Chokladpizza
Ganska nyligen hittade jag en grymt duktig norsk bakbloggare som bor i Sverige. Kaja Baker heter hennes blogg och där har hon ett grymt gott recept på chokladpizza. Vi fick kontakt med varandra och bestämde oss för att göra en collab där vi bakar ett av varandras recept och då vart såklart chokladpizzan det självklara valet för mig!
Jag är lika mycket SKAM-torsk som resten av Sverige, så att få baka ett recept på norska var väldigt tillfredsställande hahah! Den här chokladpizzan är dessutom det perfekta snackset att äta framför sin favoritserie eller favoritfilm.
I Kajas orginalrecept så använde hon en sorts chokladganache som topping. Jag hade dock glömt att köpa hem vispgrädde och insåg inte detta förrän det var dags att bre på pizzan men hade däremot en burk Nutella hemma, vilket funkar lika bra! Receptet nedan ger dig 4 chokladpizzor. Samma deg kan användas till vanliga matpizzor, vilket är perfekt om man vill äta pizza både till middag och efterrätt!
 
Ingredienser (pizzadeg):
12,5 g jäst (1/4 paket)
2 dl fingervarmt vatten
1 msk rapsolja
1 tsk salt
2 tsk strösocker
4-5 dl vetemjöl +  extra till utbakningen

ett uppvispat ägg blandat med en skvätt vatten till pensling.
 
Gör såhär:
1. Smula jästen i en bunke. Häll i vattnet och blanda tills jästen lösts upp.
2. Tillsätt rapsolja, salt och strösocker. Blanda.
3. Tillsätt till sist vetemjöl lite i taget tills du får en smidig deg. Hellre för lite vetemjöl än för mycket. Låt jäsa i 45 minuter.
4. Sätt ugnen på 225 grader.
5. Kavla ut 4 tunna rundlar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.
6. Nagga rundlarna och pensla med ägg.
7. Grädda i mitten av ungnen i ca 7 minuter eller tills de fått fin färg.
 
Ingredienser (chokladtopping):
1 dl vispgrädde
150 g mörk choklad
 
färska bär och nötkross till garnering

Gör såhär:
1. Grovhacka den mörka chokladen.
2. Häll upp vispgrädden i en kastrull och värm upp. Dra bort från värmen så snart du ser att den börjat koka.
3. Ha i mörk choklad och blanda tills den smält helt.
4. Häll över i en skål och låt svalna i kylskåpet tills den fått en bredbar konsistens.
5. Ber på din pizza och garnera med färska bår och lite nötkross!
#1 - Helena Rahlenius

Eftersom vi älskar både pizza och choklad vore ju denna efterätt toppen för min familj ♡ värt att testa !

Matklubbens Topplista mytasteswe.com