Jordgubbs- och rabarbergalette

Har ni hunnit äta mycket svenska jordgubbar än? De måste ju ändå vara de godaste jordgubbarna man kan äta. Har jag dem inte i bakverk så är klassikern med jordgubbsbitar i en skål med mjölk och pyttelite strösocker, en riktig höjdare. Men åter till bakverken haha. Sist jag gjorde en galette med plommon så vart det inte säsong för jordgubbar än men jag tänkte där och då att det hade varit sååå gott att fylla det frasiga pajskalet med jorgubbar...och lite syrliga rabarber såklart.
Nu fick jag äntligen chansen att införliva den idén! Och det blev sååå himla bra såklart. Svenska jordgubbar gör sig helt fantastiska i allt. Hela kombinationen av sött, syrligt och frasigt är ju rena fikadrömmen enligt mig. I vanliga fall brukar det vara ett måste för mig att servera paj med glass eller vaniljsås. Men vet ni, den här är bara så himla bra i sig självt!
Den här galet goda galetten ger dig en himmelskt frasig fransk härlighet på 6 bitar (eller 1 bit om ni är som mig haha!).
 
Ingredienser (pajdeg):
115 g kallt smör
2,25 dl vetemjöl
0,5 msk strösocker
0,5 dl vatten
 
Gör såhär:
1. Tärna smöret och hacka samman med alla andra ingredienser förutom vattnet tills det smulat sig.
2. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till degen precis börjat gå ihop. Plasta in degen och låt den vila i kylskåpet i 1 h.
 
Ingredienser (fyllning):
250 g färska jordgubbar
1 medelstor rabarberstjälk
2 msk potatismjöl
4 msk strösocker
 
1 ägg till pensling
mandelflarn till garnering (kan uteslutas eller ersättas med t.ex kokosflingor eller pärlsocker)
florsocker att pudra med
 
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Skölj jordgubbarna och rabarbern. Skär i tunna skivor.
3. Blanda ihop jordgubbs- och rabarberskivorna i en bunke tillsammans med potatismjöl och strösocker. Ställ åt sidan.
4. Kavla ut degen tunt, ca 3 mm. Försök att kavla till en relativt rund form. Nagga botten med en gaffel.
5. Lägg jordgubbs- och rabarberfyllningen i mitten av degen. Sprid ut och se till så att de inte ligger precis vid kanten av degen utan ungefär 3-4 cm in.
7. Pensla kanten med uppvispad äggula och vik över mot mitten.
8. Pensla kanterna med äggula, garnera med mandelflarn och lägg över din galette på en plåt med bakplåtspapper.
9. Grädda i mitten av ugnen i 30-35 minuter eller tills den fått en fin, gyllene färg.


Tryck gärna på det lilla hjärtat nedan så vet jag att du tycker om det här inlägget!
Följ min blogg på Bloglovin
Du kanske också gillar
Kanelbullar med smak av apelsin & choklad
Segfrasiga äppelrutor
Vegansk chokladfondant
#1 - Annie - Fotograf i Linköping & Stockholm

Men åh vad gott! Kombinationen av jordgubbar och rabarber är typ oslagbar :P :D

Powered by Jasper Roberts - Blog