Baghrir - Marockanska pannkakor

Älskar du pannkaksfrukostar lika mycket som jag? Då tycker jag att du ska ta en titt på de här Marockanska pannkakorna. Som de mesta andra bakverk i Marocko så görs de på mannagryn. Det är helt fantastiskt hur dessa pannkakor inte innehåller några världomvälvande ingredienser men ändå lyckas bli så himla goda. Förutom att de är ljuvligt luftiga och bara smälter i munnen så är de dessutom veganska!
 
De allra vanligaste är att man serverar baghrir när de är riktigt riktigt varma tillsammans med smör och honung. För en helt vegansk servering kan du servera med agavesirap men annars brukar jag gå bananas med en massa färska bär till sirapen. Det är ju så himla gott! Jag gör inte detta framför de marockanska släktingarna haha, skulle bli totalt nerstirrad.
Det finns ingenting som påminner mig så mycket om mina barndomssomrar i Marocko som de här pannkakorna. Tillsammans med ett hett glas myntate är upplevelsen komplett. Seriöst, de här pannkakorna är så luftiga att jag lätt kan äta flera stycken utan att känna mig det minsta uppblåst.
 
Har du redan börjat crave:a dessa pannkakor från nordafrika men råkar vara glutenintollerant är det inga problem. Mannagrynet i receptet går utmärkt att byta ut mot majsmjöl respektive rismjöl. Testa vettja! Receptet räcker till ca 12 medelstora pannkakor.
 
Om du inte får några bubblor som spräcks och skapar de ljuvliga hålen i baghrir så kan det bero på följande:
- Du har inte mixat smeten ordentligt. Den behöver vara ordentligt mixad så att den är helt slät. Upptäcker du det här efter jäsning så är det inga problem, bara att mixa den igen.
- Du har inte jäst smeten tillräckligt. Det ska ha bildats som ett bubbelskum på ytan. Om det efter en timme inte ser ut så på ytan än så kan du tillsätta några matskedar vatten, röra om och låta jäsa i ytterligare en kvart.
- Du steker på för låg värme. Låt inte den torra stekpannan skrämma dig! Pannkakorna kommer att klara sig fint. Jag brukar variera mellan medel och hög värme för att få de snyggaste pannkakorna. Våga en hög värme för ordentliga bubblor som verkligen blåser upp, spricker och ger dig de fina hålen i pannkakorna.
 
Ingredienser:
3 dl mannagryn (majsmjöl för glutenfritt)
1 dl vetemjöl (rismjöl för glutenfritt)
2 tsk bakpulver
1 tsk strösocker
0,5 tsk salt
1 tsk torrjäst
1 tsk äppelcidervinäger
ca 5 dl vatten
 
Gör såhär:
1. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
2. Tillsätt äppelcidervinäger samt lite vatten i taget under fortsatt omrörning till du får en fin och jämn smet.
3. Häll smeten i en mixer eller matberedare och mixa ordentligt på medelhastighet (ca 3 min) till en jämn smet.
4. Låt smeten jäsa under mixerlocket eller häll tillbaka smeten i bunken och plasta in ordentlgit i ca 1 timme.
5. När smeten fått en grumlig yta har smeten jäst klart.
6. Nu är det dags att steka dina baghrir. Det görs i en torr stekpanna, alltså utan fett, på medel till hög värme (jag brukar variera mellan dessa under stekningens gång). Viktigt att du rör om mellan stekningarna i smeten ordentligt.
7. Stapla inte pannkakorna på varandra när de är färdigstekta, annars klibbar de ihop om de inte har svalnat ordentligt! Jag brukar täcka en plåt med bakplåtspapper och lägga dem en och en på plåten. Täck pannkakorna med en ren kökshandduk under tiden som du steker de andra och du låter dem svalna.


Tryck gärna på det lilla hjärtat nedan så vet jag att du tycker om det här inlägget!
Du kanske också gillar
Brownie cookies med center-gömma
Nyttiga & veganska blåbärspannacotta-pajer
Fudge brownie med kakdeg
#1 - Alexandra

Det är även gluten i mannagryn, vad kan man byta ut det mot?

Svar: Sorry skrev helt tokigt! För glutenfritt byter du ut mannagryn mot majsmjöl och vetemjöl mot rismjöl :)
Camilla

#2 - marie

Har nyligen smakat på marokanska pannkakor, så underbart goda. Vad kul att du har delat med dig med receptet :)

#3 - Anonym

Varför steker man dom bara på ena sidan?