Kladdkaka med pekannötkola-topping

Jag har velat visa er den här kladdkakan såååå länge. Men det här receptet har helt klart krävt sin tid. Kladdkakan kör jag såklart samma grundrecept som jag alltid kör för att få den perfekta konsistensen och smaken. Men kolan! Jag ville att den skulle bli helt perfekt i tjocklek, smak och konsistens. Och nu äntligen! Här har ni den, en riktigt härlig kladdkaka som bara smälter i munnen tillsammans med chokladkola-toppingen med grovt hackade pekannötter i. Rena drömmen!
Choklad och kola blir ju liksom aldrig fel. Förutom sin goda smak så ger pekannötterna även ett härligt crunch mitt i allt det lena. En riktigt chokladig härlighet som det är svårt att bara ta en bit av. Jag sitter och äter en bit just nu faktiskt och jag får helt enkelt inte nog av den här drömmiga kladdkakan!
Kladdkakan bakade jag i en mindre rund form med avtagbara kanter (diameter 18 cm). Vilket ger 8 bitar. De ser nog ganska små ut på bilden men den här kladdkakan blir lite tjockare vilket gör det alldeles lagom. Du kan såklart baka samma recept i en större form, då blir kladdkakan bara lite tunnare.
 
Ingredienser (kladdkaka):
150 g smör
3 dl strösocker
1 krm äkta vaniljpulver
3 ägg
2,25 dl vetemjöl
0,75 dl kakao
1 krm salt
 
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Smält smöret i en kastrull.
3. Vispa lätt ihop strösocker vaniljpulver och ägg i en bunke. Se upp för att vispa för hårt/för länge. För en perfekt kladdkaka vill du att så lite luft som möjligt ska komma in i smeten.
4. I en annan skål blandar du ihop vetemjöl, kakao och salt. Sikta ner detta i äggsmeten och blanda försiktigt ihop med en slickepott bara precis tills du får en jämn smet.
5. Häll upp smeten i en bakform täckt med bakplåtspapper (alternativt smörjd och bröad).
6. Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i ca 17 minuter. Den ska vara kladdig i mitten men inte för lös och färdig i kanterna.
7. Låt den stå i kylskåpet (ta ej bort formens kanter) och svalna helt och hållet medan du förbereder pekannötkolan.
 
Ingredienser (pekannötkola-topping):
2,5 dl vispgrädde
1,75 dl socker
1 msk honung
0,75 dl ljus sirap
1 msk kakao
25 g mjukt smör
ca 50 g grovhackade pekannötter (kan uteslutas)
 
Gör såhär:
1. Lägg alla ingredienserna förutom smöret och pekannötterna i en kastrull.
2. Låt sjuda på svag värme i 1 timme.
3. Dra bort kastrullen från värmen och ha därefter i smöret. Rör om tills det smält helt i kolan och blanda till sist ner grovhackade pekannötter.
4. Häll pekannötkolan över kladdkakan (kanterna på formen ska fortfarande sitta kvar) och låt hela kalaset stå i kylskåpet och svalna tills kolan svalnat helt.
 
Servera gärna tillsammans med en klick grädde.

Citronpaj med vit choklad

Jag är helt klart inne i en syrlig bakperiod. I vanliga fall är jag en ivrig chokladbagare men det har det blivit sparsamt med de senaste tiden. Jag får nog skylla på värmen. Även om vi inte haft den varmaste sommaren i världshistorien här i Stockholm så är det sådär irriterande varmt i min lägenhet. Det är fel på ventilationen och det ska åtgärdas men som vanligt i semestertider så tar allt såklart lite extra lång tid. Tills dess lever jag på att försöka skapa korsdrag i lägenheten och att äta fräscha och syrliga citronpajer med vit choklad.
En paj som påminner om denna är min citronpaj med varmvispad maräng. Principen är densamma. Ett riktigt frasigt mördegsskal som bakas tillsammans med lemoncurd i ugnen. När den har svalnat ordentligt gör jag en superenkel vit choklad-pannacotta (självklart utan gelatin) och häller över lemoncurd-fyllningen. En riktigt syrlig och fräsch paj som faller de flesta i smaken.
På tal om agar agar pulver (som jag använder istället för animaliskt gelatin i mina bakverk) så släppte Khoisan tea sin egen agar agar för ett par månader sen. Jag tror att jag missade att skriva om den då när jag fick testa den i ett pressutskick. Tidigare har jag fått köpa agar agar pulver i mindre butiker här i Stockholm som inte finns i resten av Sverige vilket såklart har gjort många av er besvikna MEN Khoisan teas hittar ni på ICA och andra större livsmedelsbutiker och den funkar exakt lika bra och på samma sätt som de jag använt tidigare.
 
Hursomhelst så bakade jag den här pajen i en pajform med avtagbara kanter med en diameter på 20 cm vilket ger 6-8 bitar.
 
Ingredienser (pajskal):
120 g rumstempererat smör
3 dl vetemjöl
1 dl florsocker
1 äggula
 
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Arbeta ihop smör, vetemjöl. florsocker och äggula i en bunke till en formbar deg.
3. Tryck ut degen i pajformen. Nagga botten med en gaffel och låt stå i kylskåpet medan du förbereder citronfyllningen.
 
Ingredienser (citronfyllning):
3 stora ägg
rivet skal från 2 stora citoner
1 dl citronsaft
2,5 dl strösocker
90 g smör
 
Gör såhär:
1. Smält smöret i en kastrull. Låt svalna.
2. Lägg alla ingredienser i en bunke, även det smälta smöret och vispa ihop till en jämn smet.
3. Häll upp citronfyllningen i pajskalet. Den kommer fylla ungefär hälften av pajskalet. Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 30 minuter.
4. Låt pajen svalna helt och hållet innan du fyller den med pannacotta.
 
Ingredienser (vit choklad pannacotta utan gelatin):
2 dl vispgrädde
50 g grovhackad vit choklad eller vita chokladknappar
0,75 tsk agar agar pulver
 
Gör såhär:
1. Lägg chokladen och vispgrädden i en kastrull. Värm upp under omrörning på svag värme tills chokladen smält och fördelat sig jämnt i vispgrädden.
2. Ha därefter i agar agar pulver och höj värmen. Fortsätt röra om. Låt koka i någon minut innan du drar bort kastrullen från plattan och häller över pannacottan på pajen.
3. Låt pajen stå ytterligare någon timme i kylskåpet innan servering.

Cookies med hallon & vit choklad

Hallon och vit choklad (gärna tillsammans med en hint av citron) är en av mina favoritkombinationer att ha i bakverk. Det ger en väldigt lätt och fräsch smakupplevelse som går hem hos de allra flesta. Jag var bara tvungen att testa att göra chocolate chip cookies med dessa smaker. Det kunde ha gått hursomhelst haha men blev ändå riktigt lyckat. Smakerna visste jag skulle sitta men utseendet med färska bär hade jag aldrig testat förut. Det är ju inte alltid saker och ting blir exakt som man tänkt sig men denna gång blev det verkligen det för mig. Jag vart lite orolig för att alla hallonen skulle lösas upp över kakorna Men min vision om ljusa cookies där man ser hela hallonen införlivades!
Självklart hade jag även ner lite (mycket) rivet citronskal i degen. Dessa cookies är riktigt sommarfräscha och riktigt smälter i munnen med sin segmjuka konsistens. Receptet räcker till ca 15 stycken stora cookies och de behöver vara ganska stora för att du ska få plats med hallonen. Innan du bakar rekommenderar jag även att du läser mina tips för att lyckas med hembakta chocolate chip cookies.
 
Ingredienser (30 chocolate chip cookies):
100 g grovhackad vit choklad
125 g färska hallon
175 g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
1 rumstempererat ägg
4,75 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
2 tsk vaniljsocker
2 tsk maizena
 
Gör såhär:
1. Grovhacka den vita chokladen. Skölj hallonen och låt dem ligga på hushållspapper för att torka medan du gör iordning degen.
3. Blanda vetemjöl, bikarbonat, vaniljsocker och maizena i en skål.
4. Vispa smör och strösocker till en fluffig smet. Tillsätt ägget och vispa lite till.
5. Ha sedan i resten av ingredienserna förutom den grovhackade chokladen och hallonen. Arbeta snabbt ihop till en en deg. Till sist har du i den grovhackade vita chokladen. Arbeta snabbt ihop tills chokladen fördelat sig jämnt i smeten.
6. Plasta in bunken och ställ degen i kylskåpet i ca 20 minuter.
7. Under tiden kan du sätta ugnen på 175 grader och klä två bakplåtar med bakplåtspapper.
8. Rulla degen till bollar à ca 50 g och fördela på plåtarna med bakplåtspapper. Ca 9 bollar per plåt brukar vara lagom men utrymmet mellan dem ska vara generöst då de flyter ut till kakor i ugnen. Tryck ner 2-3 färska hallon i varje cookie.
9. Grädda kakorna i mitten av ugnen i ca 13 minuter.
10. Ta ut plåten och låt kakorna vila på plåten i ca 2-3 minuter innan du flyttar över dem på galler. Det är superviktigt att du inte låter dem ligga längre än så på plåten, annars förlorar du segheten i mitten och får istället en genomhård kaka!

Mörk kexchoklad med salt karamell

Finns det någon som inte ätit kexchoklad som barn? Som 90-talist var det typ obligatoriskt att ha med sig en kexchoklad till utflykten i skolan haha. Det är verkligen barnsligt gott men som ni vet så föredrar jag mörk choklad alla dagar i veckan om jag får välja. Då är beslutet ganska enkelt att helt enkelt göra egen kexchoklad med de smaker jag gillar allra bäst nu i vuxen ålder. Resultatet blev den här ljuvliga kexchokladen med en fyllning av salt karamell, täckt i ett ordentligt lager av mörk choklad. Behöver jag säga mer? Nej, jag vet. Heeelt magiskt gott är det.
 
Receptet räcker till 12 stycken mörka kexchoklader med salt karamell.
 
Ingredienser:
8 stycken smörgåsrån
1 burk karamelliserad mjölk à 397 g
0,5 tsk salt
400 g mörk choklad
 
ev. flingsalt till garnering
 
Gör såhär:
1. Dela smörgåsrånen i två lika stora delar. Du behöver 3 halvor för varje kexchoklad.
2. Blanda i saltet i den karamelliserade mjölken och lägg sedan 1 msk salt karamelliserad mjölk mellan det första och den andra, samt den andra och det tredje smörgåsrånet.
3. Lägg dina fyllda smörgåsrån på en plåt som får plats i frysen som är täckt med bakplåtspapper och låt dem stå i frysen i minst 1 h innan du doppar dem i choklad.
4. Smält den mörka chokladen i micro eller över ett vattenbad. Låt svalna (men inte stelna!) innan du doppar dina kexchoklader i dem. Garnera gärna med lite flingsalt innan chokladen hinner stelna.
5. Ställ kexchokladerna i frysen i ytterligare 30 minuter så att chokladen stelnar helt innan servering. Sedan kan du förvara dem i kylskåpet.

Jordgubbssirap

Nu i bärtider ska man verkligen passa på att förvara sina bär på smarta sätt som gör det möjligt att njuta av dem när det inte är säsong. Förutom att frysa, safta och sylta så kan man också göra sin egen sirap! Att göra sin egen sirap är verkligen busenkelt och när du väl provat att göra din egen sirap första gången så kommer du att vilja ha det på allt.
 
Pannkakor, toasts, scones, våfflor. I mitt recept nedan så har du receptet för 2,5 dl jordgubbssirap men det går självklart bra att byta ut jordgubbarna till vilket annat bär somhelst eller varför inte rabarber? Möjligheterna är såå många med det här receptet.
 
Ingredienser (jordgubbssirap):
250 g färska jordgubbar (Kan bytas ut mot vilket annat bär som helst. Rabarber funkar också och ger en härligt syrlig smak)
3 msk strösocker
1,25 dl vatten
 
Gör såhär:
1. Noppa av bladen på jordgubbarna.
2. Skölj jordgubbarna noggrannt och lägg dem i en kastrull tillsammans med vattnet och strösockret.
3. Låt koka upp, sänk sedan värmen och låt sirapen sjuda under omrörningtills sockerkristallerna lösts upp och sirapen har tjocknat. Jordgubbarna kommer också till stor del att ha lösts upp eller blivit så mjuka att du bara kan trycka till dem lite lätt.
4. Kör sirapen genom en finmaskig sil och ner i en flaska för att få en fin sirap utan bitar eller frön. Sedan är det bara att förvara den i kylskåpet eller frysen (frysen ger längre hållbarhet).
 
Tips: Ha i några myntablad och/eller rivet citronskal när sirapen börjat tjockna och låt ligga i sirapen de sista minutrarna för extra god och fräsch smak.
Powered by Jasper Roberts - Blog