Churros är ett så himla gott bakverk med sin krispiga utsida och fluffiga insida. Dock så är det sällan som jag orkar ställa mig och fritera och greja i köket så jag äter inte churros så ofta. Igår stod jag i köket och hade ett riktigt i-landsdilemma haha. Jag var väldigt sugen på churros men orkade verkligen inte fritera. Lösningen? Återskapa churros i form av en mjuk kaka.
Egentligen är det inte så knepigt att få till själva churros-smaken i nästan vilket bakverksom helst. Vanilj, socker och kanel är i princip allt som behövs. Det svåra däremot är att återskapa den krispiga utsidan och fluffiga insidan. Men den här kakan har allt det som en churro har! Smeten som jag gjorde den här kakan på består av mycket smör men också filmjölk. Det är två komponenter som inte bara ger en väldigt saftig kaka men också väldigt fluffig.
 
Vet ni vad som gör den här kakan ÄNNU bättre? CHOKLADSÅS. Jag vet, det är väl inte det vanligaste att äta mjuk kaka med chokladsås men det blev verkligen en tillfredsställande smaksensation att kombinera chokladsås och churroskaka.
Kakan bakades i mina nya Nordic Ware formar som jag fick testa på i samarbete med dem. Den här gången använde jag formen Anniversary Gold som är en riktigt snygg plåt i guld med fyra mindre kakformar. Bakar du den i en vanlig rund form eller större kakform räcker receptet till en sådan annars räcker smeten till fyra stycken mindre.
 
Ingredienser:
4,5 dl vetemjöl
0,5 tsk bikarbonat
0,5 tsk malen kanel
1 nypa äkta vaniljpulver
150 g mjukt rumsvarmt smlr
4,5 dl strösocker
4 stora ägg
1,5 dl filmjölk
 
smält smör (6 msk), malen kanel (2 tsk) och strösocker (0,5 dl) till garnering.
 
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 175 grader och gallret i nedre delen av ugnen.
2. Blanda vetemjöl, bikarbonat, kanel och vaniljpulver i en skål. Ställ åt sidan.
3. I en bunke vispar du ihop smör och strösocker riktigt fluffigt, ca 5 min.
4. Tillsätt sedan ett ägg i taget under fortsatt vispning.
5. Ha i filmjölken och vispa lite till.
6. Sikta till sist ner blandningen av de torra ingredienserna och blanda försiktigt med en slickepott tills du får en jämn smet.
7. Smörj bakformen generöst med smör (ev. strö lite ströbröd också ifall du inte har en form som släpper bra som Nordic Ware-formarna) och häll i smeten.
8. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 45-60 minuter. Du vet att kakan är klar om du sticker ner en sticka/tandpetare och den är helt torr när den kommer ut.
 
Garmera kakan medan den fortfarande är varm genom att pensla den med smält smör och sedan strö på blandningen av kanel och strösocker.
 
Servera med chokladsås.