Citronpaj med vit choklad

Jag är helt klart inne i en syrlig bakperiod. I vanliga fall är jag en ivrig chokladbagare men det har det blivit sparsamt med de senaste tiden. Jag får nog skylla på värmen. Även om vi inte haft den varmaste sommaren i världshistorien här i Stockholm så är det sådär irriterande varmt i min lägenhet. Det är fel på ventilationen och det ska åtgärdas men som vanligt i semestertider så tar allt såklart lite extra lång tid. Tills dess lever jag på att försöka skapa korsdrag i lägenheten och att äta fräscha och syrliga citronpajer med vit choklad.
En paj som påminner om denna är min citronpaj med varmvispad maräng. Principen är densamma. Ett riktigt frasigt mördegsskal som bakas tillsammans med lemoncurd i ugnen. När den har svalnat ordentligt gör jag en superenkel vit choklad-pannacotta (självklart utan gelatin) och häller över lemoncurd-fyllningen. En riktigt syrlig och fräsch paj som faller de flesta i smaken.
På tal om agar agar pulver (som jag använder istället för animaliskt gelatin i mina bakverk) så släppte Khoisan tea sin egen agar agar för ett par månader sen. Jag tror att jag missade att skriva om den då när jag fick testa den i ett pressutskick. Tidigare har jag fått köpa agar agar pulver i mindre butiker här i Stockholm som inte finns i resten av Sverige vilket såklart har gjort många av er besvikna MEN Khoisan teas hittar ni på ICA och andra större livsmedelsbutiker och den funkar exakt lika bra och på samma sätt som de jag använt tidigare.
 
Hursomhelst så bakade jag den här pajen i en pajform med avtagbara kanter med en diameter på 20 cm vilket ger 6-8 bitar.
 
Ingredienser (pajskal):
120 g rumstempererat smör
3 dl vetemjöl
1 dl florsocker
1 äggula
 
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Arbeta ihop smör, vetemjöl. florsocker och äggula i en bunke till en formbar deg.
3. Tryck ut degen i pajformen. Nagga botten med en gaffel och låt stå i kylskåpet medan du förbereder citronfyllningen.
 
Ingredienser (citronfyllning):
3 stora ägg
rivet skal från 2 stora citoner
1 dl citronsaft
2,5 dl strösocker
90 g smör
 
Gör såhär:
1. Smält smöret i en kastrull. Låt svalna.
2. Lägg alla ingredienser i en bunke, även det smälta smöret och vispa ihop till en jämn smet.
3. Häll upp citronfyllningen i pajskalet. Den kommer fylla ungefär hälften av pajskalet. Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 30 minuter.
4. Låt pajen svalna helt och hållet innan du fyller den med pannacotta.
 
Ingredienser (vit choklad pannacotta utan gelatin):
2 dl vispgrädde
50 g grovhackad vit choklad eller vita chokladknappar
0,75 tsk agar agar pulver
 
Gör såhär:
1. Lägg chokladen och vispgrädden i en kastrull. Värm upp under omrörning på svag värme tills chokladen smält och fördelat sig jämnt i vispgrädden.
2. Ha därefter i agar agar pulver och höj värmen. Fortsätt röra om. Låt koka i någon minut innan du drar bort kastrullen från plattan och häller över pannacottan på pajen.
3. Låt pajen stå ytterligare någon timme i kylskåpet innan servering.


Tryck gärna på det lilla hjärtat nedan så vet jag att du tycker om det här inlägget!
Du kanske också gillar
Chipsfudge på 4 ingredienser
Saftig daimkaka med vaniljkräm
Brownie cookies med center-gömma
#1 - Bella

Hej,
Måste prova! de står:
Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 30 minuter. Hur många grader?

Svar: Hej! 150 grader, står under instruktionerna för pajskalet :)
Camilla

#2 - Ajla

Kan man använda gelesocker istället för agar agar pulver i pannacottan? Blir det samma resultat?

Svar: Yes, du kan ersätta det med 1dl gelesocker. Dock kommer den att bli sötare då eftersom att gelesockret är sött :)
Camilla