Morotskakans dag!

Innan klockan slår midnatt tänkte jag passa på att tipsa er om lite goda recept inför fredagen 3/2 som är morotskakans dag! Det är så finurligt det här med dagar tillägnade bakverk: hade du inte anledning att käka morotskaka förut så har du det definitivt nu. Om inte annat så innehåller ju den en grönsak och grönsaker är ju bra för kroppen vilket är lika med nyttigt. Så jag skulle vilja hävda att en morotskaka om dagen håller doktorn borta, eller vad säger ni ;)
Är du sugen på den klassiska varianten av morotskaka tycker jag att du ska baka Alicias drömgoda morotskaka med cream cheese- och mascarponefrosting. En saftig botten toppad med en underbart len och god frosting! I receptet tipsar Alicia om hur du gör för att få till den där perfekta morotskakan som både är luftig och saftig på samma gång. Den perfekta morotskakan helt enkelt!
Annars tycker jag att ni ska testa Simonas klockrena grundrecept för morotskaka. Kolla bara frostingen! Behöver jag säga mer? Så fluffigt och gott!
AnnaLena och Annelie har tagit fram ett recept på morotskaka i rulltårtsformat. Förutom att det blir riktigt gott så tycker jag att det är så himla smidigt med rulltårta om man t.ex ska tansportera sin morotskaka från hemmet till fikarummet på jobbet. Inget kladd eller strul! Dessutom så får man en massa god cream cheese i varje tugga!
Ett annat sätt för att få en massa god frosting i varje tugga är att göra en morotskaketårta med cream cheese frosting som fyllning. Jonas har gjort en farligt god version som han har pimpat med både rödbetor och citron. Hur gått?!
Förutom rödbeta och citron, så är choklad och dulche de leche smaker som också gifter sig underbart med morotskakans grundrecept. Den här pampiga chokladmorotskakan som är fylld med dulche de leche är en av era läsares favoriter här på bloggen!
Och jag kan ju inte avsluta det här inlägget utan att först ha tipsat om ett recept på goda morotscupcakes. Ni som har följt bloggen vet att jag är en riktig sucker för cupcakes och Sofias smarriga cupcakes à la morotskaka gjorde ju inte saken lättare för mig haha. MUMS!

Citronmums med vit choklad

en bild på en saftig bit av citronmums med vit choklad
Idag har jag kört maraton i köket för att införliva en massa härliga receptidéer i både mat och bakväg. Det känns i kroppen haha men jag är så taggad på att dela med mig av alla recept med er. En av dem är denna fräscha variant av klassikern kärleksmums: citronmums med vit choklad! En riktigt fräsch och god fikaupplevelse.
en bild på flera saftiga bitar av citronmums med vit choklad, staplade på varandra
Som det ofta blir med långpannekakor så blev det en hel del av denna ljuvliga kaka, så det blir att överraska grannen så fort jag hör att de kommit hem. Ja precis, vi har väldigt, alltså VÄLDIGT, lyhört i vårt hur och jag antar att det kommer in handy i sånna här stunder. Annars är det mest jobbigt när man hör minsta ljud från grannarna haha.
en bild på flera saftiga bitar av citronmums med vit choklad, staplade på varandra
Jag bakade den här kakan i en form som är 20x20 cm vilket ger ca 9 stycken tjocka och fina rutor. Det går bra att baka den i en större form men då får du en tunnare kaka som inte behöver vara lika länge i ugnen. Långpanna går också bra men då skulle jag dubbla receptet ;)
 
Ingredienser (kaka):
150 g vit choklad
150 g smör
2 ägg
2 dl strösocker
1 krm vaniljpulver
rivet skal från en citron
4,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1,5 dl mjölk
 
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smält den vita chokladen i micro eller över vattenbad. Ställ undan. Gör detsamma med smöret i en separat skål.
3. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt.
4. Ha sedan i vaniljpulver, rivet citronskal, vetemjöl och bakpulver. Blanda försiktigt till en jämn smet.
5. Tillsätt sedan smält vit choklad, smör och mjölk. Blanda till en jämn smet.
6. Täck en form med bakplåtspapper och häll i smeten.
7. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter. Använder du en större form så att kakan blir tunnare, ska du ha i kakan i kortare tid.
8. Låt kakan svalna helt innan du brer på glasyren.
 
Ingredienser (glasyr):
75 g smör
50 g vit choklad
saft från en citron
3,5 dl florsocker
 
1-2 dl kokosflingor till garnering
 
Gör såhär:
1. Smält smöret och den vita chokladen i separata skålar. Låt svalna.
2. Blanda smält vit choklad, smält smör, citronsaft och florsocker i en skål. Är den för lös för att bre på kakan kan du ställa den en stund i kylskåpet så sätter den sig.
3. Bre glasyren över kakan och garnera sedan med kokosflingor.

Mandeltårta med passionsfrukts-topping

Häromdagen kom jag över ett recept på mandeltårta med smak av sommar hos den duktiga bakbloggaren Fika hos Maja. Den både lät och såg jättegod ut så jag var bara tvungen att testa själv! Orginalet är toppat med fläderkräm men eftersom att jag inte är så van att baka med just fläder så valde jag att toppa med en syrlig passionsfrukts-pannacotta istället.
Tillsammans med Majas mandelbotten så blev det ljuvligt gott och tårtan fick en definitivt att tänka på sommaren mer och mer för varje tugga man tog. Prova själva vettja! Är du glutenallergiker kan du lätt göra den glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot samma mängd mandelmjöl.
Tårtan bakade jag i en form med diameter på 20 cm och räcker till ca 6-8 bitar.
 
Ingredienser (mandelbotten):
200 g mandelmassa
125 g smör
3 ägg
0,5 dl vetemjöl eller mandelmjöl
 
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en form med avtagbara kanter och täck med bakplåtspapper i botten och på sidorna.
2. Riv mandelmassan grovt, lägg i en bunke och vispa upp till en fluffig smet tillsammans med smöret.
3. Tillsätt ett ägg i taget under fortsatt vispning.
4. Sikta försiktigt ner mjölet och blanda ihop till en jämn smet med en slickepott.
5. Grädda i mitten av ugnen i 35-40 minuter. Ta bort bakplåtspappret från sidorna av formen och åt svalna helt i kylskåpet innan du häller över pannacotta-toppingen.
 
Ingredienser (pannacotta-topping):
100 g vit choklad
5 dl vispgrädde
1 krm vaniljpulver
3 msk strösocker
1 tsk agar agar pulver
1 passionsfrukt
rivet skal från 1 lime
 
Gör såhär:
1. Smält den vita chokladen, ställ åt sidan.
2. Lägg vispgrädde, vaniljpulver, strösocker och agar agar i en kastrull. Låt koka upp underomrörning.
3. Ta bort kastrullen från plattan och tillsätt smält vit choklad och innehållet från 1 passionsfrukt. Rör om och häll över allt i en skål genom en finmaskig sil så att du blir av med alla passionsfruktskärnor.
4. Ha till sist i rivet skal från 1 lime, rör om och häll över passionsfruktstoppingen på din mandelbotten och låt stelna helt i kylskåpet (tar minst 1 h).
 
 
 

Hjärtliga jordgubb- och chokladcupcakes

Häromdagen fick jag hem en massa fina cupcakeformar och strössel från de grymma tjejerna på My Perfect Day och det här blev resultatet av första bakningen! Saftiga chokladcupcakes, toppade med en fluffig jordgubbsfrosting i romantiskt stuk.
Det hjärtformade strösslet i rött, rosa och vit var ju bara föööör gulligt och matchade jättefint med cupcake-formarna. Vill typ dekorera alla mina bakverk med det! Jag garnerade också med chokladdoppade jordgubbar. Det gör du enkelt genom att dela jordgubbarna i fyra klyftor (du kan doppa dem hela också). Skölj av dem noga och torka med hushållspapper tills de blir helt torra. Ställ dem sedan på en brikca och in i frysen i ca 15 minuter innan du doppar dem i smält, avsvalnad choklad. Jag valde att sätta på dem på frostingen när chokladen fortfarande inte stelnat helt så att de fäste bra på cupcaken.
Jag kör nästan alltid på samma chokladmuffin när jag gör chokladcupcakes och det är helt enkelt för att den blir helt perfekt. Sådär saftig och bara smälter i munnen. Frostingen är denna gång en smörkräm men den här gången testade jag att minska på smöret för en lättare smak och det blev riktigt bra! Den behöver vispas mycket längre än de andra smörkrämerna jag har gjort innan man får den där fluffigheten men det är helt klart värt det!
 
Receptet räcker till 12 stycken.
 
Ingredienser (muffins):
75 g smör
0,5 tsk vaniljsocker
1 dl vatten
1,5 dl mjölk
1 ägg
3 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
2,5 dl strösocker
 
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Fördela cupcakeformar i en muffinsplåt.
3. Smält smöret i en kastrull.
4. Tillsätt vaniljsocker, vatten, mjölk och ägg till smöret.
5. Blanda mjöl, kakao, bikarbonat, bakpulver och ströocker, och sikta ner i smörblandningen.
6. Vispa till en slät smet och fyll dina muffinsformar med 2/3 smet.
7. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter.
8. Låt muffinsen svalna helt innan du har på frosting.

Ingredienser (jordgubbsfrosting):
2 stora äggvitor
100 g strösocker
100 g rumsvarmt, mjukt smör
ca 50 g jordgubbspuré
 
Gör såhär:
1. Vispa äggvitorna till styva toppar i en värmetålig skål. Tillsätt strösockret och vispa försiktigt med handvisp över ett vattenbad tills sockerkristallerna smält.
2. Ta bort skålen från värmen och fortsätt vispa med elvisp tills botten av skålen svalnat helt.
3. Tillsätt därefter smöret och fortsätt vispa tills du får en fluffig frosting.
2. Pressa jordgubbar genom en finmaskig sil tills du får ca 50 g jordgubbspuré. Vispa ner det i frostingen tills den fått en jämn färg och en smak som du gillar. Oroa dig inte om den skär sig, det är bara att fortsätta vispa tills den blivit bra igen.

Chocolate chip cookie squares

Idag testar jag Jonas på Här var det fikas, chocolate chip cookie squares! Behöver jag säga något eller ser ni hur goda de är?! Jag körde lite annorlunda än Jonas orginalrecept och gjorde dem tjockare för lite mer kladdkakekänsla. Men detta är en sån himla fenomenal idé!
För er som älskar kakdeg så kommer detta bli en favoritdessert! Toppar man med glass och chokladsås får man en riktigt lyxig dessert som du definitivt kan briljera med på middagsbjudningen (eller avnjuta heeeelt själv framför en bra film eller serie).
Gör ni enligt mitt recept så får ni 8 rutor. Jag bakade i en form som var 10x20 cm. Glöm inte att kolla in Jonas blogg för fler smarriga recept och för att se hur han gjorde hans chocolate chip cookie squares.
 
Ingredienser:
150g rumsvarmt smör
3 dl muscovadosocker
2 ägg
2,5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
150g mörka chokladknappar
 
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2 Vispa ihop smör och muscovadosocker till en fluffig smet.
3. Tillsätt ett ägg i taget under fortsatt vispning.
4. Ha sedan i vetemjöl, vaniljsocker, bakpulver och salt. Blanda ihop till en kladdig smet.
5. Tillsätt sedan mörka chokladknappar och blanda försiktigt ihop med en slickepott.
6. Täck din form med bakplåtspapper och bred ut smeten i den.
7. Grädda i mitten av ugnen i ca 35-45 minuter. Den ska ha hunnit få ett skal men fortfarande vara lös inuti.
8. Låt kakan svalna helt i kylskåp innan du skär den i rutor och toppar med glass och chokladsås.
Powered by Jasper Roberts - Blog