Blåbärscupcakes med citron & lime

Har ni hunnit plocka några blåbär än? Det är ju bara så himla gott med blåbär i bakverk. SÄRSKILT om man har plockat blåbären själv, eller vad säger ni? Jag, min man och min dotter brukar tillsammans plocka blåbär en gång varje sommar minst men i år blir det nog första gången som detta inte blir av. Att ta sig ut i skogen med en tremånaders-bebis går säkert men jag känner mig inte riktigt trygg med det. Tur att man iallafall kan köpa blåbär om man inte kan plocka dem själv för jag älskar verkligen att ha de sötsyrliga små blåa bären i mina bakverk.
Typ som i de här galet saftiga cupcake:sen med blåbär, citron och lime. En riktigt sötsyrlig smakbomb som skriker SOMMAR! både i färg och smak. Det finns två sätt som du kan få till den härligt gröna färgen på cream cheese frostingen. Antingen med hjälp av pastafärg (jag använder en mycket liten droppe av Wiltons Kelly Green) och rivet skal från 2-3 limefrukter eller genom att ha i lite smält choklad smaksatt med lime som brukar vara lime-färgade. Båda funkar lika bra.
 
Receptet räcker till 12 stycken cupcakes.
 
Ingredienser (saftiga blåbärsmuffins):
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 dl strösocker
1,25 dl neutral olja (mat-, solros- eller rapsolja)
3,75 dl filmjölk
rivet skal från 2 citroner
225 g frysta blåbär
 
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Blanda ihop vetemjöl, bakpulver, bikarbonat och vaniljsocker i en skål. Ställ åt sidan.
3. Vispa ihop ägg, äggula och strösocker till en riktigt vit smet.
4. Tillsätt neutral olja, filmjölk och rivet citronskal. Vispa lite till.
5. Sikta ner blandningen med de torra ingredienserna och blanda försiktigt med en slickepott till en jämn smet.
6. Ha till sist i de frysta blåbären.
7. Lägg muffinsformar i en muffinsplåt och fördela smeten i formarna. 2/3 smet i varje form är lagom.
8. Grädda muffinsen i mitten av ugnen i 15 minuter. Sänk sedan värmen till 150 grader och grädda i ytterligare 5 minuter.
9. Låt muffinsen svalna helt och hållet innan du spritsar och dekorerar dem.
 
Ingredienser (lime cream cheese frosting):
200 g färskost
50 g mjukt smör
1 dl florsocker
eventuellt 1 gnutta grön pastafärg (jag använde Wiltons Kelly Green) eller ha i 50 g smält och avsvalnad limechoklad för grön färg
 
Färska bär till garnering.
 
Gör såhär:
1. Vispa färskost och smör tills det blir riktigt fluffigt.
2. Tillsätt florsocker och pastafärg och fortsätt vispa på låg hastighet bara tills allt precis gått ihop. Avsluta med att blanda några drag med slickepott. Använder du istället smält choklad ska du ha i det och vispa ner själv utan florsckret och sedan vispa ner florsockret för sig på låg hastighet.
3. Lägg frostingen i en spritspåse och dekorera dina cupcakes. Garnera eventuellt med färska bär.


Tryck gärna på det lilla hjärtat nedan så vet jag att du tycker om det här inlägget!
Du kanske också gillar
Chipsfudge på 4 ingredienser
Saftig daimkaka med vaniljkräm
Brownie cookies med center-gömma