Krämiga chokladbollar med pistage

Kärt barn har många namn och kärt bakverk har säkeligen lika många varianter och smakkombinationer. Chokladbollen är ett sådant bakverk. Den klassiska chokladbollen är verkligen ett go-to fika som man vet funkar på vilken fikabjudning som helst. Sen är det så finurligt med chokladbollen att den gifter sig så väl med väldigt många andra smaker och bakverk för den delen. Ni har många som bakat min chokladbolls-kladdkaka och mina chokladbollar rullade i krossad daim.
 
Jag älskar förövrigt när ni taggar mig i bilderna på de recept som ni provat från min blogg. Fortsätt gärna med det eller maila mig gärna bilden på mykitchenstories.se@gmail.com om du inte har instagram så kan jag sätta ihop ett litet inlägg med era bilder på det ni bakat från bloggen.
Mitt senaste recept i chokladbollsväg är dessa krämiga chokladbollar rullade i hackad pistage. Receptet för själva chokladbollen är helt fantastiskt! Det ger en riktigt krämig chokladboll som bara smälter i munnen. Gillar du inte pistage eller är allergisk kan du självklart byta ut pistagen till kokosflingor eller något annat roligt. Bara fantasin sätter gränser.

För den där riktigt krämiga chokladbollen finns det två saker att tänka på:
1. Va inte rädd för en kladdig smet. Den här chokladbollssmeten är riktigt kladdig innan den fått stå i kylskåpet och stelna till sig lite. Men det är det som är grejen. Är en chokladbollssmet redo att rullas innan den varit i kylskåpet kan du räkna med en torrboll som smular sig i munnen.
2. Finmal havregrynen. Jag vet, man vill gärna göra de där chokladbollarna supersnabbt. Men ta dig en extra minut eller två och mal havregrynen i en mixer så slipper du stora havregryn som ger ett oönskat tuggmotstånd.
Receptet räcker till ca 12 medelstora chokladbollar.
 
Ingredienser:
3,5 dl finmalda havregryn (mått innan du mixar dem)
150 g mjukt smör
6 msk kakao
1,5 dl strösocker
3 msk kallt kaffe
1 dl vaniljkräm
 
hackade pistagenötter eller kokosflingor att rulla bollarna i
 
Gör såhär:
1. Arbeta ihop alla ingredienserna i en bunke med händerna eller träslev.
2. Ställ bunken i kylskåpet i 30 min innan du rullar den till bollar och sedan rullar dem i hackade pistagenötter eller kokosflingor.
3. Ställ sedan bollarna återigen i kylskåpet i minst 1 timme innan servering.

Dripcake med massa bär till ett barnkalas mitt i veckan

Förra helgens festligheter räckte tydligen inte haha. Varje år har jag och mina bästa vänner som tradition att ses med barnen efter Eid, när alla firat klart med sina respektive familjer, för ett roligt kalas för barnen. You heard me right, kalas utan att någon behöver fylla år är nog ändå det bästa kalaset. Alla barnen blir uppvaktade med presenter, lekar och såklart TÅRTA!
Om jag är med och planerar ett kalas så är jag inte sen med att erbjuda mig att baka tårtan. Jag älskar att baka tårtor, särskilt sådanna som ska ätas av barn. De måste nog ändå vara de mest tacksamma tårtätarna. Så mycket glädje när tårtan serveras, så mycket lycka när den får ätas och så mycket kladd när de är klara haha!
 
Den här tårtan var så rolig att göra! Jag körde på en lite barnsligare look (inte så noga med spaklingen, utan lät dragen av spateln synas) och lät mig inspireras av sommarens (smälta) glassar med chokladen som rinner över kanterna och glasstruten fylld med bär. Jag höll smakerna enkla och fräscha och fyllde endast med min gelatinfria chokladmousse och spacklade med limefrosting.
 
Receptet bakade jag i en form med diameter på 15 cm och ger en tårta på ca 8-10 bitar. Tårtbotten bakade jag som vanligt enligt "tre lika"-receptet.
 
Ingredienser (mousse):
200 g mörk choklad
3 äggulor
2,5 dl vispgrädde
 
Gör såhär:
1. Smält chokladen i micron eller över vattenbad. Låt svalna.
2. Rör ner en äggula i taget i chokladen.
3. Vispa grädden till mjuka toppar.
4. Tillsätt chokladen till grädden under fortsatt vispning tills chokladen och grädden blandats ihop ordentligt.
5. Låt chokladmoussen stelna i kylskåpet, minst 4 h, innan du fyller din tårta med den.
 
Ingredienser (limefrosting):
150 g limechoklad (kan ersättas med samma mängd vit choklad och rivet skal från 2-3 lime)
200 g färskost
150 g mjukt smör

Gör såhär:
1. Smält chokladen i microvågsugn eller över vattenbad. Ställ åt sidan.
2. Vispa ihop färskost och smör till en fluffig smet.
3. Tillsätt den smälta chokladen till smör- och färskostsmeten och vispa tills chokladen fördelat sig jämnt i smeten.
4. Låt frostingen stå i kylskåpet i några minuter om den blir lite för lös, tills den nått en bredbar konsistens, annars kan du spackla din tårta med den direkt.
 
Chokladglasyren görs enkelt genom att smälta ca 100 g mörk choklad i micro eller över vattenbad. Blanda i 1-2 msk rapsolja och rör om tills oljan fördelat sig jämnt i chokladen. Låt svalna tills den tjocknat men fortfarande har en rinnig konsistens. Viktigt när du dekorerar din tårta med chokladglasyren är att tårtan ska vara kall, annars kommer allt bara att rinna av tårtan. Vill du dekorera med bär och glasstrut så som jag har gjort så kan du fästa på dessa direkt efter att du haft på glasyren.

Jordgubbs- och rabarbergalette

Har ni hunnit äta mycket svenska jordgubbar än? De måste ju ändå vara de godaste jordgubbarna man kan äta. Har jag dem inte i bakverk så är klassikern med jordgubbsbitar i en skål med mjölk och pyttelite strösocker, en riktig höjdare. Men åter till bakverken haha. Sist jag gjorde en galette med plommon så vart det inte säsong för jordgubbar än men jag tänkte där och då att det hade varit sååå gott att fylla det frasiga pajskalet med jorgubbar...och lite syrliga rabarber såklart.
Nu fick jag äntligen chansen att införliva den idén! Och det blev sååå himla bra såklart. Svenska jordgubbar gör sig helt fantastiska i allt. Hela kombinationen av sött, syrligt och frasigt är ju rena fikadrömmen enligt mig. I vanliga fall brukar det vara ett måste för mig att servera paj med glass eller vaniljsås. Men vet ni, den här är bara så himla bra i sig självt!
Den här galet goda galetten ger dig en himmelskt frasig fransk härlighet på 6 bitar (eller 1 bit om ni är som mig haha!).
 
Ingredienser (pajdeg):
115 g kallt smör
2,25 dl vetemjöl
0,5 msk strösocker
0,5 dl vatten
 
Gör såhär:
1. Tärna smöret och hacka samman med alla andra ingredienser förutom vattnet tills det smulat sig.
2. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till degen precis börjat gå ihop. Plasta in degen och låt den vila i kylskåpet i 1 h.
 
Ingredienser (fyllning):
250 g färska jordgubbar
1 medelstor rabarberstjälk
2 msk potatismjöl
4 msk strösocker
 
1 ägg till pensling
mandelflarn till garnering (kan uteslutas eller ersättas med t.ex kokosflingor eller pärlsocker)
florsocker att pudra med
 
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Skölj jordgubbarna och rabarbern. Skär i tunna skivor.
3. Blanda ihop jordgubbs- och rabarberskivorna i en bunke tillsammans med potatismjöl och strösocker. Ställ åt sidan.
4. Kavla ut degen tunt, ca 3 mm. Försök att kavla till en relativt rund form. Nagga botten med en gaffel.
5. Lägg jordgubbs- och rabarberfyllningen i mitten av degen. Sprid ut och se till så att de inte ligger precis vid kanten av degen utan ungefär 3-4 cm in.
7. Pensla kanten med uppvispad äggula och vik över mot mitten.
8. Pensla kanterna med äggula, garnera med mandelflarn och lägg över din galette på en plåt med bakplåtspapper.
9. Grädda i mitten av ugnen i 30-35 minuter eller tills den fått en fin, gyllene färg.

Ombre cheesecake: Just put some frosting on it and everything will be fine!

 Igår firade vi den mycket efterlängtade Eid Al-Fitr som infaller när fastemånaden Ramadan är slut. Som vanligt hade jag storslagna planer för hela dagen för allt från min outfit, maten, fikat, presentöppning. Men som vanligt leder lite för höga förväntningar till att man blir besviken. Vi hade det jättetrevligt men det blev inte så storslaget som jag hade tänkt mig haha. Till och med tårtan jag hade bakat dagen till ära höll på att gå åt pipan men lite frosting räddade situationen. Lite försent, typ när jag hade nattat barnen men det hade varit så tråkigt om jag hade lagt ner allt jobb på den i onödan och sen att det inte ens skulle bli tårta till den här stora dagen var ju inte ok någonstans.
Jag hade ju inget att förlora. Det kunde ju liksom inte bli värre än vad det redan var. Egentligen var det väl inte en katastrof från början. Min idé var att göra en ombre cheesecake med hallonsmak, vilket innebär att det lägsta och mörkaste lagret cheesecake görs som en vanlig cheesecake med digestivebotten. Resterande två lager gräddas utan kexbotten (endast bakplåtspapper i bakformens botten). Det funkade men var helt klart en av de knepigare bakverken som jag gjort.
Det är alltid lite läskigt att skära upp tårtor när man gjort mönster eller liknande på insidan. För man kan omöjligt veta om det blev bra eller inte förrän den stunden som den ska serveras. Men utsidan såg inte vacker ut, så i min värld kunde utsidan omöjligt ha lyckats. Färgerna på utsidan såg inte alls bra ut vilket gjorde mig omotiverad att fortsätta kämpa med den här tårtan som tagit såå lång tid att göra. Varje lager hade bakats i lugn och ro i ugnen i över en timme för att få den här riktigt goda och krämiga konsistensen som jag älskar med bakad cheesecake.
 Så middagsbjudningen var över och jag satt där helt utmattad efter en lång dag med festligheter. Träningsvärken efter att ha stått upp hela dagen, började göra sig påtaglig. Men den där tårtan skulle bli något. Så jag vispade ihop en färskostfrosting. Spacklade cheesecaken med den. Smälte lite belgisk choklad smaksatt med jorgubb och dekorerade kanterna med den. Dekorerade med krossade digestivekex för att komplettera all krämig härlighet och några rosor från vasen på köksbänken fick bli pricken över i:t. Och vet ni, det blev bra tillslut. Så bra att jag är ledsen över att den inte hann få någon uppmärksamhet och ätas upp under fikat efter maten. Tur att det är Eid snart igen. Förhoppningsvis så har jag lärt mig något om att stressa för mycket och sätta orimlig press på mig själv. Skulle jag ändå inte ha gjort det så kan alltid lite frosting rädda situationen, ellerhur?
 
Jag bakade cheesecake:en i en rund form med diameter på 22 cm vilket gav ca 8-10 bitar.
 
Ingredienser (botten):
14 digestivekex
100 g smör
 
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 180 grader.
2. Mixa kexen till fina smulor.
3. Smält smöret och blanda med smulorna till en jämn massa.
4. Tryck ut i botten och lite upp i kanterna av springformen (diameter ca 22 cm).
5. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter, ta ut cheesecaken. Höj sedan värmen till 200 grader.
 
Ingredienser (fyllning):
saft och rivet skal från 1 citron
225 g frysta hallon
 
OBS! Ingredienserna nedan är för ett lager cheesecake. Upprepa receptet för varje lager.

300 g rumstempererad färskost
1 dl strösocker
0,5 tsk vaniljarom
1,5 msk vetemjöl
0,25 dl turkisk yoghurt
1 rumstempererat ägg
 
Gör såhär:
1. Häll lite vatten i en djupare ugnsplåt och ställ i nedre delen av ugnen. Denna lilla detalj ger en extra fin gräddning av cheesecaken.
2. Riv av skalet från citronen på ett rivjärn och spara till senare.
3. Lägg hallonen i en kastrull tillsammans med saft från citronen. Koka upp under omrörning till hallonen läst upp sig.
4. Häll hallonkoket genom en finmaskig sil och ner i en skål. Ställ åt sidan.
5. Vispa ihop färskost och strösocker i en bunke till en fluffig smet.
6. Tillsätt sedan vanilj och vetemjöl. Vispa i några minuter och tillsätt sedan turkisk yoghurt.
7. Till sist vispar du ner ägget och hallonkoket. För nedersta lagret vispar du ner 2/3 av hallonkoket och för det mellersta 1/3. <Det översta lagret innehåller inget av hallonen utan istället rivet citronskal.
8. Häll ner fyllningen i formen och grädda i mitten av ugnen i 10 minuter. Sänk sedan värmen till 125 grader och grädda i ytterligare 1 timme. För det mellersta och översta lagret, täcker du botten av formen (ingen digestivebotten) med bakplåtspapper och häller smeten direkt i formen.
9. Låt cheesecakes-lagrena svalna helt och hållet innan du lägger dem på varandra.
 
Ingredienser (färskost frosting):
150 g mjukt smör
200 g färskost
2 dl florsocker
 
smält choklad och krossade digestivekex till dekoration
 
Gör såhär:
1. Vispa ihop smör och färskost till en fluffig smet.
2. Tillsätt sedan florsocker och vispa bara precis tills allt gått ihop.
3. Täck hela cheesecaken med frostingen. Dekorera kanterna med smält choklad och avsluta med att dekorera med ytterligare krossade digestivekex.

Godaste kardemummabullarna med vaniljkräms-fyllning

Idag har jag haft en riktigt produktiv dag! Jag har bakat en hel del inför morgondagens eid-festligheter vilket också innebär många recept som ska fotas så att ni får ta del av alla smaskigheter som jag har gjort. Till festligheter hör ju såklart också att städa haha, den tråkigaste delen enligt mig, men ack så tillfredsställande när det är gjort. Det här med att städning skulle vara terapi har jag aldrig förstått mig på. För mig är det snarare terapi när det väl är städat. Till saken hör dock att jag ganska ofta tar pauser fram tills att jag nått målet "färdigstädat". Typ som nu, när jag bara måste få upp receptet på de här saftiga kardemummabullarna med vaniljkrämsfyllning.
Kladdkakor, cupcakes, tårtor och cheesecakes i all mära men jag tror nog att det inte finns något som slår en hederlig bull-fika med ett glas mjölk. Jag har tidigare tipsat om hur man ska göra för att få riktigt saftiga och goda bullar som på konditorier och följer du dessa tips till punkt och pricka så lovar jag dig att du inte kommer att bli besviken. Jag lyckas med mina bullar varje gång!
De här bullarna har verkligen allt och den lilla vaniljkrämsklicken i mitten är pricken över i:t. Som kyssta av solen med riktigt solgul vaniljkräm. Så underbart! På fredag har jag planerat in en picknick med en vän som jag inte hunnit träffa på år och dagar och då blir det spikat dessa soliga bullar till fikat. Enkla och goda smaker blir alltid så himla bra.
 
I regel så brukar jag inte baka så många bullar åt gången. Mest för att det inte skulle bli hållbart i längden i förhållande till allt jag bakar haha men de 15-16 bullar som mina bullsatser ger mig brukar vara lagom för att hela familjen ska fika en omgång och sedan frysa in resten för kommande fikanödlägen.
 
Ingredienser (vaniljkräm):
4 dl mjölk
2 krm äkta vaniljpulver eller frön från 1 vaniljstång
1 dl strösocker
3 st äggulor
0,5 dl maizena
50 g mjukt smör
 
Ingredienser (fyllning):
75 g rumsvarmt smör
0,5 dl strösocker
2 msk kardemumma
1 nypa vaniljpulver (kan uteslutas)
 
Ingredienser (vetedeg):
30 g jäst
250 g mjölk (2,5 dl)
7,5 g kardemumma (3 tsk)
150 g smör
100 g strösocker (1 dl)
500 g vetemjöl (8,25 dl)
3,75 g salt (0,5 tsk)
1 ägg, 1 nypa salt och en skvätt vatten till pensling
 
Ingredienser (sockerlag):
1 dl vatten
0,5 dl strösocker
 
Gör såhär:
1. Börja med att göra vaniljkrämen genom att vispa strösocker, äggulor och maizena i en skål.
2. Häll upp mjölk i en kastrull och koka upp tillsammans med vaniljpulvret. Dra bort kastrullen från värmen och tillsätt ägg- och sockerblandingen. Rör om försiktigt under fortsatt uppvärmning på låg värme tills krämen tjocknat.
3. Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt smöret. Rör om tills smöret smält helt och lägg vaniljkrämen i en skål. Ställ i kylskåpet för att svalna helt. Rör om då och då för att förhindra att skinn bildas.
4. Blanda ihop alla ingredienserna till fyllningen i en skål. Ställ åt sidan medan du gör vetedegen.
5. Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp helt i mjölken.
6. Ha sedan i kardemumma, smör i delad i bitar, strösocker och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt därefter saltet och mer mjöl efter behov.
7. Knåda ordentligt i minst 10 minuter med maskin och lite längre om du kör för hand.
8. Kavla ut degen till en stor rektangel. Jag brukar köra på ca 60x30 cm.
9. Bre ut ett tunnt lager fyllning över hela rektangeln och vik den sedan på långsidan.
10. Skär ca 2 cm tunna remsor längs med kortsidan av den vikta rektangeln. Tvinnar du en remsa försiktigt och snurrar sedan remsan runt den endan som du håller med tummen och pekfingret. Tryck in änden av remsan i mitten på snurrans botten.
11. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper, täck med en bakduk och låt jäsa i 1-3 timmar beroende på temperaturen i ditt kök. Du vet att de är färdigjästa om degen "studsar tillbaka" när du trycker lite lätt med fingret.
12. Sätt ugnen på 190 grader.
13. Lägg vaniljkrämen i en spritspåse och klipp ett hål att spritsa ur som är ca 1 cm brett. För att fylla bullarna med vaniljkräm trycker du in hålet i mitten på snurran och trycker försiktigt ut vaniljkräm ur spritspåsen samtidigt som du försiktigt tar ut spritspåsen från hålet.
14. Vispa lätt ihop ägg, salt och lite vatten till penslingen och pensla dina bullar (inte på vaniljkrämen). Grädda dem sedan i mitten av ugnen i ca 15 minuter eller tills de fått fin färg.
15. Under tiden kan du förbereda sockerlagen genom att enkelt blanda ihop vatten och strösocker. Blanda tills sockret lösts upp i vattnet. Pensla sedan dina bullar med sockerlagen (inte på vaniljkrämen) så fort de kommit ur ugnen. Garnera sedan med malen kardemumma eller grovmortlade kardemummakärnor.