Crème brûlée cupcakes

Nu är vi flera i min vänskapskrets som går på samma högskola och skriver examensarbete. Långa dagar i skolan framför datorn betyder också mysiga fikapauser för att hålla energin igång! En av mina vänner har länge suktat efter crème brûlée men det kan vara lite knepigt att ta med sig flera portioner av det till skolan så jag bestämde mig för att istället göra den i cupcake-format.
På franska betyder crème brûlée typ bränd grädde och de viktigaste ingredienserna i den efterrätten är strösocker, ägg, grädde, mjölk och vanilj. Den känns igen med det brända strösocker-skalet på toppen. Allt detta har jag försökt återskapa i en cupcake. Och här har ni resultatet!
En riktigt saftig vaniljcupcake toppad med en len cream cheese frosting doppad i strösocker som jag bränt av för att få den karamelliserade ytan. Receptet har ni nedan och räcker till 12 stycken medelstora cupcakes.
 
Ingredienser (vaniljmuffins):
100 g rumsvarmt smör
2,25 dl strösocker
2 stora ägg
1 dl mjölk
2 krm äkta vaniljpulver
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
 
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 175 grader och placera 12 muffinsformar i en muffinsplåt..
2. Vispa smör och strösocker fluffigt. Tillsätt ett ägg i taget under fortsatt vispning.
3. Ha sedan i mjölk och vaniljpulver. Blanda försiktigt med slickepott.
4. Till sist har du i vetemjöl och bakpulver och blandar till en jämn smet.
5. Fyll dina muffinsformar med 2/3 smet och grädda dem i mitten av ugnen i ca 25 minuter.
6. Låt dem svalna helt innan du dekorerar med crème brûlée-frosting.
 
Ingredienser (cream cheese crème brûlée-frosting):
200 g naturell färskost
50 g mjukt smör
1 krm äkta vaniljpulver
1 dl florsocker
1 dl strösocker
 
Gör såhär:
1. Vispa ihop färskost, smör och vaniljpulver fluffigt.
2. Tillsätt florsockret och vispa lite till.
3. Lägg frostingen i en spritspåse och dekorera dina cupcakes med den.
4. Täck frostingen på varje cupcake med ett lager strösocker. Bränn av med brulée-brännare för att få en snygg karamelliserad yta.
 
Kan serveras direkt! Dekorera gärna med färska bär :)
 


Tryck gärna på det lilla hjärtat nedan så vet jag att du tycker om det här inlägget!
Du kanske också gillar
Brownie cookies med center-gömma
Nyttiga & veganska blåbärspannacotta-pajer
Fudge brownie med kakdeg