Sommaren är verkligen pajernas årstid med alla sötsyrliga bär och frukter som blir perfekt att fylla pajerna med. Mitt senaste pajbak är den här ljuvliga key lime pannacotta-pajen med en fyllning gjord på belgisk choklad smaksatt med lime. Det som är så härligt med den här chokladen är att den inte är mesig i limesmaken. Den smakar riktigt mycket lime och syrligheten bryter verkligen igenom chokladens sötma.
 
Har du inte limechoklad tillgänglig är det ingen fara! Du uppnår samma smakupplevelse genom att ta lika många gram vit choklad i receptet och riva ner skal från 2-3 små limefrukter efter att du kokat upp pannacottafyllningen.
Förutom att den blev riktigt krämig och god så tycker jag att pajen blev väldigt vacker att titta på också. Nästan så att jag inte ville skära i den haha! Jag älskar att dekorera med sommarens juveler!
 
Pannacotta-fyllningen är som alla mina andra recept gelatinfri.
 
Receptet bakade jag i en pajform som har en diameter på 20 cm och är 2,5 cm hög, vilket ger ca 6 mellanstora bitar.
 
Ingredienser (pajskal):
14 digestivekex
100 g smör
 
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Smält smöret i en kastrull.
3. Krossa kexen i en bunke tills du får ett riktigt finmalet smul. Använd matberedare eller stavmixer för bästa resultat.
4. Häll smöret över kexsmulet och arbeta ihop till en formbar massa.
5. Tryck ut kexmassan i pajformen och grädda skalet i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
6. Ta ut och låt svalna i rumstemperatur medan du gör fyllningen.
 
Ingredienser (key lime pannacotta):
3 dl vispgrädde
200 g grovhackad/chokladknappar limechoklad (eller 200 g grovhackad/chokladknappar vit choklad och riv ner skal från 2-3 små limefrukter efter att du kokat upp fyllningen)
2 msk florsocker
0,75 tsk agar agar-pulver
 
färska bär, mini-maränger och choklad till dekoration
 
Gör såhär:
1. Lägg vispgrädden och chokladen i en kastrull. Värm försiktigt på låg värme under omrörning tills chokladen smält. Det ska inte koka!
2. Ha sedan i florsocker och rör om.
3. Öka nu till medelvärme och vispa ner agar agar-pulvret.
4. Låt koka upp och koka i några minuter. Dra bort kastrullen från värmen och häll försiktigt upp fyllningen i pajskalet.
5. Ställ in pajen i kylskåpet för att låta fyllningen stelna. Den behöver få minst 1 h på sig att stelna innan servering därefter kan du dekorera den som du vill :)