Förra helgens festligheter räckte tydligen inte haha. Varje år har jag och mina bästa vänner som tradition att ses med barnen efter Eid, när alla firat klart med sina respektive familjer, för ett roligt kalas för barnen. You heard me right, kalas utan att någon behöver fylla år är nog ändå det bästa kalaset. Alla barnen blir uppvaktade med presenter, lekar och såklart TÅRTA!
Om jag är med och planerar ett kalas så är jag inte sen med att erbjuda mig att baka tårtan. Jag älskar att baka tårtor, särskilt sådanna som ska ätas av barn. De måste nog ändå vara de mest tacksamma tårtätarna. Så mycket glädje när tårtan serveras, så mycket lycka när den får ätas och så mycket kladd när de är klara haha!
 
Den här tårtan var så rolig att göra! Jag körde på en lite barnsligare look (inte så noga med spaklingen, utan lät dragen av spateln synas) och lät mig inspireras av sommarens (smälta) glassar med chokladen som rinner över kanterna och glasstruten fylld med bär. Jag höll smakerna enkla och fräscha och fyllde endast med min gelatinfria chokladmousse och spacklade med limefrosting.
 
Receptet bakade jag i en form med diameter på 15 cm och ger en tårta på ca 8-10 bitar. Tårtbotten bakade jag som vanligt enligt "tre lika"-receptet.
 
Ingredienser (mousse):
200 g mörk choklad
3 äggulor
2,5 dl vispgrädde
 
Gör såhär:
1. Smält chokladen i micron eller över vattenbad. Låt svalna.
2. Rör ner en äggula i taget i chokladen.
3. Vispa grädden till mjuka toppar.
4. Tillsätt chokladen till grädden under fortsatt vispning tills chokladen och grädden blandats ihop ordentligt.
5. Låt chokladmoussen stelna i kylskåpet, minst 4 h, innan du fyller din tårta med den.
 
Ingredienser (limefrosting):
150 g limechoklad (kan ersättas med samma mängd vit choklad och rivet skal från 2-3 lime)
200 g färskost
150 g mjukt smör

Gör såhär:
1. Smält chokladen i microvågsugn eller över vattenbad. Ställ åt sidan.
2. Vispa ihop färskost och smör till en fluffig smet.
3. Tillsätt den smälta chokladen till smör- och färskostsmeten och vispa tills chokladen fördelat sig jämnt i smeten.
4. Låt frostingen stå i kylskåpet i några minuter om den blir lite för lös, tills den nått en bredbar konsistens, annars kan du spackla din tårta med den direkt.
 
Chokladglasyren görs enkelt genom att smälta ca 100 g mörk choklad i micro eller över vattenbad. Blanda i 1-2 msk rapsolja och rör om tills oljan fördelat sig jämnt i chokladen. Låt svalna tills den tjocknat men fortfarande har en rinnig konsistens. Viktigt när du dekorerar din tårta med chokladglasyren är att tårtan ska vara kall, annars kommer allt bara att rinna av tårtan. Vill du dekorera med bär och glasstrut så som jag har gjort så kan du fästa på dessa direkt efter att du haft på glasyren.