Äppelpaj-cheesecake med kolasås
När man är sugen på både äppelpaj och cheesecake så får man baka båda i ett och samma bakverk haha! Idag delar jag med mig av ett riktigt smarrigt recept på äppelpaj-cheesecake med en ljuvlig kolasås. Den här cheesecake:en är fylld med crunch både i digestivebotten och i garneringen som är en topping som jag i vanliga fall brukar ha på saftiga bär muffins.
Receptet bakade jag i en rund form med diameter på 20 cm, vilket ger 6-8 bitar.
 
Ingredienser (äppel-cheesecake):
14 digestivekex
100 g smör
400 g rumstempererad färskost
0,75 dl strösocker
1 krm äkta vaniljpulver eller 1 tsk vaniljsocker
0,25 dl vetemjöl
0,5 dl vaniljyoghurt
0,5 dl äppelmos
1 rumstempererat ägg
1 rumstempererad äggula
 
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 180 grader.
2. Mixa kexen till fina smulor.
3. Smält smöret och blanda med smulorna till en jämn massa.
4. Tryck ut i botten i botten på springformen (diameter ca 20 cm).
5. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter, ta ut cheesecaken. Höj sedan värmen till 200 grader.
6. Häll lite vatten i en djupare ugnsplåt och ställ i nedre delen av ugnen. Den här lilla detaljen ger en extra fin gräddning av cheesecaken.
7. Vispa ihop färskost och strösocker till en fluffig smet.
8. Tillsätt sedan vanilj och vetemjöl. Vispa i några minuter och tillsätt sedan vaniljyoghurt och äppelmos.
9. Till sist vispar du ner äggulan och ägget, en i taget.
10. Häll ner fyllningen i formen och grädda i mitten av ugnen i 10 minuter. Sänk sedan värmen till 125 grader och grädda i ytterligare 1 timme. Förbered under tiden din crumble-topping.
 
Ingredienser (crumble-topping):
3 msk strösocker
3 msk brunt rörsocker strö
0,75 dl vetemjöl
50 g smör
 
Gör såhär:
1. Blanda alla torra ingredienser i en skål och tillsätt sedan lite smör i taget under fortsatt omrörning med gaffel tills du får en smulig konsistens.
2. Täck ovansidan av cheesecaken med crumble-toppingen när den fortfarande är i formen.
3. Ställ tillbaka formen i ugnen, höj till 225 grader och låt toppingen få en fin färg i ca 20 minuter.
4. Låt cheesecaken svalna helt i kylskåp innan servering.
 
Ett gott tillbehör till den här cheesecake:en är en egengjord kola/karamellsås som du enkelt gör på bara två ingredienser.
 
Ingredienser (kolasås):
1 dl farinsocker
1,25 dl vispgrädde
 
Gör såhär:
1. Lägg farinsocker och vispgrädde i en kastrull. Koka upp under omrörning och låt koka i ca 10 minuter medan du fortsätter att röra om.
2. Häll över i en skål eller liknande och låt svalna en stund innan servering.
#1 - MALIN SUNDIN - MOM TO BE

åh jösses vad gott :)

Matklubbens Topplista mytasteswe.com