Hamburgare i långpanna

Kall mat i all ära på picknickar. Sallader och smörgåsar är lätt att förbereda och ha med sig när man ska duka upp för käk på en filt ute i det gröna. Men helt ärligt så har jag tröttnat! I år vill jag köra på något helt annat. Vad sägs som smakrika och heta burgare i långpanna?! Det här är sommarens picknickmat.
Brödet som jag bakade till den här långpanne-burgaren blev riktigt riktigt saftigt. Helt klart i samma nivå på saftigheten som köpebrödet, men utan konstiga bokstavskombinationer i innehållsförteckningen. Sen kan du i princip fylla med vad du vill, inte bara hamburgare-fyllning. Vad sägs om tacos, chicken teryaki eller bbq oumph? Testa dig fram och dela gärna med dig i kommentarsfältet om du hittar någon riktigt god favoritfyllning eller om du bara tyckte att mitt recept blev en höjdare.
Receptet bakade jag i en rektangulär form med måtten 20x25 cm och gav en långpanne-burgare på 8 bitar.
 
Ingredienser:
1,5 + 1 dl mjölk
0,5 dl + 2,5 dl vetemjöl
1/4 paket färskjäst
0,25 dl strösocker
0,5 tsk salt
25 g mjukt, rumsvarmt smör
500 g köttfärs av valfri sort
1 ägg
salt, peppar, allround-krydda efter eget smak och tycke
 
ägg till pensling
sesamfrön till garnering
färsk tomat, färsk spenat, rödlök och valri ostsort till fyllningen
 
sås gjord på 1,5 msk ketchup, 0,5 msk senap och 1 msk majonäs
 
Gör såhär:
1. Lägg 1,5 dl mjölk och 0,5 dl vetemjöl i en kastrull. Värm upp på medelvärme under konstant omrörning tills det får samma konsistens som tapetklister.
2. Ta bort kastrullen från plattan och ha i resten av mjölken. Rör om till en jämn smet och smula ner jästen. Rör om tills jästen löst upp sig.
3. Häll över degvätskan i en bunke och tillsätt strösocker, salt och resten av vetemjölet. Arbeta ihop till en deg och knåda ordentligt i ca 5 minuter. Låt degen vila och arbeta sedan in lite av smöret i taget. Fortsätt sedan knåda tills du får en smidig deg. Plasta in och låt jäsa medan du förbereder fyllningen.
4. Köttfärsen förbereder du enkelt genom att sätta ugnen på 225 grader. Blanda ihop köttfärs, ägg och valfri mängd av kryddorna (jag tog 0,5 tsk salt, 1 krm peppar och 0,5 tsk allround-krydda). Platta ut köttfärsen i formen (rektangulär 20x25 cm) och tillaga i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter. Ta bort köttet från formen och lägg på en tallrik.
5. Sänk ugnsvärmen till 175 grader. Diska ur formen och täck den med bakplåtspapper. När degen jäst i minst 90 min trycker du ut degen i formen, skär några skåror i den, pensla med ägg och garnera i sesamfrön. Grädda brödet i mitten av ugnen i ca 20 minuter eller tills det är gyllene och är helt genomgräddat. Ta ut brödet men stäng inte av ugnen.
6. Skär upp brödet medan det fortfarande är varmt så att du får ett lock och en botten. Fyll din botten med hamburgerkött, grönsaker, ost och sås innan du lägger på locket och trycker till ordentligt. Täck hela långpanneburgaren i aluminiumfolie och lägg tillbaka i formen. Låt stå i mitten av den varma ugnen i ca 10 minuter så att osten hinner smälta ordentligt.
 
Ett tips är att skära upp långpanne-hamburgaren i bitar och sen slå in den i aluminiumfolie igen innan du går ut på picknick.


Tryck gärna på det lilla hjärtat nedan så vet jag att du tycker om det här inlägget!
Följ min blogg på Bloglovin
Du kanske också gillar
Äppeltårta i glas
Tunna chokladpannkakor
Kanelbullar med smak av apelsin & choklad
#1 - Anonym

Brödet ser inte färdigt ut?! är den genomstekt?

Svar: Det är absolut genomstekt! Hade ganska mycket sås i botten så det kan ha påverkat att det ser "blött" ut :)
Camilla

#2 - Anonym

Detta blev succé! Räckte dock inte till hela fam. Tre barn två vuxna. Dubbla satsen om ni är flera. Brödet var gudomligt!!!

Svar: Vad glad jag blir att ni tyckte om det :D Synd att det inte räckte till alla ❤️
Camilla

Powered by Jasper Roberts - Blog