricotta
3 stycken ägg
1 tsp vaniljsocker
rivet skal och saft från 1 citron
3,5 dl vetemjöl
2,5 tsk bakpulver
0,5 tsk bikarbonat
florsocker och citronsaft till glasyr att dekorera med
 
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa ihop strösocker och smör till en riktigt fluffig smet. Tillsätt därefter ricottan och vispa lite till.
3. Ha i ett ägg i taget i smeten under fortsatt vispning.
4. Tillsätt vaniljsocker, saft och skal från 1 citron, vetemjöl, bakpulver och bikarbonat. Blanda försiktigt med en slickepott till en jämn smet.
5. Smörj din bakform ordentligt och häll sedan i smeten. Grädda i nedre delen av ugnen i 50-60 minuter. Du vet att kakan är klar när du kan sticka in en baksticka i kakan och få ut den helt torr.
6. Låt kakan svalna i bakformen i ca 15 minuter innan du vänder ut den från formen.
7. När kakan har svalnat helt och hållet kan du dekorera med glasyr gjort på florsocker och citronsaft.


Tryck gärna på det lilla hjärtat nedan så vet jag att du tycker om det här inlägget!
Du kanske också gillar
Chipsfudge på 4 ingredienser
Saftig daimkaka med vaniljkräm
Brownie cookies med center-gömma
#1 - Sandra

OKEJ OKEJ OKEJ! Den här ser helt jävla magisk ut!!!!!!!

Svar: ❤️❤️❤️
Camilla

#2 - Marie Bergman

Wow, den ser verkligen saftig ut! Måste testa detta :)

#3 - Emma Granlunid

Ser gott ut

#4 - Sanna

Ser jättegott ut! Kolla gärna in mitt senaste recept också!