Chokladbolls-semla

Idag hade min dotters förskola stängt så vi passade på att baka lite tillsammans. Det blev ytterligare en ny variant av semla: chokladbolls-semla. Super enkla att göra och kräver inte alls mycket tid. Dessutom är de i perfekt mumsbitsformat. Perfekt för dig som tycker att den klassiska semlan är större än vad din magsäck klarar av!
Grunden till mina chokladbolls-semlor är vita chokladbollar men det går lika bra att använda ett klassiskt chokladollsrecept. Jag valde att ha i citronsaft, det blir alltid lite godare med fräsch syrlighet i bakverk men det går absolut att byta ut mot samma mängd vatten. Receptet räcker till ca 15 stycken, beroende på hur stora du gör dem.
 
Ingredienser:
200 g vit choklad
5 dl havregryn
100 g mandelmassa
100 g mjukt, rumsvarmt smör
2 tsk vaniljsocker
1,5 dl florsocker
3 tsk kardemumma 
1–2 msk citronsaft eller vatten

ca 1,5 dl kokosflingor till garnering
3 dl vispgrädde till fyllning

Gör såhär:
1. Grovhacka den vita chokladen och smält i micro eller över vattenbad.
2. Mixa havregrynen fint.
3. Riv mandelmassan grovt.
4. Arbeta snabbt ihop alla ingredienser förutom citronsaften till en smulig deg.
5. Tillsätt citronsaften och arbeta ihop till en jämn och fin chokladbollssmet.
6. Rulla smeten till jämnstora bollar och rulla i kokosflingor. Låt stå i kylskåpet i minst 1h innan du går vidare med nästa steg. De behöver stelna ordentligt så att du kan skära ett ordentligt lock till din chokladbolls-semla.
6. Vispa grädden hårt. Skär ett lock till alla chokladbollar. Spritsa eller lägg lite vispgrädde på varje boll och lägg sedan på locket.
Kan serveras direkt!



Tryck gärna på det lilla hjärtat nedan så vet jag att du tycker om det här inlägget!
Du kanske också gillar
Chipsfudge på 4 ingredienser
Saftig daimkaka med vaniljkräm
Brownie cookies med center-gömma
#1 - Hanna Karlsson

Åh, mums! Vad gott. Chokladbollar är ju så enkelt att göra.

#2 - Helena Rahlenius

Jag är verkligen glad över att jag hittade din sida ♡ mums!!