Nutellatårta

Vilken dag vi hade igår! Min näst yngsta lillebror tog studenten och det skulle såklart firas stort. Det blir alltid så nostalgiskt när jag firar någons student. Det var helt klart en speciell dag att själv ta studenten och när man ser andra gå igenom samma milstolpe kommer alla de känslor som jag hade på min studentdag tillbaka. Stort grattis lillebror, det gjorde du bra!
Dagen till ära hade min bror önskat sig en chokladtårta och eftersom att han i vanliga fall är ett träningsfreak som är riktigt strikt med sockerintaget så tog jag hans chokladtårte-önskan på största allvar. Ja, som ni kan se gick jag all in och gjorde en tårta med choklad, choklad, nutella och ännu mer choklad. Såklart inte den traditionella studenttårtan men det var helt i linje med lillebrorsans studentkläder som valde en grå-ish kavaj istället för svart som alla andra killar i hans klass. Jag älskar att han kör sin egen grej!
 
Receptet på tårtbotten med chokladsmak nedan är helt klart en keep:er. Jag lät mig inspireras av mina supersaftiga chokladmuffins och gjorde en riktigt saftig chokladtårtbotten i samma stuk. Tro mig, det här är en tårtbotten som inte kommer att göra dig besviken!
Hursomhelst så är receptet nedan för en tårta som bakas i en rund form med diameter på 15 cm. Tårtan blir ganska hög och räcker till 10-12 bitar. Tårtan består alltså av en chokladtårtbotten enligt receptet nedan, fylld med nutella, spacklad med chokladfrostingoch dekorerad med nutella och grovhackade hasselnötter. Ja ni ser, värsta chokladdrömmen ju!
 
Ingredienser (chokladtårtbotten):
2 dl mjölk
1 msk äppelcidervinäger
2 ägg
3,5 dl strösocker
1,25 dl neutral olja
3 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 tsk bikarbonat
1 nypa salt
 
nutella till fyllning och dekoration (1 stor burk à 750 g)
grovhackad nutella och choklad till garnering
 
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Blanda mjölk och äppelcidervinäger i en liten skål. Ställ åt sidan.
3. Vispa upp ägg och strösocker i en bunke tills det blir riktigt vitt och pösigt.
4. Tillsätt mjölkblandningen och oljan. Vispa lite till.
5. Ha sedan i resten av ingredienserna och blanda försiktigt med en slickepott till en jämn smet.
6. Smörj en rund form med diameter på 15 cm och täck med bakplåtpapper. Häll i smeten.
7. Grädda din tårtbotten i nedre delen av ugnen i 45-60 minuter.
 
Låt din tårtbotten svalna helt och hållet innan du fyller den med nutella. 
 
Ingredienser (chokladfrosting):
200 g mörk choklad
1,25 dl vispgrädde
200 g rumsvarmt, mjukt smör
 
Gör såhär:
1. Grovhacka chokladen och lägg i en värmetålig skål.
2. Häll upp grädden i en kastrull och värm tills du ser att det precis är påväg att börja koka.
3. Dra bort från plattan och häll över din grovhackade choklad. Låt stå ca 5 min innan du rör om till en jämn smet.
4. Låt svalna helt och hållet innan du vispar upp den. Den kommer inte helt och hållet få en vispgrädde-konsistens men bli lite fluffigare än vad den va innan.
5. Dela smöret i bitar och vispa ner lite i taget i chokladsmeten. Ju mer du vispar desto godare blir frostingen.
 
Montering:
Dela din tårtbotten i tre. Fyll med nutella och låt stå i kylskåpet i minst 30 min innan du spacklar tårtan med frostingen. När jag spacklar och har lite ostabil fyllning som t.ex fyllning brukar jag bara lägga på frostingen lite slarvigt så att hela tårtan är täckt och sedan ställa tårtan i kylskåpet en stund innan jämnar ut kanterna. Avsluta med att dekorera med nutella och nötter.


Tryck gärna på det lilla hjärtat nedan så vet jag att du tycker om det här inlägget!
Följ min blogg på Bloglovin
Du kanske också gillar
Äppeltårta i glas
Tunna chokladpannkakor
Kanelbullar med smak av apelsin & choklad
#1 - Beatrice Jakobsson - FOTOBLOGG

Mums vad gott det ser ut!! :)

#2 - Sandra

Haha allt du lagar, vart tar det vägen!!???!?!?

Svar: Hahahaha äts upp av oss och grannar 😂
Camilla

Powered by Jasper Roberts - Blog