Glutenfri marockansk apelsinkaka med chokladglasyr

Somrar som den i år, när en resa till Marocko inte blir av, så blir jag lite extra lycklig av att baka marockanska bakverk. Det jag älskar med den marockanska vardagsbakningen är att den ofta är väldigt enkelt, kräver oftast ingredienser som man brukar ha hemma och smakar så himla gott! Den här apelsinkakan är en riktig sådan favorit. 
Det här är helt enkelt den mest underbara glutenfria mjuka kakan utan bakpulver som jag någonsin käkat. Orginalet är ju såklart utan chokladglasyr och görs i dubbel sats i vanlig form för mjuka kakor. Men idag kände jag för att piffa till den med härlig choklad. Älskar du choklad smaksatt med apelsin så är det här helt klart kakan för dig! 
Receptet bakade jag i en avlång brödform, vilket ger ca 6 bitar.
 
Ingredienser:
1 mogen apelsin
1 stort eller 2 små ägg
1,25 dl strösocker
150 g mandelmjöl
 
100 g mörk choklad och 2 msk neutral olja till chokladglasyren
rostade mandelflarn och apelsinskivor till garnering
 
Gör såhär:
1. Tvätta apelsinen noga. Ta bort eventuella klisterlappar på.
2. Lägg apelsinen som den är (med skal) i en kastrull och täck med vatten. Låt vattnet koka upp på medelvärme och låt det sedan sjuda i ca 45 minuter eller tills du känner att apelsinen har blivit alldeles mjuk.
3. Låt apelsinen svalna och dela den sedan i grova bitar. Ta bort eventuella kärnor.
4. Mixa apelsinbitarna till en fin pure. Ställ åt sidan.
5. Sätt ugnen på 175 grader.
6. Vispa ägg och strösocker till ett riktigt vitt fluff.
7. Ha i apelsinpuren och rör om tills den fördelat sig jämnt i smeten.
8. Sikta till sist ner mandelmjölet och vänd försiktigt med en slickepott till en jämn smet.
9. Smörj din avlånga brödform med smör och häll ner smeten.
10. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 20-30 minuter eller tills att den fått en fin gyllene färg och är genomgräddad.
11. Låt kakan svalna helt och hållet innan du har på chokladglasyr. Den gör du enkelt genom att hacka chokladen grovt och smälta i micro eller vattenbad. Blanda ner oljan och låt chokladen svalna tills den tjocknat men fortfarande är rinnig.


Tryck gärna på det lilla hjärtat nedan så vet jag att du tycker om det här inlägget!
Du kanske också gillar
Chipsfudge på 4 ingredienser
Saftig daimkaka med vaniljkräm
Brownie cookies med center-gömma
#1 - Ellen

ser gott ut!

#2 - Hanna Karlsson

Den låter underbart god!

#3 - Johanna

Åh så gott måste verkligen prova! Mår inte alls bra av gluten just nu, så denna blir toppen. Var i Marocko för ungefär 10 år sen men kommer fortfarande ihåg att maten var helt makalös☺️🍽

#4 - Anonym

Ska man ha apelsinskalet med när man mixar?

Svar: Ja, det ska man :)
Camilla

#5 - Anonym

Tack :)