Den senaste tiden har jag verkligen fått en grej för så kallade "one pot" maträtter. Det är alltså maträtter som tillagas i en och samma stekpanna/kastrull vilket är perfekt mat att göra i storkok eller till matlåda. Senaste provlagningen är denna oerhört krämiga one pot kycklingpastan med spenat.
Den blev riktigt, riktigt god och kommer lagas många fler gånger framöver. För extra mättnad valde jag att använda fullkornstagliatelle men du kan såklart använda den pastasort som du gillar mest. Receptet räcker till ca 6 portioner.
 
Ingredienser:
2+1 msk olivolja
900 g kycklingfilé
1 gul lök
salt & peppar
4 stora färska champinjoner
2 vitlöksklyftor
1 tsk basilika
2 tsk paprikakrydda (halvera om du är känslig för stark mat)
1 liter kycklingbuljong
2,5 dl creme fraiche
500 g tagliatelle
150 g färsk spenat
150 g fint riven parmesanost + lite till garnering
 
Gör såhär:
1. Förbered ingredienserna genom att tärna kycklingen, finhacka den gula löken, skiva champinjonerna och pressa vitlöksklyftorna.
2. Värm upp 2 msk olivolja i en stor djup kastrull. Tillsätt den tärnade kycklingen. Bryn tills den fått fin färg.
3. Lägg sedan undan kycklingen på en tallrik. Tillsätt ytterligare 1 msk olivolja till kastrullen tillsammans med den finhackade gula löken. Tillaga under omrörning till den blir mjuk.
4. Ha sedan i skivade champinjoner, pressad vitlök, salt, peppar, paprikakrydda och basilika. Rör om.
5. Häll i kycklingbuljong och creme fraiche. Rör om, lägg på locket och låt koka upp.
6. Tillsätt tagliatelle eller annan pasta du vill ha i och rör om några gånger så att den inte klibbar ihop sig. Pastan ska vara täckt såsen, tillsätt lite vatten om du behöver. Koka upp pastan enligt minutanvisningarna på förpackningen.
7. Ha i färsk spenat och lägg tillbaka kycklingen i kastrullen. Rör om.
8. Riv ner 150 g parmesanost och rör om. Såsen kommer att tjockna av osten.
9. Servera direkt med ytterligare lite riven parmesanost och eventuellt soltorkade tomater.