Saftiga citronmuffins med chokladbitar

Det är något med köpta muffins. De är så saftiga och verkar kunna hålla saftigheten i flera dagar efter att man köpt dem. Det är ju såklart inte på naturlig väg som de lyckas bli så men det betyder inte att det inte går att få till riktigt saftiga muffins som de i affären hemma.
Förutom att det hjälper att hålla dem inplastade eller i brödlåda i rumstemperatur så finns det två saker i bakningen som gör att de blir perfekta:
 
- Använd rumsvarmt smör och vispa det riktigt ordentligt med elvisp.
- Använd buttermilk istället för vanlig mjölk (buttermilk gör du genom att blanda 2,5 dl mjölk med 1 msk äppelcidervinäger och låter vila i ca 5 minuter).
 
I mitt recept använder jag båda och det gör sååå himla stor skillnad från klassiska muffinsrecept där man smälter smöret och använder mjölken som den är. Testa själv vettja! Receptet ger 20 stycken stora muffins.
 
Ingredienser:
2,5 dl mjölk
1 msk äppelcidervinäger
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
0,5 tsk bikarbonat
0,25 tsk salt
1 krm äkta vaniljpulver eller 1 tsk vaniljsocker
170 g mjukt, rumsvarmt smör
2,5 dl strösocker
2 rumstempererade ägg
rivet skal från en citron
150 g + 100 g mörk grovhackad choklad eller mörka chokladknappar
 
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 200 grader
2. Lägg formar i en muffinsplåt
3. Blanda mjölk och äppelcidervinäger i en skål. Ställ åt sidan.
4. Blanda vetemjöl, bakpulver, bikarbonat och salt i en skål. Ställ åt sidan.
5. Vispa smöret på medelhastighet tills du får en riktigt fluffig och krämig konsistens (tar 1-2 minuter).
6. Tillsätt strösocker och fortsätt vispa i några minuter till.
7. Tillsätt äggen, ett i taget och vispa mellan.
8. Tillsätt mjölblandningen. Blanda försiktigt med slickepott.
9. Ha sedan i mjölkblandningen och rivet skal från en citron. Blanda till en jämn smet.
10. Ha tills sist i 150 g grovhackad choklad och blanda försiktigt tills de fördelat sig jämnt i smeten.
11. Fyll formarna med 1/2 smet och grädda i mitten av ugnen i 9-12 minuter eller tills de fått fin färg och är genomgräddade.
12. Garnera muffinsen med resterande choklad medan muffinsen fortfarande är varma så att de fastnar på toppen.
13. Låt svalna i muffinsplåten i några minuter innan du tar bort dem.

 


Tryck gärna på det lilla hjärtat nedan så vet jag att du tycker om det här inlägget!
Du kanske också gillar
Chipsfudge på 4 ingredienser
Saftig daimkaka med vaniljkräm
Brownie cookies med center-gömma
#1 - Emma

Hej Camilla! Tack för receptet!

Svar: Tack själv :)
Camilla