Min bästa vaniljkräm
Vaniljkräm är så himla underbart och passar med det mesta. Allt från tårtfyllning till tillbehör till paj. Men det gäller ju såklart inte vilken vaniljkräm somhelst. De flesta köpta varianter som jag testat kan inte mäta sig på långa vägar med en hemmagjord. De är inte alls lika krämiga och goda som hemmagjord vaniljkräm och ger ofta en konstig känsla i gommen.
 
Och jag vet, ibland tänker man att man kör på köpevarianten för att spara tid. Jag är själv småbarnsförälder och vet exakt hur det är haha! MEN! Skillnaden mellan hur lång tid det tar att göra en hemma från grunden och göra en hemma från en pulverpåse är lika liten som när du kliver över hörnet av en rabatt istället för att gå på trottoaren för att vinna tid. Precis, obetydlig!
 
En sak som jag däremot gör för att bespara mig tid och huvudvärk är att använda 1 krm äkta vaniljpulver istället för vaniljstång. Jag lyckas aldrig få till ett bra snitt i vaniljstången och inte heller särskilt många frön så då kör jag på vaniljpulver istället. Det ger självklart inte samma intensitet av vanilj som fröna och stången tillsammans men det duger för mig.
Dessutom funkar det superbra att förbereda vaniljkrämen en eller två dagar innan du behöver den. Förvara den bara i kylskåpet i lufttät burk så är du ready to go närhelst du behöver en riktigt god vaniljkräm.
 
Det här receptet har dessutom aldrig svikit mig. Det blir sååå himla gott och misslyckas aldrig. Jag kan seriöst äta denna som den är med sked utan problem och då är jag vanligtvis inte personen som brukar kunna klara av att göra sånt haha!
 
Beroende på vad jag ska använda vaniljkrämen till brukar jag justera hur tjock den blir. Om jag bara ska ha den som tillbehör till en paj t.ex så behåller jag receptet som det är men för tårtfyllning vill jag gärna ha den tjockare och har då antingen i en extra äggula (vilket jag tycker ger bäst och krämigast resultat) eller 1 msk extra maizena.
 
Ingredienser (vaniljkräm)
2,5 dl mjölk
1 krm äkta vaniljpulver eller 1 vaniljstång
0,75 dl strösocker
3 st äggulor
0,3 dl maizena
50 g mjukt smör
 
Gör såhär:
1. Lägg vaniljpulver och mjölk i en kastrull och låt koka upp. Vill du istället använda vaniljstång, delar du vaniljstången på längden och skrapar ur fröna. Lägg både skal och frön i en kastrull tillsammans med mjölken och låt koka upp. Ta bort från plattan.
2. Vispa strösocker, äggulor och maizena med elvisp. Häll sedan detta över mjölken samtidigt som du rör om.
Fortsätt sedan värma försiktigt på låg till medel värme under fortsatt omrörning. Ta bort kastrullen från plattan så snart krämen börjat tjockna.
3.
Tillsätt smöret och låt smälta i krämen medans du rör om. Häll sedan över krämen i en kall skål.
Ställ skålen i kylskåpet för att kallna och rör om med jämna mellanrum för att undvika att skinn bildas.
#1 - Anonym

Kan man använda vaniljsocker med älta vanilj?

Svar: Det går säkert men kommer inte ge samma resultat och du kommer behöva betydligt större mängd vaniljsocker 😊
Camilla

#2 - Anonym

Oki tack :) tänkte fråga ditt tre like recept på tårtbotten... det står inte hur mycket vetemjöl och socker man ska ha

Svar: När man gör tårtbotten enligt tre lika så är det antalet ägg som avgör hur mycket vetemjöl och strösocker man ska ha. Ta tre lika stora glas och lägg äggen i ett av dem sen mäter du upp lika mycket mjöl respektive socker i glasen som du har ägg :)
Camilla

#3 - k.

Ett bra tips är även att lägga plastfolie över krämen (så att den nuddar och täcker) när den ska svalna. Då slipper man också skinnet som bildas :)

Matklubbens Topplista mytasteswe.com