Jag ber om ursäkt på förhand. Det verkar som att jag snöat in på cheesecakes på siståne. Bara häromdagen publicerade jag ett recept på en riktigt god salt karamell cheesecake med en krispig jordnötsbotten. Och ni kan nog bara räkna med att det kommer fler cheesecake recept framöver haha. Det är ju SÅ gott! Speciellt de som inte behöver bakas i ugn.
Det senaste tillskottet i min cheesecake-familj är denna ljusgröna härlighet som serveras i portionsstorlek. Det är också en no bake variant som består av en klassisk digestivebotten och en fyllning som smakar MASSOR av lime. Den här cheesecake:en är verkligen försvinnande god med all sin syrlighet och krämighet. En sats av det här receptet ger tolv stycken cheesecake portioner och sanningen är den att jag åt många av dem helt själv...ja, så goda är dem haha.
 
Även om de inte bakas i ugn så använde jag ändå en cupcake-plåt och gjorde cheesecakesen i muffinsformar för att få lika stora och fina cheesecakes. Har du små pajformar i portionsstorlek fungerar det såklart lika bra att använda.
 
Ingredienser (botten):
100 g smör
14 digestivekex
 
Gör såhär:
1. Fördela 12 muffinsformar i en cupcake-plåt.
2. Smält smöret i en kastrull. Ställ åt sidan.
3. Mixa kexen till ett fint smul i matberedare.
4. Blanda ihop kexsmulet med smöret till en formbar massa och fördela detta i muffinsformarna. Tryck till med en sked så att det blir en jämn yta.
 
Ingredienser (fyllning):
1 dl vispgrädde
300 g färskost
0,5 dl strösocker
300 g limechoklad eller samma mängd vit choklad och rivet skal från ca 4 limefrukter
ev. ytterligare skal från 1-2 limefrukter för extra mycket limesmak
 
Gör såhär:
1. Smält chokladen i micro eller över vattenbad. Låt svalna. Den ska ha tjocknat med fortfarande vara rinnig ooch ha svalnat helt.
2. Vispa grädden. Den ska vara välvispad men fortfarande ha lite marginal för att röras i lite till utan att det blir smör.
3. I en annan bunke vispar du ihop färskost och strösocker. Ha sedan i den smälta chokladen och vispa lite till. Vill du ha i extra skal från lime har du i det nu också.
4. Vänd sedan försiktigt ner vispgrädden i färskostsmeten med hjälp av en slickepott.
5. Fördela smeten i muffinsformarna.
6. Ställ muffinsplåten i frysen tills de stelnat helt.