Hemmagjord supermedicin mot förkylning!
Det här inlägget är i samarbete med mat.se
Just som jag trodde att vi klarat oss undan vabruaris förbannelse så slog den till på stort sista dagarna av månaden. Sjukt dålig timing haha men det är väl egentligen aldrig bra timing att vara sjuk. I samarbete med mat.se delar jag med mig av receptet på en riktig dunderdricka som funkar super i förebyggande syfte mot förkylning. Jag gjorde massor av den i helgen och har nu kylskåpet full. 4cl om dagen som en liten shot är allt du behöver för att få dig en ordentlig dos proppfylld med anti-inflammatoriska ämnen!
 
Passa på att klicka hem allt du behöver och resten av veckohandlingen via mat.se och använd min rabattkod KITCHEN så får du 150kr nykundsrabatt när du handlar för 500 kr.
 
Receptet ger 1 liter ingefärsdricka.
 
Ingredienser:
400 g färsk ingefära (vikt efter att du skalat dem)
8 citroner
6 msk honung
8 dl kallt vatten
 
Gör såhär:
1. Skala ingefäran. Kom ihåg att vikten minskar när skalet försvinner så det kan vara bra att väga allteftersom att du skalar ingefäran.
2. Riv ner ingefäran fint i en bunke.
3. Pressa citronerna och tillsätt saften till ingefäran tillsammans med honung och vatten. Blanda väl.
4. Plasta in bunken och låt den stå och dra i en timme.
5. Häll ingefäradrickan genom en finmaskig sil för att bli av med bitar av ingefära samt eventuella kärnor från citronen. Försök pressa ut så mycket saft du kan från ingefäran som blir kvar.
6. Häll upp drickan i en glasflaska och förvara i kylskåp.
Churros-pannkakor med krämig nutellasås
Idag är det inte bara fettisdagen utan också internationella pannkaksdagen. Hur bra?! Ett riktigt drömscenario för alla oss som älskar att baka och fika. Dagen till ära har Jessica sammanställt en lista med massa mumsiga pannkaksrecept
Ljuvlig nutella-sås som du gör på ynka 2 ingredienser!
Själv testade jag ett nytt recept som blev en riktig dundersuccé i hela familjen: churrospannkakor med krämig nutellasås. Behöver jag säga mer? Fluffiga pannkakor med churros-smaker som jag vänt i strösocker och kanel. Stapla pannkakorna på en ljuvlig hög, häll över så mycket sås du vill och njut! En lite väl lyxig frukost för en tisdag kanske, men ibland får man äta sånthär även på tisdagar.
 
Jag fördelade smeten till 0,5 dl smet per pannkaka vilket jag tycker blir precis lagom med dessa pannkakor. Kom ihåg att de blir ganska tjocka också, väldigt likt amerikanska pannkakor. Receptet ger 10 mellanstora eller 5 stora pannkakor.
 
Ingredienser (churros-pannkakor):
3,75 dl vetemjöl
0,25 dl strösocker
1,5 tsk kanel
1,5 tsk bakpulver
0,5 tsk bikarbonat
0,5 tsk salt
1 stort ägg + 1 äggvita från stort ägg
3,75 dl mjölk
2 msk smält smör
 
smör till stekning
1,5 dl strösocker + 2 tsk kanel att vända pannkakorna i
 
Gör såhär:
1. Blanda mjöl, strösocker, kanel, bakpulver, bikarbonat och salt i en bunke. Ställ åt sidan.
2. I en annan skål vispar du lätt ihop ägg, äggvita och mjölk. Tillsätt detta och smält smör i bunken med de torra ingredienserna och vispa försiktigt ihop till en jämn smet.
3. Låt smeten vila i 15 minuter innan stekning.
4. Stek pannkakorna i smör på medelvärme ca 3-4 minuter på varje sida eller tills de fått fin färg. 0,5 dl smet per pannkaka tycker jag blir lagom.
5. Rulla varje pannkaka i strösocker och kanel så fort du tar bort dem från stekpannan.
 
Ingredienser (nutella-sås):
1 dl nutella
0,5 dl vispgrädde
 
Gör såhär:
1. Lägg alla ingredienser i en kastrull och vispa försiktigt med handvisp under uppvärmning.
2. Ta bort kastrullen från värmen så snart vispgrädden och nutellan smält ihop och du har fått en jämn sås.
3. Häll upp såsen i en skål eller såsnippa. Såsen kan serveras såväl varm som kall.
När slutar en semla att vara en semla?
Januar-Februari 2017 kommer vi minnas som perioden då hela Sverige släppte på alla hämningar vad gäller att ta sig friheten att förändra och förnya den klassiska svenska semlan. För fem år sedan va det tabu att ens tänka tanken. Semla var inget annat än en kardemummabulle fylld med mandelmassa och vispgrädde med lite florsocer på locket. Punkt.
När semmelwrapen skapades av konditorn Mattias Ljungberg 2015 uppstod blandade känslor och det tog tid för den att bli lika folkkär som klassikern. Idag har det nästan blivit en tävling i vem som kan skapa den mest unika, oväntade och finurligaste semlan. Markus Ekelunds prinsess-semla vann inte bara svenska folkets hjärtan över en natt, den öppnade också dörrarna för idén om att semlan numera får exprimenteras med hur mycket som helst.
Jag, om någon, är skyldig. Jag har publicerat recept på allt från prinsess-semla, pannkakssemla, semmelcupcakes och chokladsemla. Som om det inte var nog så kommer jag här om dagen med chokladbolls-semla. Vafan Camilla, den består inte ens av en semmelbulle, är det säkert många som tänker. Och jag har tänkte detsamma. När slutar egentligen en semla att vara en semla? Hur mycket får jag lägga till, ta bort och ändra innan det blir lika lite semla som en hamburgare är köttsemla?
I mitt fall handlar det helt enkelt om att det är roligt att testa nya bakverkshybrider. Det är något som jag inte bara gjort med semlan utan men de flesta bakverk. Typ som min banoffee pie rulltårta eller. s'mores cupcakes. Oavsett så kan de som är panikslagna över alla nya semlor lugna sig med att det inte betyder att den gamla hederliga semlan kommer att försvinna. Universum har nog med plats för både klassiker och nykomplingar.
Matklubbens Topplista myTaste.se