Ombre cheesecake: Just put some frosting on it and everything will be fine!

 Igår firade vi den mycket efterlängtade Eid Al-Fitr som infaller när fastemånaden Ramadan är slut. Som vanligt hade jag storslagna planer för hela dagen för allt från min outfit, maten, fikat, presentöppning. Men som vanligt leder lite för höga förväntningar till att man blir besviken. Vi hade det jättetrevligt men det blev inte så storslaget som jag hade tänkt mig haha. Till och med tårtan jag hade bakat dagen till ära höll på att gå åt pipan men lite frosting räddade situationen. Lite försent, typ när jag hade nattat barnen men det hade varit så tråkigt om jag hade lagt ner allt jobb på den i onödan och sen att det inte ens skulle bli tårta till den här stora dagen var ju inte ok någonstans.
Jag hade ju inget att förlora. Det kunde ju liksom inte bli värre än vad det redan var. Egentligen var det väl inte en katastrof från början. Min idé var att göra en ombre cheesecake med hallonsmak, vilket innebär att det lägsta och mörkaste lagret cheesecake görs som en vanlig cheesecake med digestivebotten. Resterande två lager gräddas utan kexbotten (endast bakplåtspapper i bakformens botten). Det funkade men var helt klart en av de knepigare bakverken som jag gjort.
Det är alltid lite läskigt att skära upp tårtor när man gjort mönster eller liknande på insidan. För man kan omöjligt veta om det blev bra eller inte förrän den stunden som den ska serveras. Men utsidan såg inte vacker ut, så i min värld kunde utsidan omöjligt ha lyckats. Färgerna på utsidan såg inte alls bra ut vilket gjorde mig omotiverad att fortsätta kämpa med den här tårtan som tagit såå lång tid att göra. Varje lager hade bakats i lugn och ro i ugnen i över en timme för att få den här riktigt goda och krämiga konsistensen som jag älskar med bakad cheesecake.
 Så middagsbjudningen var över och jag satt där helt utmattad efter en lång dag med festligheter. Träningsvärken efter att ha stått upp hela dagen, började göra sig påtaglig. Men den där tårtan skulle bli något. Så jag vispade ihop en färskostfrosting. Spacklade cheesecaken med den. Smälte lite belgisk choklad smaksatt med jorgubb och dekorerade kanterna med den. Dekorerade med krossade digestivekex för att komplettera all krämig härlighet och några rosor från vasen på köksbänken fick bli pricken över i:t. Och vet ni, det blev bra tillslut. Så bra att jag är ledsen över att den inte hann få någon uppmärksamhet och ätas upp under fikat efter maten. Tur att det är Eid snart igen. Förhoppningsvis så har jag lärt mig något om att stressa för mycket och sätta orimlig press på mig själv. Skulle jag ändå inte ha gjort det så kan alltid lite frosting rädda situationen, ellerhur?
 
Jag bakade cheesecake:en i en rund form med diameter på 22 cm vilket gav ca 8-10 bitar.
 
Ingredienser (botten):
14 digestivekex
100 g smör
 
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 180 grader.
2. Mixa kexen till fina smulor.
3. Smält smöret och blanda med smulorna till en jämn massa.
4. Tryck ut i botten och lite upp i kanterna av springformen (diameter ca 22 cm).
5. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter, ta ut cheesecaken. Höj sedan värmen till 200 grader.
 
Ingredienser (fyllning):
saft och rivet skal från 1 citron
225 g frysta hallon
 
OBS! Ingredienserna nedan är för ett lager cheesecake. Upprepa receptet för varje lager.

300 g rumstempererad färskost
1 dl strösocker
0,5 tsk vaniljarom
1,5 msk vetemjöl
0,25 dl turkisk yoghurt
1 rumstempererat ägg
 
Gör såhär:
1. Häll lite vatten i en djupare ugnsplåt och ställ i nedre delen av ugnen. Denna lilla detalj ger en extra fin gräddning av cheesecaken.
2. Riv av skalet från citronen på ett rivjärn och spara till senare.
3. Lägg hallonen i en kastrull tillsammans med saft från citronen. Koka upp under omrörning till hallonen läst upp sig.
4. Häll hallonkoket genom en finmaskig sil och ner i en skål. Ställ åt sidan.
5. Vispa ihop färskost och strösocker i en bunke till en fluffig smet.
6. Tillsätt sedan vanilj och vetemjöl. Vispa i några minuter och tillsätt sedan turkisk yoghurt.
7. Till sist vispar du ner ägget och hallonkoket. För nedersta lagret vispar du ner 2/3 av hallonkoket och för det mellersta 1/3. <Det översta lagret innehåller inget av hallonen utan istället rivet citronskal.
8. Häll ner fyllningen i formen och grädda i mitten av ugnen i 10 minuter. Sänk sedan värmen till 125 grader och grädda i ytterligare 1 timme. För det mellersta och översta lagret, täcker du botten av formen (ingen digestivebotten) med bakplåtspapper och häller smeten direkt i formen.
9. Låt cheesecakes-lagrena svalna helt och hållet innan du lägger dem på varandra.
 
Ingredienser (färskost frosting):
150 g mjukt smör
200 g färskost
2 dl florsocker
 
smält choklad och krossade digestivekex till dekoration
 
Gör såhär:
1. Vispa ihop smör och färskost till en fluffig smet.
2. Tillsätt sedan florsocker och vispa bara precis tills allt gått ihop.
3. Täck hela cheesecaken med frostingen. Dekorera kanterna med smält choklad och avsluta med att dekorera med ytterligare krossade digestivekex.


Tryck gärna på det lilla hjärtat nedan så vet jag att du tycker om det här inlägget!
Följ min blogg på Bloglovin
Du kanske också gillar
Kanelbullar med smak av apelsin & choklad
Segfrasiga äppelrutor
Vegansk chokladfondant
#1 - Josefine

Den här måste testas!

Powered by Jasper Roberts - Blog