Saftig nutellafläta

Vilktet mysväder vi har fått de senaste dagarna! Många kanske tycker att jag är knäpp som hurrar över regn men det är bland det bästa jag vet. Jag älskar det smattrande ljudet mot fönstret, att det blir lite mörkare och att man kan sitta ihopkurad i soffan med hela familjen och titta på en bra film. Så himla mysigt!
 
Egentligen är lördagarna de dagar som vi går ut och gör något extra roligt, typ badhus eller lekland och då är goda hembakta bullar det perfekta mellanmålet för en äventyrslördag. Men det är ett lika bra och gott fika för hemmadagar i soffan.
Gårdagens bullbak blev en vetefläta fyllt med nutella. Så enkelt och ändå så gott. Det godaste ligger verkligen i de enkelt komponerade smakerna utan konstigheter. Egentligen skulle jag ha filmat hur jag gör när jag flätar en vetelängd men det hanns inte riktigt med men jag ska försöka förklara så gott jag kan med ord i receptet nedan. Det här receptet ger två veteflätor (20 bitar för varje fläta). Perfekt att göra när man behöver göra många bullar men inte har tid och stå och rulla och snurra i all evighet (ja, typ så känns det ibland när man står och bakar bullar för mig hahah).
 
Ingredienser (vetedeg):
50 g jäst
5 dl mjölk (3%)
3 tsk kardemumma
300 g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
16,5 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 ägg, 1 nypa salt och en skvätt vatten till pensling
 
1 stor burk Nutella à 630 g till fyllningen
grovhackade naturella hasselnötter till garnering
 
Ingredienser (sockerlag):
1 dl vatten
0,5 dl strösocker
 
Gör såhär:
1. Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp helt i vätskan.
2. Ha sedan i kardemumma, smör i delad i bitar, strösocker och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt därefter saltet och mer mjöl efter behov.
3. Knåda ordentligt i minst 10 minuter med maskin och lite längre om du kör för hand.
4. Dela degen i två lika stora delar och kavla ut dem till en stora rektanglar. Jag brukar köra på ca 60x30 cm.
5. Bred ut ett generöst lager fyllning i mitten på varje rektangel, längs med långsidan. Lämna ca 10 cm marginal på varje sida om fyllningen. Lämna också lite marginal utan fyllning ovanför och under fyllningen, på kortsidorna så att du kan vika in innan du börjar fläta så att ingen nutella rinner ut under tiden som du gräddar.
6. För att få remsor av degen att fläta nu tar du nu de marginalerna på långsidorna som inte har fyllning och skär remsor som är ca 3 cm breda. Skär innifrån (närmast fyllningen) och ut så att du får som fransar på varje sida om fyllningen.
7. Börja längst upp med att vika ner marginalen övanför nutellan sedan börjar du fläta genom att vika in en remsa i taget från varje sida vartannan gång, in mot mitten. Fortsätt hela vägen ner och när du kommit till marginalen längst ner kan du pensla den lite med ägg innan du viker över den så att den sitter bra.
8. Lägg flätan på en plåt med bakplåtspapper och täck med en bakduk. Låt jäsa i ca 2-3 timmar.
9. Sätt ugnen på 225 grader.
10. Vispa lätt ihop ägg, salt och lite vatten till penslingen och pensla dina bullar. Garnera med grovhackade nötter.
11. Grädda den sedan i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter eller tills de fått fin färg.
12. Under tiden kan du förbereda sockerlagen genom att enkelt blanda ihop vatten och strösocker. Blanda tills sockret lösts upp helt i vätskan Pensla sedan din nutellafläta med sockerlagen så fort den kommit ur ugnen.


Tryck gärna på det lilla hjärtat nedan så vet jag att du tycker om det här inlägget!
Följ min blogg på Bloglovin
Du kanske också gillar
Äppeltårta i glas
Tunna chokladpannkakor
Kanelbullar med smak av apelsin & choklad
Powered by Jasper Roberts - Blog