Cookies med hallon & vit choklad

Hallon och vit choklad (gärna tillsammans med en hint av citron) är en av mina favoritkombinationer att ha i bakverk. Det ger en väldigt lätt och fräsch smakupplevelse som går hem hos de allra flesta. Jag var bara tvungen att testa att göra chocolate chip cookies med dessa smaker. Det kunde ha gått hursomhelst haha men blev ändå riktigt lyckat. Smakerna visste jag skulle sitta men utseendet med färska bär hade jag aldrig testat förut. Det är ju inte alltid saker och ting blir exakt som man tänkt sig men denna gång blev det verkligen det för mig. Jag vart lite orolig för att alla hallonen skulle lösas upp över kakorna Men min vision om ljusa cookies där man ser hela hallonen införlivades!
Självklart hade jag även ner lite (mycket) rivet citronskal i degen. Dessa cookies är riktigt sommarfräscha och riktigt smälter i munnen med sin segmjuka konsistens. Receptet räcker till ca 15 stycken stora cookies och de behöver vara ganska stora för att du ska få plats med hallonen. Innan du bakar rekommenderar jag även att du läser mina tips för att lyckas med hembakta chocolate chip cookies.
 
Ingredienser (30 chocolate chip cookies):
100 g grovhackad vit choklad
125 g färska hallon
175 g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
1 rumstempererat ägg
4,75 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
2 tsk vaniljsocker
2 tsk maizena
 
Gör såhär:
1. Grovhacka den vita chokladen. Skölj hallonen och låt dem ligga på hushållspapper för att torka medan du gör iordning degen.
3. Blanda vetemjöl, bikarbonat, vaniljsocker och maizena i en skål.
4. Vispa smör och strösocker till en fluffig smet. Tillsätt ägget och vispa lite till.
5. Ha sedan i resten av ingredienserna förutom den grovhackade chokladen och hallonen. Arbeta snabbt ihop till en en deg. Till sist har du i den grovhackade vita chokladen. Arbeta snabbt ihop tills chokladen fördelat sig jämnt i smeten.
6. Plasta in bunken och ställ degen i kylskåpet i ca 20 minuter.
7. Under tiden kan du sätta ugnen på 175 grader och klä två bakplåtar med bakplåtspapper.
8. Rulla degen till bollar à ca 50 g och fördela på plåtarna med bakplåtspapper. Ca 9 bollar per plåt brukar vara lagom men utrymmet mellan dem ska vara generöst då de flyter ut till kakor i ugnen. Tryck ner 2-3 färska hallon i varje cookie.
9. Grädda kakorna i mitten av ugnen i ca 13 minuter.
10. Ta ut plåten och låt kakorna vila på plåten i ca 2-3 minuter innan du flyttar över dem på galler. Det är superviktigt att du inte låter dem ligga längre än så på plåten, annars förlorar du segheten i mitten och får istället en genomhård kaka!


Tryck gärna på det lilla hjärtat nedan så vet jag att du tycker om det här inlägget!
Du kanske också gillar
Chipsfudge på 4 ingredienser
Saftig daimkaka med vaniljkräm
Brownie cookies med center-gömma