Morotskaka-tryfflar
På fredag är det morotskakans dag! För någon dag sedan så gjorde jag ett inlägg där jag tipsade om en massa mumsiga recept på morotskaka men jag kunde ändå inte låta bli att baka en variant idag ändå. Dagens bakning blev dessa goda morotskaka-tryfflar!
Ni vet när man äter morotskaka och varsamt fördelar sina tuggor så att man får med frosting i varje. Den matematiken slipper man med de här tryfflarna. Hela kakan är uppblandad med cream cheese frosting och instängd i ett skal av vit choklad. Visst låter det gott? Det ÄR gott!
De här tryfflarna görs med samma princip som man gör cakepops men man skippar helt enkelt pinnen. Det här receptet räcker till ca 15 stycken morotskaka-tryfflar. Är du allergisk mot hasselnötter eller av någon annan anledning vill skippa dem så går det super bra att göra det utan att ersätta dem med något annat :) Jag har bara i det för lite god crunch.
 
Ingredienser (kakan):
1 dl socker
1 ägg
1 grovriven morot
0,5 dl krossade hasselnötter (kan uteslutas)
0,5 dl brunt farinsocker strö
1,5 dl vetemjöl
0,75 tsk bakpulver
1 tsk kanel
1 dl solrosolja (eller annan neutral olja utan smak)
 
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa ägg och socker riktigt länge tills det blir vitt och pösigt.
3. I en separat skål: blanda morötter, rörsocker och de krossade hasselnötterna. Tillsätt det till ägget och sockret och blanda med slickepott.
4. I en annan skål blandar du de vetemjöl, bakpulver och kanel. Sikta ner det också med äggen och morötterna och blanda väl.
5. Ha till sist i solrosolja och blanda till en jämn smet..
6. Smöra en bakform på ca 23 cm i diameter och täck kanterna med bakplåtspapper. Häll i smeten och grädda i mitten av ugnen i ca 40 minuter.
7. Smula ner kakan i en bunke och låt svalna helt innan du blandar med frosting.
 
Ingredienser (cream cheese frosting):
50 g mjukt smör
100 g naturell färskost
2 dl florsocker
 
300 g vit choklad
krossade hasselnötter till garnering
 
Gör såhär:
1. Vispa ihop smör och färskost fluffigt. 
2. Tillsätt florsockret och vispa lite till tills du får en jämn och fin frosting.
3. Blanda ner frostingen i kaksmulet. Vispa ihop till en jämn formbar massa.
4. Rulla tryffelsmeten till bollar och ställ på en plåt eller liknande, täckt med bakplåtspapper, som får plats i frysen. Ställ dem sedan i frysen i 30 minuter.
5. Smält under tiden den vita chokladen i micro eller över vattenbad. Låt svalna. Den ska fortfarande ha rinnig konsistens när du doppar dina tryffelbollar i den.
6. Täck varje boll med vit choklad. Använd en gaffel eller två så att överflödig choklad kan rinna av. Ställ tillbaka tryffeln när du ser att chokladen börjat stelna lite och passa då på att garnera med lite krossade hasselnötter.
#1 - Jenny Tenggren

Läckra! Vilken kul idé! Måste testa någon gång!
:-)

#2 - Fredrik

Åh, det här måste testas! Låter ju alldeles ...underbart gott!

Matklubbens Topplista mytasteswe.com