Butterkaka med blåbärsfyllning och toscaglasyr
Jag har ätit så mycket blåbär på sistone! På gröten till frukost, som mellanmål och som fyllning och dekoration till bakverk. Det är så himla gott! Häromdagen fick jag idén till den här mumsiga skapelsen: en butterkaka med blåbärsfyllning, toppad med en toscaglasyr.
För er som inte vet vad en butterkaka är, så är det helt enkelt bullar som man lägger i en form så att de gräddas ihop till en enda kaka i ugnen. Som vanligt kör jag på min vetedeg som aldrig går fel. Man får verkligen en perfekt saftig bulldeg varje gång!
Blåbär och tosca blev verkligen en vinnande kombination som jag kommer att köra på fler gånger. Det som är smidigt med att köra en toscaglasyr är att du då inte behöver pensla med sockerlag efter gräddning eftersom att toscan bevarar saftigheten lika bra.
Jag bakade min butterkaka i en form med diameter på 24 cm och det ger ungefär 8-10 bitar.
 
Ingredienser (fyllning):
75 g rumsvarmt smör
0,5 dl strösocker
1 msk kardemumma
1 nypa vaniljpulver (kan uteslutas)
125 g färska blåbär (frysta går också bra men då behöver du blanda dem med maizena eller potatismjöl efter att de tinat så att de inte ska vätska sig så mycket)
 
Ingredienser (vetedeg):
15 g jäst
125 g mjölk (1,25 dl)
3,5 g kardemumma (1,5 tsk)
75 g smör
50 g strösocker (0,5 dl)
250 g vetemjöl (4 dl)
1 nypa salt
1 ägg, 1 nypa salt och en skvätt vatten till pensling
 
Ingredienser (toscaglasyr):
100 g smör
1 dl strösocker
2 msk vetemjöl
2 msk mjölk
100 g rostade mandelflarn
 
Gör såhär:
1. Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen, förutom blåbären, till en jämn och bredbar smet.
2. Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp helt i mjölken.
3. Ha sedan i kardemumma, smör i delad i bitar, strösocker och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt därefter saltet och mer mjöl efter behov.
4. Knåda ordentligt i minst 10 minuter med maskin och lite längre om du kör för hand.
5. Kavla ut degen till en stor rektangel, ca 0,5 cm tjocklek.
6. Bre ut ett tunnt lager fyllning över hela rektangeln. Strö blåbären över triangeln och rulla den sedan längs med kortsidan.
7. Skär rullen i ca 8 bitar.
8. Lägg bullarna i en rund form med bakplåtspapper, täck med en bakduk och låt jäsa i 1-3 timmar beroende på temperaturen i ditt kök. Du vet att de är färdigjästa om degen "studsar tillbaka" när du trycker lite lätt med fingret.
9. Sätt ugnen på 190 grader.
10. Vispa lätt ihop ägg, salt och lite vatten till penslingen och pensla dina bullar. Grädda dem sedan i mitten av ugnen i ca 15 minuter eller tills de fått fin färg.
11. För att göra glasyren lägger du alla ingredienser i en kastrull, värm upp under omrörning. Glasyren är klar när den tjocknat och börjat få lite färg. 
12. Häll över glasyren direkt på din butterkaka och sprid ut den lite om det behövs. Jag tycker att det är fint att låta lite glasyr rinna över kakans kant. 
Matklubbens Topplista mytasteswe.com